«Любов та бюджет» – фундаментальні істини у сфері персональних фінансів

Любомир Остапів здобував першу вищу освіту в Україні. Рік простажувався в США, пройшов онлайн-курс в університеті тієї ж країни, а потім знову на Батьківщині отримав ступінь MBA. Зараз він є фінансовим директором декількох компаній, інвестує в ІТ-бізнес України, видав свою книжку про фінанси для сімейних пар англійською.


Любомир також відомий як фінансовий блогер, що кинув сам собі виклик заробити мільйон у визначених часових рамках, не порушуючи заповіді: «Не вбий!» та «Не вкради». Так оригінально автор хотів перевірити на своєму досвіді та донести зацікавленим особам, чи реально легально, чесною працею заробити мільйон в нашій державі. Основна частина його праці спрямована підтримати українські сім’ї, молоді пари у веденні власного сімейного бюджету.


Книга проти бідності


Дебютна робота, опублікована англійською на Амазоні, просто не могла обійти українських читачів. Для українців наразі дуже актуальним є питання заощаджень, економії, фінансового перевиховання. Громадяни замислюються над тим, а чи правильно вони витрачають гроші, чи там, де треба їх заробляють. Чи ставати європейцями, чи розвивати в собі свої корисні фінансові звички.

Щоб задовольнити попит своїх співгромадян на часті запитання щодо особистих та сімейних коштів, Любомир Остапів разом з видавництвом Yakaboo Publishing створив посібник у сімейних фінансах, першу книгу для тих, хто нарешті, хоче отримати фінансову свободу, не дати розвиткові інтелектуальній та матеріальній бідності, а особливо – коли створюється нова сім’я. Книга «Любов і бюджет» яскраво увійшла в ще нерозкриту і таку потрібну читацьку нішу українців – питання доходів і витрат у сімейному житті.


«Вправи для хвоста» від фінансового радника


Структура книги динамічна. Початок представлений відгуками від відомих в Україні особистостей на книгу, яка претендує на фінансового радника українських сімей. Вступним словом від автора в основному є акцентування уваги українських громадян на речах, які істотно впливають на сімейне та фінансове благополуччя. Автор відверто вказує читачам на питання, про які слід частіше говорити на початку романтичних відносин, а надто, коли такі відносини вже переростають в сімейні. Він радить говорити про гроші. Про спільні та окремі витрати, про першочергові та стратегічні заощадження.

Основні рекомендації і настанови автора структуровані у «фінансовий фітнес» – неважкі вправи, які дозволяють діагностувати фінансовий стан родини – визначити, що необхідно зробити якнайшвидше – правильно інвестувати залишки, чи терміново створювати резервний фонд.


Порівнюй і дій! Або що роблять з грошима Аня і Вова


Приклади автора спираються на власний досвід – він абсолютно відкрито ділиться таблицями, додатками, ресурсами, які використовує сам. Використовує він і досвід інших пар, серед яких знайдуться і абсолютні представники більшості молодих сімей – зйомна квартира і життя від зарплати до зарплати, і окремі гідні прикладу винятки – чітко визначені спільні фінансові цілі, прораховані кроки до їх реалізації, розумні витрати.


Писати і аналізувати – перший вклад у бюджет сім’ї


Серед перших порад – записувати витрати і доходи. На папірець, в телефон, у хмарний документ, куди завгодно, але постійно. Автор чесно представляє читачеві часові рамки ведення такого планування. Десь півгодини на тиждень, але у випадку автоматизації – значно менше. Варіантів спростити собі контроль грошових потоків у сім’ї Любомир наводить більше ніж досить. У сучасному світі важливий таймменеджмент. А планування занять з фінансами принесе подвійну вигоду, і не лише в часі.


Вічне студентство – інвестиція чи витрата?


Сам автор є фінансовим радником сімей і завжди мотивує вчитися, отримувати нові знання і вдосконалюватися. Постійно.

Сценарій «одна професія на все життя» давно себе віджив, тим паче в сучасній Україні.

Любомир готує молодих людей до розуміння того, що сьогодні розвиватися треба не для успіху та злету, а для стабільності та впевненості в завтрашньому дні. Постійна самоосвіта, курс на досягнення цілей, позитивні мрії – шлях до такого буття.


Почати з домашніх звичок – половина справи


Окрема увага приділяється питанням заощаджень вдома у, здавалося б, простих, але, насправді, дуже важливих речах.

  • Не купувати пакети в супермаркеті;
  • Вимкнути воду, коли чистиш зуби;
  • Переконатися в актуальності тарифного плану на мобільному.

Це лише декілька порад, що дійсно допомагають зекономити немалу суму коштів за рік, але ці лайфхаки й досі “ріжуть вухо” українцям.

