Навіщо розуміти свій гаджет: «Коротка історія технологій» від Андрія Тужикова

Щоб переключати мультфільми на планшеті, гортати фотки у телефоні чи поставити плеєр на паузу, не потрібно вивчати інструкції до цих прикладів. Впоратися із сучасним гаджетом може й півторарічний малюк. Але «користуватися» не значить «розуміти»: про те, за якими принципами працюють їхні смартфон й лептопи, знає далеко не кожен дорослий. А варто, – переконує Андрій Тужиков.

Письменник-айтішник

Молодий письменник з Чернівців Андрій Тужиков – за освітою фізик і айтішник. Лауреат літературної премії «Смолоскипу» і конкурсу «Гранослов», автор відеопоезій, оповідань, поетичної збірки і підліткової повісті, назва якої недвозначно натякає на «Pink Floyd» – «Ще одна цеглина в стіні».

«Коротка історія технологій, або Як зрозуміти свій гаджет» (Книги-ХХІ, 2018, іл. Наталка Сойко) – це перша і досить-таки вдала спроба у жанрі підліткового нон-фікшену.

Від логарифмічної лінійки до квантового комп’ютера

Нинішні гаджети для невтаємничених у принцип їхньої роботи юзерів виглядають чимось на кшталт магічних артефактів. Тиснеш на екран – отримуєш доступ до десятків крутих функцій і гігабайтів різноманітного контенту. Але мало хто знає, що ховається під блискучим і стильним корпусом смартфона, айпада чи іншого кишенькового улюбленця. Андрій Тужиков береться розповісти про «начинку» гаджетів і те, як і чому вони працюють. І починає із самого початку – з тих винаходів, які уможливили винайдення сучасного комп’ютерного «заліза» і мов програмування, які склали основу сфери інформаційних технологій. І хоч нині це важко уявити, але почалося усе з логарифмічної лінійки! Тепер же інженери-розробники працюють над розробкою квантових комп’ютерів, принцип дії яких не вписується у звичні нам уявлення про фізику і технології.

Тужиков окремо пише про операційні системи, появу і роботу Інтернету, розробку програм і переваги різних мов програмування, про стартапи й хакатони (і навіщо вони потрібні), а також про найсучасніші винаходи, які вже стають реальністю – «розумні» аксесуари і предмети гардеробу, як-от жакет, що передає твій настрій, шапка з вмонтованими колонками (звуки з яких можеш чути тільки ти!) або мрія всіх чоловіків – шкарпетки, які можна знайти з допомогою пульта!

Починаючи із засадничих відомостей, імен науковців і базових відкриттів, автор присвячує окремі абзаци поясненню тих явищ, які на слуху саме зараз – наприклад, що таке криптовалюта, як майнять Біткоїни і наскільки реально розрахуватися ними в якомусь магазині на Хрещатику.

Навіщо розуміти свій гаджет?

Відповідь проста – для того, щоб довіряти. Щоб не ризикувати, що він може вийти з-під контролю і порозсилати ваші приватні фото всьому списку контактів, наприклад. Щоб розуміти, що відбувається в його «мізках». І, глобальніше, щоб не створити штучний інтелект, який розпочне «повстання машин», як у «Термінаторі», чи захопить планету, як у «Матриці». Андрій Тужиков, до речі, не нагнітає паніку і припускає, що це стане реальним найближчим часом, але розповідає про прецеденти, які уже траплялися:

«Нещодавно інженери зі штучного інтелекту компанії Facebook виявили цікавий феномен. Створивши двох ботів і наділивши їх штучним інтелектом, вони надали їм можливість вільно спілкуватися між собою. І що ви думаєте? Уже за деякий час вони вигадали свою мову, незрозумілу розробникам, і почали мило бесідувати. Їхнє спілкування припинили інженери, бо їм стало трохи лячно».

Не менш цінним є те, що книжка Андрія Тужикова оприявнює зв’язки між різними типами гаджетів, девайсів і додатків, вписує найсучасніші новинки в контекст світової історії науки і допомагає зорієнтуватися, на якому етапі розвитку комп’ютерних технологій ми перебуваємо нині і куди рухаємося.

Навіщо розуміти свій гаджет: «Коротка історія технологій» від Андрія Тужикова 0

Пряма мова:

«Щодня через мережу проходить понад 1 414 114 375 гігабайтів. Мільярд гігабайтів! А один гігабайт – це 50 000 простих Інтернет-сторінок, або 500 фотографій, або близько17 годин музики. Оце так любов до спілкування та нової інформації!»

«Насправді комп’ютери, технології, програмні коди, ґаджети – це лише інструменти, за допомогою яких можна змінити світ або принаймні своє місто».

Кому читати:

Взагалі ця книжка призначена для підлітків, які уже активно користуються усіма перевагами ґаджетів, але ще не мають достатньо знань про те, як вони влаштовані. Але також вона буде надзвичайно корисною людям з гуманітарною освітою, яким не зайве отримати базове уявлення про технічний світ речей, що їх оточує.

Схожі книги:

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

11 thoughts on “Навіщо розуміти свій гаджет: «Коротка історія технологій» від Андрія Тужикова

    Залишити відповідь