Відьомське. Рецензія на нову книгу Лади Лузіної

Як ви ставитеся до містичних історій? Тих, де є відьми, привиди та моторошні таємниці. Полюбляєте такі книжки чи обходите їх стороною? Як щодо трохи злякатися та полоскотати нерви? А що, як додати до “нечисті” атмосферу відомого вам міста, старі легенди та добрячу порцію гумору? Саме так я можу охарактеризувати нову книгу Лади Лузіної “Джек-потрошитель с Крещатика”.

Одна з найвідоміших та найуспішніших українських письменниць, скандальна журналістка в минулому та авторка великого циклу “Киевские ведьмы”. Непересічна особистість, яка чудово розуміється на тому, про що пише – Лузіна очолює клуб київських відьом. Киянка, що є дуже важливим в контексті мабуть усіх її романів, чому – зрозумієте пізніше. Письменниця, про яку неодноразово говорила вся Україна. Та, книги якої я ще ніколи не читала – моє знайомство з творчістю Лади Лузіної почалося саме з “Джек-потрошитель с Крещатика”.

Київ 19 сторіччя і сьогодні, відьми-києвиці і моторошні таємниці та події. Чому юна дівчина вбиває свого батька? Як її обличчя з’являється на картинах відомого художника, який давно помер? І хто безжалісно та жорстоко вбиває дівчат на вулицях?

Зізнаюся, я дещо упереджено ставилася до творчості письменниці. Дарма. Моє перше знайомство з романами Лузіної і одразу “в яблучко”. Захоплюючий та інтригуючий сюжет, де кожну історію сприймаєш за чисту правду. Важко не повірити письменниці, враховуючи те, що деякі з її героїв – реальні люди.

Цю книгу неможливо назвати просто містичним детективом, “Джек-потрошитель с Крещатика” – це щось більше. Легенди, відьомські штучки, історичні факти та навіть фотографії, які посилюють враження від прочитаного. Хороший додаток до роману – декілька розділів з першої біографії Вільгельма Котарбинського (який теж є серед персонажів Лузіної) від іншої письменниці, Ірини Потаніної. І те, що мене підкупило найбільше – неймовірна атмосфера старого – як у часі, так і розташуванням – Києва. Після читання дуже хочеться прогулятися містом, подивитися на нього іншими очами, з подачі Лади Лузіної. Здається, що авторка закохана у Київ по самі вуха.

У письменниці свій стиль, місцями плутаєшся – читаєш класичну чи все ж таки сучасну літературу. Це чудово вписується в богемну атмосферу Києва 19 сторіччя, в який читач пірне з головою. Окрема тема, як ще один приємний бонус – гумор. Даша Чуб – моя фаворитка у романі, саме завдяки своїм іронічним жартам. “Землепотрясная” – мабуть найяскравіший персонаж у цій історії. Хоча, вони усі досить харизматичні та унікальні.

“Джек-потрошитель с Крещатика” – ідеальна книга для холодного зимового вечора. Містична та захоплююча, вона читається на одному диханні. Окрема рекомендація тим, хто полюбляє старі легенди та таємничі історії про трохи дивних особистостей. І наостанок – закохуватися у Київ, старий та загадковий.

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)

7 thoughts on “Відьомське. Рецензія на нову книгу Лади Лузіної

1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life authors and blogs

2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life authors and blogs

3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life articles and blogs

4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life authors and blogs