Кради як митець. 6 захопливих книжок для творчих людей

З приходом весни в кожному з нас прокидається природна тяга до творчості. Сонце, спів пташок й особливий настрій так і підштовхують до того, щоб зробити “щось особливе”. Пропонуємо вам увірватися в зелений сезон з “внутрішнім художником”!


У сьогоднішній підбірці з розсилки – набір молотків, якими будемо трощити стіни власних стереотипів. Творчість для обраних? Нісенітниця! Я не можу почати? Абсурд! Я не вмію? Дурниця, все в наших руках! Наступна добірка – “курс молодого бійця” для творця всередині вас. Вчіться краще писати, робити скетчі й розбиратися в мистецтві, долати внутрішні страхи та виходити за рамки.

06714f75fb77461b85be38683ff37210

«Кради як митець. Креативні «фішки», про які тобі ніхто не розповість» Остін Клеон


Ми вчимося писати, копіюючи алфавіт. Музиканти вчаться, граючи гами. Художники вчаться, копіюючи шедеври живопису. Чому б не навчиться творити, “крадучи” прийоми та методи кращих? Книга Клеона – “творчий щоденник”, який пробуджує бажання діяти, дарує натхненний настрій, прагнення творити й вірити у власні сили.

Автор доступно пояснює, як потрібно вчитися: регулярно, жадібно, усотуючи все навколо. Він нагадує, що хороші твори не з’являються з першої спроби, перший млинець виходить грудкою – але це не привід не пробувати!

“Кради як митець” – чудовий подарунок, в тому числі й самому собі. Особливо вона допоможе людям, хто хоче щось створити, але ніяк не може наважитися. Клеон на соковитих прикладах показує: немає нічого оригінального, все вже сказано, але нічого не заважає повторювати й таким чином – знайти щось своє. Саме видання оформлено настільки приємно і привабливо, що позитивні емоції приходять самі по собі, варто лише взяти книгу до рук.


33ccde56061b49108864b5eb5f14fadc

«Визуальные заметки. Иллюстрированное руководство по скетчноутингу» Майк Роуди


Роуди після власного невдалого досвіду ведення конспектів прийшов до ідеї запису важливої і корисної інформації за допомогою скетчів – візуальних заміток. Посібник про скетчноутінг – гарне заспокійливе для тих, хто боїться чистого аркуша і страждає від перфекціонізму. Майже на кожній сторінці автор нагадує: не потрібно боятися, необхідно розвиватися, а важлива не якість малюнків, а передача інформації.

“Візуальні замітки” вчать ще і прощати й приймати власні помилки. Наприклад, поряд з намальованими “ляпами” можна малювати сердечка і зафарбовувати їх. І це працює!

Найвеселіший вплив книги – розкріпачення. Замальовки підійдуть для всіх, неважливо, малює людина чи ні. «Малюйте, як дитина» – адже малюки не паряться щодо «правильності»: вусики, вушка, хвіст – ось і кішка. Хай не дуже схоже, але ви ж знаєте правду. Це квиток на вихід зі ступору. Книга ковтається за пару годин, але можна сидіти й надихатися чужими прикладами та експериментувати.


02982ff5b8d64cf5915da44576c7070f

«Где Уорхол?» Кэтрин Инграм


Ця книга-квест – для тих, хто любить мистецтво, прагне в ньому розібратися, а також не проти провести кілька годин з розгадуванням головоломок. “Де Воргол” – не просто розвага для дітей, де потрібно знайти на яскравій картинці відомого персонажа. Під час цього ви побачите ще чимало видатних особистостей і дізнаєтеся більше про історію шедеврів живопису.

Разом в поп-арт генієм Ворголом, який мандрує на машині часу, ви відвідаєте 12 переломних моментів світової історії мистецтва, в тому числі Мікеланджело в Сікстинській капелі, французьких імпресіоністів, творців “Баухауса” аж до автора нью-йоркських графіті Жана-Мішеля Баскія.

