Що читає команда театру поза театром uzahvati

Поліна_Бараніченко

Поліна Бараніченко, режисерка uzahvati

Я вірю, що книги завжди самостійно “приходять” до людини: саме тоді, коли вони потрібні. Так було з усіма з моєї добірки. 

Антуан де Сент-Экзюпери “Маленький принц”

Основна книга мого життя. Вона поєднує у собі всі важливі елементи життєвої філософії, які мені до душі. У цій історії є все: стосунки, любов до себе, життя у моменті, дитяча безпосередність, відкритість світу та довіра Богу. Герої, яких пропонує Экзюпері, лише частина прихованих образів.  “Маленький принц” — це книга “назавжди”, а ще — моя велика мрія поставити виставу за її мотивами, зробити щось нове на основі цього твору.

Ганья Янаґігара “Маленьке життя”

Книга прийшла до мене завдяки друзям. На початку читання ти не розумієш, чому вона має стільки рекомендацій – сюжети дуже прості. Але поринаючи далі,  герої стають настільки близькими та проникливими, що починаєш чекати моменту зустрічі з книгою: у голові та серці виникає сильне переживання за їх долі. Твір написано одночасно просто й чуттєво, він розкриває всі сфери життя: теми дружби й прийняття, особистих меж, стосунків, зради. У книзі багато болю і драми, і ти щиро хвилюєшся та плачеш, але у душі залишається світлий відбиток , тому що життя різномантіне. Не знаю жодної людини, яка б прочитала “Маленьке життя” та залишилась байдужою. 

Айн Ренд “Джерело”

Книгу, яку я можу назвати відкриттям, також дала знайома. Я раніше  починала читати “Атлант розправив плечі”, але не змогла дістатись фіналу. Десь після 50 сторінок я відчула мурашки по шкірі, тому що вустами героя озвучувались мої думки. Це твір про творчу особистість, яка йде своїм шляхом, вірить у своє бачення та філософію, не йде на компроміси із собою та суспільством. Приголомшливо-натхненна книга з просуванням філософії егоїзму, про який Айн Ренд говорить у кожному своєму творі: хто такий егоїст? що це за людина? чи це норма? як вона взаємодіє із суспільством? “Джерело” — книга, яку читаєш як історію про героя, і проживаєш як про себе. Дуже співзвучно нашому шляху, яким ми рухаємось в uzahvati.

Марина Абрамович “Пройти крізь стіни”

Я завжди рекомендую пізнавати професії або жанри, які тебе цікавлять, через біографії та мемуари. Мені був дуже цікавий досвід Марини Абрамович і, коли вийшла книга, із задоволенням поринула у неї. Доля та шлях людини від початку до подій, які ми знаємо — це дуже унікальна низка подій, які пояснюють, чому сталося саме так, а не інакше. Художниця має власну філософію творчості: завжди чесна у проживанні перформансів, кожен з них — етап її життя та шлях до самопізнання. Це близько мені та філософії uzahvati — спочатку ти самоеволюціонуєш через творчість, а далі представляєш продукт глядачу.  

 

Олександр Орловський

Олександр Орловський, співзасновник uzahvati

Важливо зрозуміти і пам’ятати, що оцінка конкретної книги залежить не стільки від книги, скільки від очікувань читача. 
Тому вважаю, що книги правильніше читати без будь-яких очікувань, саме так вони відкриються на повну. 

Моя підбірка книг була прочитана у різні періоди життя і завжди були “на часі” для мене. І це абсолютно не означає, що всі вони залишили радісний відбиток, скоріше — відкрите питання

Марк Сидоний Фалкс, Джеррі Тонер “Як керувати рабами”

Книжку про рабовласництво в Давньому Римі фахівець із римської історії доктор Джеррі Тонер написав у формі посібника з менеджменту. Оповідач, шляхетний римлянин Марк Сидоній Фалкс, дає поради майбутнім рабовласникам щодо різноманітних ситуацій, пов’язаних із володінням рабами. Книжка буде цікава читачам, які цікавляться історією античності. Деякі поради Марка Сидонія Фалкса можуть стати корисними й для сучасних менеджерів.

Ірвін Ялом «Ліки від кохання та інші оповіді психотерапевта»

У трилері Франка Тільє «Головоломка» герої Ілан і Зое, професійні мисливці за скарбами, вникають в таємничу гру, де головний приз становить триста тисяч євро, а ціна гри — людське життя. Правила гри їм невідомі, вони знають лише її назву: «Параноя». У горах на території занедбаної психіатричної лікарні вісім учасників повинні кинути виклик своїм найтаємнішим страхам. Щоб знайти ключ від заповітного сейфа з грошима, потрібно зібрати десять чорних кришталевих лебедів. Але обережно: ціна такої знахідки — життя. Ваше життя.

Сунь-цзи “Мистецтво війни”

Філософськостратегічний твір давньокитайського воєначальника та викладені в ньому ідеї і поради стосуються не лише стратегії бою і завоювання, але й усієї діяльності людини, зокрема й бізнесу

Робін Шарма “Монах, який продав свій "Феррарі"

Найвідоміша мотиваційна книга Робіна Шарми, що стала бестселером у багатьох країнах світу. Шарма у формі притчі виклав незвичайну історію Джуліана Ментла — адвоката-мільйонера, на долю якого випало пережити сильну духовну кризу. Проте занурення у давню тибетську культуру змінює його життя. Джуліан відкриває для себе мудрі й разом з тим дієві практичні знання, що допомагають впоратись із власними проблемами, знайти вихід із здавалось би безвихідного становища.

