Кому дістався Букер 2019: факти про переможниць

14 жовтня відбулося вручення Букерівської премії 2019. Неочікуваним результатом стало те, що головний приз розділили відразу 2 номінантки: Марґарет Етвуд і Бернардін Еварісто. Письменниці розділять порівну нагороду в £50 000 (сума рівноцінна понад 1,5 млн грн). Таким чином, судді вирішили порушити правила вручення, які стверджують, що премію не можна ділити: премію вже колись ділили на двох переможців — у 1974 та 1992, та потім відмовилися від даної практики через те, що в такому випадку жодному з лауреатів не приділяється належна увага. Однак у випадку з Етвуд та Еварісто судді зізнаються, що просто не могли нарізно розглядати ці дві праці, і навіть голосування між собою їм у цьому не допомогло.

Розповідаємо, чим ці письменниці настільки вражають літературну спільноту.

Бернардін Еварісто

Бернардін Еварісто — британська письменниця, яка у своїх творах розкриває проблематику афроамериканського населення. Роман Girl, Woman, Other, який приніс їй Букерівську премію, розповідає про жінок із різних культур, верств населення, з різною гендерною ідентифікацією. Книга таким чином охоплює взаємопов’язані історії 12 жінок впродовж 120 років і надає доволі широкий спектр різноманіття серед афроамериканок: лесбійка Амма, яка працює театральним режисером, гендерно-небінарна Морган, фермерка Гетті тощо. 

Це же восьмий роман письменниці; Еварісто писала також поетичні твори, постановки для театру, радіо, мультимедійних проєктів, їздила в понад 50 світових письменницьких турів.

Наразі Бернардін також викладає креативне письмо в лондонському університеті Брунеля та є членом Королівської літературної спільноти. У 2012 році заснувала Брунельську міжнародну премію африканської поезії, а попередньо в 2006 році провела дослідження Free Verse, в якому підрахувала: у Великій Британії кількість небілошкірих поетів не перевищує 1%. Бернардін активно бореться з цією несправедливістю і є активісткою за більшу інклюзивність та репрезентативність у мистецтві.

Марґарет Етвуд

Канадська письменниця Марґарет Етвуд, чий антиутопічний роман «Сповідь служниці» став зловісним, однак дуже реалістично пророчим поглядом на можливий світоустрій майбутнього, де є місце екологічній катастрофі, політичним чварам та пригнобленню становища жінки у суспільстві.

Хоча The Testaments, своєрідний приквел до «Сповіді служниці», і побачив світ для широкого загалу лише у вересні цього року, журі Букера вже в липні номінували книгу на цю нагороду. В The Testaments події відбуватимуться через 15 років після описаних сцен у відомій історії Етвуд, яку втілили в популярному серіалі на Netflix. 

У своїх творах Етвуд описує проблематику канадської ідентичності, фемінізму, прав тварин, значення влади у сучасному світі тощо. За весь період творчості встигла опублікувати 17 поетичних збірок, 16 романів, 10 нон-фікшн книг, 8 збірок оповідань, 8 дитячих книг та один графічний роман. Письменниця є також учасницею проєкту Бібліотека майбутнього, для якого вона пожертвувала один свій роман — його дозволять прочитати лише у 2114 році, тож він зберігається для наступних поколінь.

14 thoughts on “Кому дістався Букер 2019: факти про переможниць

    Залишити відповідь