Стань привабливим і емоційно незалежним: чоловічі правила Марка Менсона

«Іронія в тому, що жінки хочуть чоловіка, який може бути самим собою»​

Марк Менсон — всесвітньо відомий «пофігіст», якого ви точно знаєте по книзі «Витончене мистецтво забивати на все» і можливо знаєте по «Все замахало, але надія є». Я читав обидві його книги і у мене склалось враження про особистість цього чолов’яги він дивиться в корінь різноманітних проблем і намагається максимально широко охопити можливі рішення. 

Книга «Чоловічі правила» розкриває Марка з іншого боку. Тепер це не лише сучасний цифровий філософ, який пізнав стоїцизм, а ще і майстровитий ловелас, який ощасливив багатьох дівчат і ще більшій кількості з них розбив серце.

Отже, поїхали. 

«У нашому постіндустріальному та постфеміністиському світі вже не настільки очевидно, хто такий чоловік та яким він має бути»

Це книга про пізнання. Як чоловіків у цілому, так і кожного з них окремо. Ким ми є? Якими ми маємо бути? Якими нас хочуть бачити жінки? І головне як нам залишатись самими собою?

Хоч Марк і намагається донести до читачів, що ці правила підходять не лише для гетеросексуальних чоловіків, а і для геїв, лесбійок, бісексуалів і трансгендерів, все ж це радше нагадує певне бажання догодити усім. Адже 95% інформації у книжці — для маскулінних чоловіків, для тих, які хочуть щонайменше стати популярним серед великої кількості симпатичних дівчат, або ж навіть знайти серед сотень варіантів одну єдину, ту саму, кохання на вік і так далі. Власне, цілі можна як завгодно облагороджувати, але факт є факт. Основна ціль і кінцева мета всього дійства, якому навчає Марк, — це вкласти класну дівчину в ліжко. Все інше тут використовується в якості додатків і підлаштовується під бажання конкретного читача.

Корисної інформації тут справді дуже багато. Я часто тішився під час читання, коли розумів, що несвідомо користувався цими техніками — хоч це і погане слово в цьому контексті, і Марк би мене за нього засудив  під час знайомства з дівчатами, флірту та подальшого спілкування. Якісь із них працювали, якісь — ні, але точно можу сказати, що всі вони не важливі, якщо ви застосовуєте їх спеціально. Людина на те і людина, що не може запрограмувати себе на довгий період непритаманної їй поведінки.

Скромний програміст не може довго корчити з себе крутого мачо.

Крутий мачо не може довго підтримувати інтелектуальну бесіду.

Гарний інтелектуал не може вислухати та почути дівчину як скромний програміст.

Марк наголошує на тому, що в усьому важлива щирість. Саме вона червоною ниткою проходить по всьому тексту, як і по інших книгах Менсона. Якщо ти не щирий, то твої слова і дії нічого не варті на довгій дистанції. Ти зможеш обманути себе чи когось раз, але не зробиш цього десять разів. Ти не зможеш бути іншою людиною все життя. Будь тим, ким ти є. Зрозумій свої переваги та недоліки. Це перше правило. І вже від цього відштовхуйся і рухайся далі.

«Єдиний надійний спосіб приваблювати та зустрічати більше жінок — стати привабливим самому. А для цього потрібно вдосконалювати себе та знижувати свою залежність»

Що Марк не рекомендує читати  то це книги і форуми з пікапу. Все, чого там навчають (кажу з власного досвіду і повністю погоджуюсь з автором), йде врозріз із тим, що справді потрібно робити. 

  • Не потрібно бути альфа-самцем, якщо це тобі не притаманно.
  • Не потрібно вести дівчину в ресторан на першому побаченні, якщо хочеш краще її дізнатись і якщо це твої останні гроші.
  • Не потрібно робити вигляд, що тобі байдуже на неї, якщо насправді це не так.
  • Не потрібно постійно говорити на теми, які цікаві тільки їй, але не тобі.

Цей список можна продовжувати безкінечно. Адже ситуації, коли хлопець поводиться дивно та ненатурально у компанії з красунею, відбуваються постійно. Навіть зараз, коли ти читаєш цей текст, хтось на Хрещатику запитує у молоденької дівчини, чи не потрібен її мамі зять. 

… Якось я прочитав один матеріал на тему пікаперства, де автор пропагував цінності, які були дуже далекими від моїх. Одне з них — не варто завжди платити за дівчину, поки ти її не поцілував (як мінімум). І завжди в кінці першого побачення запрошуй дівчину до себе додому. І от я, той хто завжди за все платив на побаченнях, запросив на прогулянку одну дівчину, яка мені подобалась. Ми пішли в Ботсад. Стоїмо в черзі у касу, щось говоримо, а я прокручую в голові мантру «не плати за неї за вхід, не плати за неї за вхід, не плати за неї за вхід…». Не заплатив. Вона за себе, я за себе. Гуляємо далі. Вирішили випити каву — я знову вмикаю в голові мантру. Вона купує каву собі, я — собі. Вечір, сутеніє, ми нагулялись і йдемо до метро. Згадую про «запросити до себе». Набираюсь сміливості, кажу: «А йдемо до мене на…еммм… піцу?». Вона відмовляється, я проводжаю її до метро і думаю, що більше ми не погуляємо. Але через два роки ми одружились.

А те, що я не заплатив за квиток і каву, вона пам’ятає досі. Я зробив непритаманну дію, це виглядало не органічно, і мені просто дуже пощастило, що зрештою все закінчилось добре.

«Чи отримуємо ми конкретну жінку, залежить від того, наскільки ми збережемо власне «я», будемо самими собою. Це емоційна незалежність. Ми формуємо незалежність завдяки вразливості. Ми стаємо вразливими, коли ми щирі»

Якщо виокремити фундаментальні постулати, які можна взяти до уваги, то я б сказав так:

  • Живи згідно з власними цінностями і формуй власні правила життя.
  • Не комплексуй через власні наміри та щиру поведінку.
  • Вільно виражай власну енергію.

І головне — будь незалежним. 

Максимально, як тільки можна. Це не означає, що слід кидати роботу, якщо у тебе є шеф. Але і боятись її втратити не варто. Страх відчувається. Та щойно ти відчуєш себе вільною людиною, щойно навчишся казати «ні», щойно навчишся відпускати будь-яку ситуацію та встановлювати чіткі кордони у власному житті, саме тоді твоє життя почне змінюватись в кращу сторону. В усіх сферах. 

Далі  справа техніки. І вже тут книга Марка Менсона тобі точно допоможе. Але поки не знайдеш себе, доти точно не знайдеш ту саму, яку шукав Тед Мозбі з «Як я зустрів вашу маму».

І пам’ятай, що…

«... хоча секс, романтика та глибокий емоційний зв’язок є казковою пригодою, яка п’янить, наче наркотик, справжні тривалі стосунки виникають лише завдяки вірності та відданості. Але це тема для іншої книги»

Вадим Дідик
Книжковий блогер, сммник і медіаексперт. Коли маю вільний час - бігаю, читаю і пишу. Не маю профільної освіти літературознавця, тому простими та зрозумілими словами розповідаю про прочитане 😉
https://www.instagram.com/thedudewhoreads/

1 592 thoughts on “Стань привабливим і емоційно незалежним: чоловічі правила Марка Менсона

    Залишити відповідь