Але це не просто картинки! Кожна зображена сцена створена на основі ретельного вивчення архівів та консультацій з істориками мистецтв. Так що вона стане в нагоді й дітям для тренування уваги, і дорослим для освіти. Шукайте не тільки Воргола – і не помітите, як почнете глибше і точніше розбиратися в мистецтві.

Від автора книжки “Це Воргол”.


35a2287406a043e6a700acfff4b21cce

«Человек, который съел машину. Книга о том, как стать писателем» Натали Голдберг


Книга від письменниці, за сумісництвом, дзен-буддиста, виконує як мінімум одну функцію – вона ідеальна для натхнення читача. Тут немає завдань, як наприклад, у Джулії Кемерон в книзі «Право писати», тільки поради й досвід самого автора.

“Людину, яка з’їла машину” не можна читати відразу. Читайте її маленькими дозами, черпайте натхнення і йдіть підкорювати власні гори. Голдберг дає правильну мотивацію для цього.

«Якщо ви хочете стати хорошим письменником, вам будуть потрібні три речі: багато читати, уважно і глибоко слухати й багато писати. А ось думати занадто багато не варто». І спробуйте посперечатися з цією фразою! Нехай завдань немає, але книга пропонує безліч правил. Раджу пропрацювати кожне: пишіть кожен день, придумайте тему і творіть навколо неї, не перериваючись ні на що, 15 хвилин; вимкніть внутрішнього редактора і забудьте про знаки пунктуації – творіть!

Навіть прочитавши “Книгу про те, як стати письменником” від палітурки до палітурки, ви до неї ще повернетеся. Як мінімум тому, що отримаєте мудрого наставника в особі Голдберг, до чиїх порад захочеться повернутися.


57146fcc246f4fe3b2b9f3d98ec6cd29

«Гениально! Инструменты решения креативных задач» Эдвард де Боно


Де Боно пояснює всю суть внутрішніх розумових процесів і пропонує змінювати себе зсередини, а також навчати цього своїх дітей. Він наполягає, що ігнорування ресурсів мозку призводить до сірого, нудного існування. Для тих, хто сумнівається в собі, автор спеціально розвінчує саму ідею творчого мислення. Він підкреслює, що творчість – це навичка, якій можна навчитися.

Посібник також стане в нагоді для менеджерів великих компаній топ-рівня і середньої ланки – керівники, які підштовхують колектив до створення творчих ідей, знайдуть в ній чимало корисного.


b7951ae4a4e147048188537554352f80

«Как победить страх. 12 демонов на пути к свободе, счастью и творчеству» Ольга Соломатина


Ця книга – хороший супутник для періодів самокопання. Ваші страхи відгукнуться всередині, щоб ви з ними розібралися. Соломатіна допомагає тим, що не будує модерних психологічних конструкцій, а пояснює все простими словами на реальних прикладах. Важливо, що ви зрозумієте й усвідомите: більшість страхів і внутрішніх складнощів викликані нашим суспільством і оточенням. І навчіться, як з цим впоратися.

Ніяких “рожевих шмарклів”! Автор не викликає солодких ілюзій про швидке вирішення всіх проблем. Книга читається, проте, легко і приємно, в кожному розділі є цікаві для виконання вправи, які допоможуть вам з власними “демонами”.

“Як перемогти страх” нагадує сердечну бесіду з другом – багато тез хочеться окремо обговорити й обдумати. Деякі речі будуть вам знайомі та зрозумілі, деякі – здивують і змусять переглянути своє ставлення до себе і світу.

Після прочитання Соломатіної ви уважно перегляньте своє оточення і задумаєтеся, до кого варто ставитися уважніше, кого підтримати або навпаки, отримати підтримку, а чийого негативу краще цуратися.


Читати:  10 книг про художників, які варто прочитати

Читати: Руйнівна творчість, що дає волю креативності. Це Кері Сміт

Читати: Півгодини на день і ти – художник!

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

717 thoughts on “Кради як митець. 6 захопливих книжок для творчих людей

    Залишити відповідь