Книжка спрямована саме на нас, на громадян нашої країни. Бо ми не вміємо цінувати те, що маємо, не можемо розумно користуватися надбаннями.

Любомир Остапів дещо засуджує необдумане використання кредиток, які мають «пільговий» період, пояснює причини, натомість же рекомендує не зберігати гроші вдома, «в банці» – такі звички, на думку автора, потихеньку тягнуть нас на сімейне фіннансове дно.


Інвестиції – азартні ігри чи серйозний інструмент


Велика увага від автора приділяється інститутам інвестування. Розділ може здатися не таким легким як попередні в книзі, але і сам автор анонсував книгу, як таку, що треба читати порціями і добре осмислювати.

Деякі терміни можуть бути зрозумілими особам з теоретичними знаннями юридичного чи економічного спрямування, проте, не опанувавши їх не слід і ризикувати самостійно використовувати такі інструменти.

Автор дуже конкретно ставить крапку в питанні інтуїтивного інвестування коштів. Навіть наводить приклад наукового дослідження на цю тему. Так, люди, маючи великі гроші, часто інтуїтивно та емоційно їх вкладають, не оцінивши базових фактів та вихідної інформації, і, зрозуміло, втрачають їх.


Висновки


Як “сімейний фінансовий лікар”, Любомир Остапів з’ясовує разом з читачем “фінансові пастки”, грамотно пояснює їх суть. А розділ про фінансову терапію та її актуальність у сьогоденні дозволяє переоцінити свою поведінку і свої звички, з точки зору “фінансового здоров’я” власної сім’ї.

Книжка настільки насичена інформацією, пронизана простими, але діючими миттєво порадами, що достойна рекомендації як настільної книги молодої сім’ї в питаннях сімейного бюджету. Книжка не для одноразового прочитання.

Вона нагадує сценарій до крутого фільму, який хочеться подивитися з паузами, вникнувши в кожну пораду, кожну настанову, вправу та формулу успіху. Сам же фільм – це правильне планування фінансової сторони подружнього, чи просто дорослого життя, кожному свій, зі своїми акторами і спецефектами.

Кишеньковий довідник, як свою роботу називає Любомир Остапів – це назва скромна. Бо довідник дає стислу основну інформацію, а  «Любов та бюджет» – прикладні поради, вправи для спільного виконання, інформацію для роздумів, історії сімей, відверті приклади невдач та позитивний настрій і курс на досягнення своїх цілей. Автор вірить в читача і його успіх, хоч і дозволяє іноді “не паритися”, чи пропустити наступний розділ.

Ще книжка «Любов та бюджет»  – справжнє джерело нетворкінгу – в ній стільки корисних контактів, хай і опосередкованих, проте вже перевірених досвідом та співпрацею автора.


Кому читати


За словами автора книжка «Любов та бюджет» – найкращий подарунок для молодої сім’ї. Авжеж, тут і про спільні витрати і про мрії у віці 20+ та 30+, і про те, як навчати фінансовій грамотності дітей. Але ж і студентам ця книга згодиться. Особливо тим, хто вивчає банківські операції, валютний ринок, інститути спільного інвестування.

Ця книга – перший крок у запровадженні енергоефективності вашого будинку, господарства в цілому. А отже, книжку буде цікаво почитати тим, хто будує будинок чи оптимізує енергоспоживання у вже наявному – у книжці є цікаві, ґрунтовні таблиці, інфографіки, мотиваційні замальовки.

Цікаво буде прочитати ще й книжку «Як ви збудуєте своє життя» Клейтона Крістенсена – там автор теж торкається питань гармонійного поєднання сім’ї та кар’єри, домашніх розмов, підтримки подружжям одним одного, проте лік без більш теоретичний, філософський та орієнтований на західне суспільство.

«Фінансова планування – це спосіб підтримувати віру у власну спроможність»


Купити книгу в Yakaboo

Ірина Варламова
Десь два роки тому в моїх профайлах можна було побачити: юрисконсульт, депутат, помічник керівника... Усе так, певною мірою, і залишається, та зараз моя найголовніша роль - мама. А найбільшим хобі завжди було читання. То ж я заснувала спільноту про читання дітям "Читата: читає мама і тато". Зі своїми дописами можу трапитись вам ще на Барабуці та в блозі Видавництва Старого Лева, у рубриці "Книготерапія" в сумській студентській газеті "Academix". Допомагаю бібліотеці в рідному селі поповнювати фонд та триматися сучасності. Просто так. Мрію відкрити книгарню-кав’ярню з дитячою кімнатою. Мотиваційна література для батьків, дитліт; книги для бізнесу та саморозвитку, історичні романи завжди знайдуться на моїх поличках і сторінках блогу.

13 thoughts on “«Любов та бюджет» – фундаментальні істини у сфері персональних фінансів

    Залишити відповідь