В. Чан Ким Стратегія “Блакитного Океану. Як знайти або створити ринок, вільний від інших”

Книга стала бестселером на 5 континентах і перекладена 43 мовами. 

Ми звикли думати, що конкуренція — це символ здорового бізнесу. Однак з кожним роком конкуренція стає все більш і більш напруженою, а боротьба за симпатії споживача (і його гаманець) — все більш кровопролитною. Бізнес-океан став червоного кольору, і виживати в ньому стає все важче. Автори «Стратегії» впевнені — потрібно відійти в сторону і придумати щось зовсім нове. І тоді в спокійних водах «Блакитного океану» ваш бізнес доб’ється бажаного росту. Чан Кім і Моборн пропонують докладні інструкції з виведення компанії зі стану конкурентного стресу і створення абсолютно нової бізнес-моделі.

Олександр Стужук

Олександр Стужук, засновник uzahvati

Найважливіший критерій цієї добірки – почуття під час процесу читання та післясмак книги. Часто, я не можу згадати всіх деталей сюжету, але точно пам’ятаю, що відчував тоді “у моменті”. Тож цей список для мене — про те, що запалює мою душу, викликає захоплення, переживання, сльози та насолоду.

Гузель Яхіна “Зулейха відкриває очі”

Що читає команда театру поза театром uzahvati 0




Ця авторка — для мене приклад чудовї сучасної мови. Події у сюжеті з 1930-х років подані зрозуміло для людини сьогодення, що проявляється у сюжеті та формі побудови структури роману, а також стилі. 

Гузель Яхіна “Діти мої”

Що читає команда театру поза театром uzahvati 0

Володимир Набоков “Камера обскура”

Володимир Набоков — один з моїх улюблених класиків. Я обрав саме роман “Камера обскура”, тому що він залишив найбільший післясмак: багато думок та емоцій.

Деніел Кіз “Квіти для Елджернона”

“Квіти для Елджернона” — підкорила ідеєю “перевтілення” та пошуку себе. У центрі сюжету шлях хлопця Чарлі — чим розумнішим він стає, тим більше втрачає щастя. Вона залишила емоційний відбиток у моїй душі.

Халед Хоссейні “Той, що біжить за вітром”

Автора цієї книги називають “живим класиком”, тому книга  “Той, що біжить за вітром” стала для мене його безцінним відкриттям. Роман показує приклад відданої дружби та вірності, зради й спокути. Роман було екранізовано. 

Галина Макоклюй (1) (1)

Галина Макоклюй, head of PR & Communications

Я читаю різнополярні книжки — від психологічних і біологічних, до нон-фікшну і художньої літератури. Це допомагає мати орієнтири у багатьох сферах життя та краще розуміти суспільство. Єдине, завжди не вистачає часу, адже професія вимагає бути не тільки включеною 24/7, але й знайти і розуміти все, що відбувається навколо — а часто це означає споживання цифрового контенту, замість читання. Я спеціально відібрала дуже різні книжки. Впевнена, що першочергово вони стануть корисними саме спеціалістам з комунікацій.

Джордж Орвел “Колгосп тварин”

Це геніальна пародія на модель суспільства. Вважаю, що вона була й буде актуальною у будь-які часи: образи мислення, віри, зневіри, рівності та утопії. 

Читається легко і швидко.

Стівен Кові “7 звичок надзвичайно ефективних людей”

Вважаю, що цю книгу можна назвати “довідником будь-якої людини”, не тільки спеціалів з комунікацій. Це супербестселер, праця №1 у темі росту особистості. Хтось читає її  як “книгу про успіх”, а я сприйняла, як збірку правил, які і є базовими для нестабільного часу, у якому ми живемо і працюємо. 

Ювал Ной Харрарі “Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього”

Маю відверто погані знання з історії. Тому ця книга захопила мене. Харрарі показує хід історії: когнітивну, сільськогосподарську, промислову та наукову революції, формування суспільства та впливу релігії, грошей, держав і подій навколо. Зв’язок між минулим і сьогоденням наштовхує на ґрунтовні думки про сучасний світ та переосмислення. “Людина розумна” написана легкою мовою, наче розмовляєш з автором, який все складне розкладає на молекули.

Саймон Сінек “Почни з Чому”

Книга спрямована на лідерів та управлінців, але якщо ви починаєте працювати у комунікаціях — вона точно стане вам у пригоді, я читала її саме з цього ракурсу. “Почни з Чому” нагадає і затвердить принципи, з якими ми працюємо кожного дня: як споживачі обирають, у які бренди закохуються і найважливіше — чому вони це роблять. Книга написана на основі біографій реальних людей та історій розвитку і занепаду Західних компаній та брендів. 

Микола Гоголь “Шинель”

У кінець списку я винесла твір, який пам’ятаю зі школи і який нещодавно перечитувала — це “Шинель” від майстра насиченої живої мови. Я подивилась на цю відому історію у вже усвідомленому віці з іншого ракурсу — у кожному з нас інколи живе Акакій Акакійович Башмачкін.