Людська фантазія не має меж: книга вигаданих істот

«Чому я раніше ніколи не читала Борхеса?» – подумала я і вирішила це виправити. Тепер перелік книг для читання поповнився ще кількома.


Тест: Перевірте інтуїцію – спробуйте вгадати містичних істот


Вундеркінд чи чарівник?


Хорхе Франсіско Ісідоро Луїс Борхес Асеведо народився 24 серпня 1899 року в Буенос-Айресі. В чотири роки  він вже вмів читати і писати. А у віці шести-семи років вже почав писати свої власні твори. З самого дитинства його доля була визначена. Він мав стати тільки письменником.

Хорхе Луїса Борхеса вважають одним із найвидатніших письменників двадцятого століття. Він – володар багатьох нагород, зокрема міжнародної літературної премії Форментор, Національної літературної премії Аргентини та премії Сервантеса. В чому ж його секрет?  Спробуємо  знайти відповідь у його творах.


 Фантастична зоологія


«Книга вигаданих істот» – такий собі сучасний бестіарій, в котрому описується понад 100 вигаданих істот.

Перші бестіарії виникли ще в часи античності і набули популярності в середньовіччі.  Вони містили в собі описи різноманітних реальних, а з часом і вигаданих істот.  Ці збірки містили не лише загальні відомості про тварин, а також  їх магічні властивості та легенди, з ними пов’язані.

Інколи бестіарії складалися людьми, котрі ніколи не бачили тих тварин, про які вони писали. Щось знали про них з переказів інших, щось додали своє. Так з часом звичайні істоти перетворились на фантастичних  і отримали багато надзвичайних властивостей.


Подорож навколо світу


«Книгу вигаданих істот» Хорхе Луїс Борхес написав в співавторстві з Маргаритою Герреро в 1954 році. Спочатку вона мала назву «Підручник з фантастичної зоології»,  а пізніше, після деяких доповнень в 1967-1969 роках, отримала відому нам  назву.

Кого ви тут тільки не знайдете! Починаючи від гномів і закінчуючи  А Бао А Ку. Деякі істоти є відомими для нас, наприклад, кентаври чи єдинороги. Але є й такі, які вас дуже здивують.  От що воно таке, те А Бао А Ку? Або Тао-Тіе?

Борхесу вдалося  вмістити в цій  не такій вже й  великій за обсягом книзі стільки неймовірних легенд  і поглядів на одні й ті самі речі, що аж голова йде обертом.

Зібрані з усього світу легенди та перекази відкривають багато таємниць, дають нам можливість здійснити подорож у просторі та часі.

Сін-тянь – істота, якій у бою супроти ворогів відтяли голову, й вона залишилася безголовою назавжди. Очі в неї на грудях, а ротом їй слугує пуп. Вона скаче та стрибає на роздоллі, вимахуючи щитом і сокирою.


Можливо є логічне пояснення всьому загадковому?


Люди бояться того, чого не розуміють. Але це одночасно й манить їх, примушує фантазувати, вигадувати пояснення дивних речей чи явищ. Або просто вигадувати різні байки, а завжди знайдеться хтось, хто повірить.

Наприклад, що можна подумати, коли хтось вперше побачив здалеку вершника? Що воно таке? Наче й людина? Але ж як пояснити те, що вона має кінські ноги? Саме так могли виникнути кентаври.  Та й не тільки вони.

В дитинстві ми віримо в дива, потім дорослішаємо і тоді нам стають в пригоді книги про вигадані та чарівні світи.

Як і будь-який бестіарій, «Книга вигаданих істот» не може не містити ілюстрацій. З ними блискуче впорався Петер Сіс, відомий в багатьох країнах ілюстратор, письменник та кінорежисер.


В цьому світі існують неймовірні речі!


«Книга вигаданих істот» – крутий путівник по світу фантастичних істот. Інколи вони смішні, страшні, огидні чи викликають жаль. Але з кожною сторінкою ви все глибше поринаєте у цей чарівний світ, в якому межа між вигаданим і реальним дуже умовна. Вам не обов’язково читати все підряд в книзі. Ви самі можете визначати,  про кого вам хочеться прочитати просто зараз, а кого залишити на потім.

Всі, хто любить солодощі, знають, що таке брауні. Але є дещо зовсім інша історія.

Брауні – це послужливі чоловічки брунатного кольору, від якого походить їх назва. Вони зазвичай навідуються на ферми у Шотландії та пораються по господарству, поки родина спить. У одній з казок братів Грімм згадується схожа історія.

Славетний письменник Роберт Льюїс Стівенсон запевняв, буцімто залучив своїх Брауні до літературної праці. Коли він спав, ті  підказували йому фантастичні теми, приміром дивне перевтілення доктора Джекіла на містера Гайда, а ще той епізод з «Оталли», коли юнак, нащадок старовинного іспанського роду, кусає руку своєї сестри.

А хочете дізнатись дещо цікаве про Чеширського кота? Тоді самі й читайте!


Кому варто прочитати книжку:

  • тим, хто любить казки, легенди і всякі різноманітні вигадки;
  • тим, хто цікавиться різноманітними культурами і любить подорожувати.

 Кому не варто читати  книжку:

  • тим, хто не любить книги без сюжету;
  • тим, кому всі вигадані і фантастичні історії здаються нісенітницею і не варті уваги.

Міфи та легенди: 14 книжок для магічної осені


Купити книжку в Yakaboo

Ольга Галай
Викладач німецької мови. Мрійниця і фантазерка. Не люблю сидіти на місці, тому постійно шукаю нові захоплення – рукоділля, посткросинг, подорожі, кулінарія. Незмінними залишаються тільки книги. Це можуть бути детективи, трилери, казки, романтичні історії, класика, автобіографії. А до них ідеально підходять кава та плед. І кішка, якщо вона в настрої.

8 thoughts on “Людська фантазія не має меж: книга вигаданих істот

    Залишити відповідь