Метелики в животі, вогонь у серцях. 10 підліткових книжок про перше кохання

Перше кохання - неповторне і незабутнє. Воно може налетіти зненацька і закрутити, як заметіль, а може прокльовуватися тихенько і ніжно, як пролісок. Найромантичніші історії підліткового кохання нерідко тяжіють до драматичності чи навіть трагізму (привіт, Ромео та Джульєтто). Водночас вони стають джерелом натхнення й основою для теплих спогадів, до яких так приємно згодом повертатися.

Напередодні Дня закоханих тримайте десять підліткових книжок про перше кохання! Може, у чиїйсь лав-сторі впізнаєте і свою?


Хікі шукають любов

Юлія Чернієнко

Не завжди романтичні стосунки означають кохання. У цьому переконалася Уля: її з Уласом історія розгорталася так красиво, а зашпорталася об брехню, лицемірство і зраду.

 Розчарована у всіх близьких, дівчина замикається у своїй кімнаті, переводиться на дистанційне навчання і перетворюється на одну з тих відлюдьків-хікіморі. Аж поки не помічає ще одного хікі – Дрона, за спиною якого ховається страшна катастрофа, що розтрощила його життя, стосунки і мрії.

Двоє хікі прагнуть любові, але відчайдушно бояться нових травм. Чи вдасться їм відшукати її разом? На вас чекає багато несподіванок, поки ви дізнаєтеся відповідь на це питання! 


Наші хімічні серця

Крістал Сазерленд

Перше кохання іноді приходить зовсім не так, як ми очікували, і геть не до тої людини, яку собі вимріяли. Редактор шкільної газети і учень випускного класу Генрі Пейдж зовсім не цікавився романтичними стосунками і гадав, що коли ти зустрінеш «саме ту» людину, то принаймні щось особливе відчуєш.

Ґрейс привернула його увагу хіба що стрьомним одягом з таткового плеча, неохайним виглядом і костуром в руці. Вона точно не була тією дівчиною, в яку закохуєшся з першого погляду, але дівчина перевернула життя Генрі? Але питання залишається відкритим: чим виявиться це дивне несподіване кохання – порятунком чи токсичною «хімією», що роз’їдає серця?

Ніч із дев’ятнадцяти днів

 Марта Гулей

Коли навколо відбувається щось бентежне, а твоє життя – в смертельній небезпеці, все зайве відпадає, а на перший план виходять справжні емоції. Які можуть добряче тебе подивувати. Так сталося з Владом, головним героєм динамічної пригодницької повісті Марти Гулей. Навколо гуляє страшний вірус, місто закрите на карантин, друзі зненацька десь пропадають, дорослі потихеньку перетворюються на зомбі, а корпорація «Медена», здається, захопила все місто і ставить небезпечні експерименти.

І Діана, подруга дитинства, яку Влад кілька років проміняв на товариство популярної Натки, – єдина, хто віддано і відчайдушно пліч-о-пліч із ним береться розплутати всі секрети і врятувати усіх. Їхнє несміливе кохання має всі шанси на життя. Якщо, звісно, Владу і Діані вдасться вижити.

 

Інструкція до запасного серця

Тамсін Мюррей

Джонні – хлопець, який отримав запасне серце. Нів – дівчина, яка картається через смерть брата-двійнятка. Він після багатьох років, проведених у лікарнях, намагається влитися в «нормальне» життя.

Їй важко повертатися до тих уламків, на які її життя перетворилося після катастрофи. Їм удвох – надзвичайно добре, цікаво і комфортно. Але чи це кохання, чи просто «голос» знайомого їм обом серця? І чи не є ця любов «забороненою», «неправильною»? Адже ніхто не знає напевне, як правильно користуватися запасним серцем. Ця пронизлива, пекуча і щира історія – про кохання, але не тільки. Вона також про втрату, вміння оговтатися після травматичних подій, підтримку, відданість і різноманітні фізичні, етичні і психологічні проблеми, пов’язані з темою донорства.

 

Діти кістки і крові 

Томі Адейємі

В цьому екзотичному фентезійному епосі Томі Адеємі кохання воює з почуттям обов’язку, а магія любові – з жагою влади. Коли принцеса Амарі, яка втекла з палацу, натрапляє на Зейлі, в крові якої вирує заборонена в Ор’їші магія, то ніхто не може передбачити, що станеться далі.

