Розмова з дітьми на “незручні” теми: як у цьому допоможе книга «Малечі про інтимні речі»

«Малечі про інтимні речі» — нова книга від психологині, секс-педагогині, авторки програм із сексуальної грамотності для дітей і дорослих та блогерки Юлії Ярмоленко. У книзі, здається, є відповіді на все, що може цікавити дитину дошкільного та молодшого шкільного віку про інтимну сферу життя. І ось як вона може допомогти у часом нелегких розмовах.

  • Розглядайте малюнки
    Наочне представлення здатне пояснити дитині все краще за сам текст. На інформативних ілюстраціях від Мар’яни Гілевич зображено, наприклад, як можуть різнитися статеві органи у різних людей, як виглядає їхня анатомічна будова, який вигляд мають основні засоби гігієни тощо. Ці зображення прості для сприйняття, адже повинні роз’яснити найменшеньким основні принципи побудови тіла без зайвої термінології.
  • Поговоріть з дитиною про буденні речі, які вже є частиною її інтимної гігієни
    Трусики з якого матеріалу є менш шкідливими; як сходити в громадський туалет; як правильно підмиватися — цих речей дитина повинна навчитися вже з ранніх років, і в книзі є детальні правила, що варто і що не варто робити. Батьки можуть перевірити не лише усвідомлення дитиною цих правил, а й себе: чи не забули вони щось із цього сказати і пояснити, адже це речі, про які в дорослому віці вже можеш і не задумуватися.
  • Поясніть основні правила власної безпеки
    По-перше, книга допомагає легше ставитися до того, щоб не приховувати від батьків, якщо їх щось турбує, особливо що стосується інтимного здоров’я. По-друге, вона вчить розставляти кордони щодо власного тіла та те, як варто реагувати, якщо їх порушують незнайомці.
  • Підготуйте до майбутнього
    Деякі питання можуть лякати дітей, або ж навпаки — надто цікавити, але, не отримуючи правильної відповіді на них, вони можуть додумати щось інше, повірити вигадкам ровесників тощо. Тому у книжці можна знайти інформацію про менструацію, секс, народження дітей та інші подібні теми, які варто чітко пояснити.

Книжка розвінчує багато міфів і натомість пропонує думку про те, що (цитата):

  • «Немає стандартів краси для грудей, статевих органів і тіла. Ми всі різні, але рівні. Ми всі гарні такими, якими нас створила природа»
  • «Просити про допомогу не соромно. Навіть якщо ти чуєш від батьків, що вже доросла чи дорослий, просити про допомогу в складних ситуаціях усе одно потрібно!»
  • «Твоє тіло належить тільки тобі»

Коментар від авторки книги:

Розмова з дітьми на “незручні” теми: як у цьому допоможе книга «Малечі про інтимні речі» 0

Чому в останні роки збільшився попит на літературу, яка б допомагала дитині пояснити про зміни, які відбуваються в її організмі?

По-перше, про це стали більше говорити, писати. Батьки усвідомили, що це важлива тема, і не можна залишити дитину сам на сам зі своїми переживаннями, страхами щодо дорослішання і тих змін, які неодмінно почнуть відбуватися у тілі. По-друге, статеве дозрівання зараз може починатися раніше, тому й розмова з деякими дівчатами та хлопцями має відбутися раніше. По-третє, доступ до інтернету, знайомство з порнографією у молодшому шкільному віці зробили свою «чорну» справу – діти ставлять питання батькам. І це краще, ніж коли вони дивляться дорослий контент, ховаючись. Звісно, тільки в тому випадку, якщо тато й мама готові до відкритої делікатної розмови на інтимні теми.

Як батьки можуть використати цю книгу в розмові з дитиною?

Так, «Малечі про інтимні речі» – це книга для читання переважно з батьками. Вона й задумувалася не тільки як дитяча, бо у дорослих часто теж є брак інформації про інтимну гігієну, правила поводження в громадських туалетах, різні фізіологічні процеси. Саме такої книги не вистачало на нашому книжковому ринку. Я довго на неї чекала і врешті вирішила написати сама. Тобто книга не стільки про секс і те, звідки беруться діти (спочатку я взагалі не планувала підіймати ці питання), а про гігієну та правила безпеки. Але коли почала писати про менструацію, зрозуміла, що не можна оминути й тему зачаття, народження дітей.

Тож «Малечі про інтимні речі» – це така паличка-виручалочка для батьків, які хочуть дати дитині важливу інформацію про її тіло, як за ним правильно доглядати, про те, що таке безпечні й небезпечні дотики, що робити в ситуаціях, коли тебе хтось до чогось примушує. Оскільки з нашим поколінням мами й тата здебільшого на ці теми не говорили, то й сучасним батькам складно підібрати слова. Тож книжка тут стає отим містком, щоб почати важливі розмови й дати дитині зрозуміти: «До мене ти можеш підходити з будь-якими питаннями й проблемами, я тобі завжди допоможу». Розрахована вона на вік від 4 до 10 років, але є родини, які читають її з трьох, бо навчити правил інтимної гігієни варто до 5 років.

Які є подальші плани на написання літератури з сексуальної освіти? Які ще теми хотілося б охопити?

У 2020 році хочу написати книгу для підлітків 12-17 років про дорослішання та безпеку. Такі книги є (більшість перекладені з іноземних мов), і вони чудові. Але хочеться зробити щось своє – надсучасне, трохи епатажне, з крутими ілюстраціями. Тим паче, що вже 5 років я проводжу лекції у школах, і чудово знаю, які теми є найактуальнішими для школярів, у які міфи та стереотипи вони вірять, якої інформації їм найбільше бракує. В планах є і книга для батьків «Як говорити з дітьми про секс», тим паче, що півкниги вже написано у вигляді статей, історій, постів у соцмережах. По суті, їх варто просто зібрати в одне видання.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

12 thoughts on “Розмова з дітьми на “незручні” теми: як у цьому допоможе книга «Малечі про інтимні речі»

    Залишити відповідь