Що брат Зейлі Зейн стане для принцеси найближчою людиною у світі, а її власний прагнутиме вбити їх усіх…аж поки сам не закохається.

Що подорож у пошуках давніх артефактів, в яку вони вирушать, щоб здійснити давнє пророцтво, обернеться небезпекою для них усіх. Що солодкі миттєвості кохання зміняться на нестерпні тортури.

Що любові і крові, ненависті й жаги тут буде порівну – і хтозна, яка складова зрештою переважить. Точно відомо лише одне: на читачів цього роману чекає бурхлива і пристрасна пригода.

Хільбудій. Позичене ім’я

Анастасія Мельниченко

Це кохання родом із тих часів, коли наші землі оселяли осідлі і кочові племена, мирні дні могли вмить обернутися війною, а жінки виживали лише при чоловіках.

Коли Бедришко і Вислава вперше пізнали одне одного і освідчилися у своїх почуттях, ніхто не міг бути певним, що їм ще колись доведеться зустрітися знову.

 На нього чекали лісові вишколи, служба найманцем у війську, полон і бойова звитяга. Вона всотувала в себе найрізноманітніші знання і вродою та гострим розумом підкоряла чоловіків. Не доля, а Вислава і її любов, звели їх знову разом. І знову за кохання доводилося боротися – чи то у наметах кочовиків, чи в палацах Царгороду.

 Це захоплива і драматична історія про почуття таке сильне, що здатне звернути гори. Але не завжди спроможне втримати серце коханої людини.

Усе, про що я мовчала

Кайлі Форнасьєр

Надзвичайно романтична історія про кохання, яке долає перешкоди, сумніви і страхи. Історія про Пайпер, дівчинку, у якої слова застрягають у горлі. Не через боязнь, а через рідкісний діагноз – селективна німота.

Як воно – бути підліткою, яка не може відповісти на образи чи навпаки сказати хлопцю, який тобі освідчується, що його почуття – взаємне? Пайпер і без того доводиться несолодко: сварка з подругою, нова школа, труднощі у спілкуванні. Але ось у її житті з’являється найпопулярніший у школі хлопець Вест, готовий подарувати їй безумовну любов, відданість, розуміння і підтримку. Ну і як тут не пірнути з головою в романтику?

 

Украдені

Валентина Попелюшка

Їх викрали. Виманили на вулицю, спокусили забороненою «дорослою» штукою, витягли із власного ліжка. Двоє ромських хлопчаків, підліток і його однолітка з розкішним волоссям, а також маленька «мажорка» – такі різні діти потрапили в пастку, і тепер на них чекає незавидна доля. 

Щоб врятуватися, їм доведеться побороти власні стереотипи, навчатися діяти разом і довіряти одне одному. І десь між втечею від викрадачів, блуканням по лісу, повним дивних небезпечних осіб, і фінальним протистоянням зі зловмисниками 15-річний Васько відчує, що нарешті він по-справжньому закохався.


Замок у хмарах

 Керстін Гір

Захований у засніжених швейцарських горах грандіозний готель так і вабить до себе екстравагантних заможних гостей. Юна покоївка Фанні щиро старається максимально дбати про те, аби всі мешканці «Замку у хмарах» були задоволені розкішним перебуванням тут. Але з часом вона помічає, що дехто з гостей – не ті, за кого себе видають. 

Приголомшена несподіваними відкриттями, збаламучена увагою вродливого верхолаза Трістана, який уже майже вкрав її серце, вона опиняється в епіцентрі небезпечних подій, пов’язаних з реальним злочином – крадіжкою коштовностей. 

Романтична, захоплива й абсолютно чарівна історія! 

.

Кава з кардамоном

Йоанна Ягелло

Якщо цей підлітковий бестселер пройшов повз вас – миттю надолужуйте, адже цей роман про старшокласницю Лінку дуже цікавий, життєвий і не позбавлений реальної, не-казкової романтики.

Є тут і детективна лінія про розслідування таємниць минулого, і  класні кадри з життя сучасних підлітків, а головне – початок надзвичайно красивої історії кохання, яка триватиме… аж чотири книжки!

«Кава з кардамоном» – це перший том популярної серії, герої якої стикаються з десятками актуальних для підлітків викликів і проблем та по-різному знаходять вихід із цих ситуацій.

Авторка: Віталіна Макарик