Книжки з історії України, яких не було в нашому дитинстві

Книжки з історії України, яких не було в нашому дитинстві

Напередодні Дня Незалежності України хочеться згадати визначні події та постаті в історії нашого народу. Але не в класичному форматі, що змушував засинати на уроках у школі (або ні), а в тому, що заворожує, дивує та змушує гуглити. Тож готуйтеся читати добірку дитячих книжок, що повідають історію становлення Української держави через перекази, легенди, художні вигадки, мінікомікси, малюнки та літери. Нудьгувати не буде ніхто, ані школярі, ані підлітки, ані дорослі. Пригадаєте та пізнаєте багааааато нового!

Чотири князівни

Олександра Орлова

Для дітей 6-8 років

У Ярослава Мудрого було чотири доньки, кожна вийшла заміж за європейського короля та мала чимало влади. Але якими ж вони були в дитинстві? Як зростали?

Олександра Орлова, українська письменниця та педагог, вирішила пофантазувати про дитинство князівен. Своєю книжкою вона вдало доповнює відомі факти з їхнього життя. Здається, що все дійсно так і відбувалось.

Єлизавета, Анастасія, Анна та Агата – тямущі, трохи зарозумілі, веселі та надзвичайно освічені. Такими постають дочки київського князя, якого через вигідні шлюби дітей прозвали «тестем Європи». Завдяки QR-кодам читачі дізнаються ще більше цікавинок про дитячі роки героїнь. 

Мальована історія Незалежності України

Брати Капранови

Для дітей 9-12 років і підлітків

Брати Капранови порадували цікавою новинкою – «Мальованою історією Незалежності України». А почалося все з того, що до них підійшов син, який готувався до ЗНО з історії, і попросив підказати, як краще запам’ятати такий величезний обсяг фактів. Згодом автори зрозуміли, що історики за тривалий період досі не створили простого та цікавого викладу української історії. Тому Капранови взялися до роботи і за два роки самостійно підготували зрозумілий і дохідливий підручник. 

З книжки ми довідуємося, що Українська державність не переривалася з доби Великої Скіфії. Навіть у найгірші часи колонізації українці виборювали власну незалежність, наприклад, у формах автономії, повстанської республіки чи війська-держави. Тому наша державність має давню історію, а не «впала з неба».

Історичні події автори подали як безперервний державотворчий процес, згадали визначні постаті, показали все на фото та мапах і навіть пожартували у мінікоміксах. Текст написано різним шрифтом, важливе виділено кольором, що значно полегшує сприйняття матеріалу. 

Козаки правлять країною

Олексій Сокирко, Ірина Голодюк, Наталія Кудляк

Для дітей 6-12 років

Хочете потрапити на бенкет до Івана Мазепи? А навчитися писати бароковим скорописом? Чи, можливо, давно мрієте про власний козацький портрет? Ви натрапили на потрібну книжку. Її козацькість аж зашкалює. 

Видання «Козаки правлять країною» розповідає про Гетьманщину кінця 17 та початку 18 століть. Тож завдяки йому дітвора не лише дізнається багато цікавого про цей період, а й на певний час перевтілиться у козака, адже тут чимало практичних завдань. Дитина побудує Батуринську фортецю,  виконає різні логічні завдання та вправи на уважність, напише листа скорописом, створить герб, пройде лабіринт і зробить аплікації. 

У книжці є підказки для дорослих і безліч QR-кодів, що відкриють тематичні пісні, танці, картини та відео.

Овва як бува! Абетка із історії України

Олеся Мамчич

Для дітей 6-8 років

Запам’ятовування літер та історії – з книжкою Олесі Мамчич вб’єте двох зайців. Бо з букви починається слово, а з нього – події, постаті та речі, що сформували Українську державність як таку. Ось, наприклад, літера «м», що є першою у слові «майдан». А майдан – це площа, де збираються гуртом українці, коли дуже треба полагодити Україну. Будь-яка країна, як велосипед, може зламатися, але відремонтувати її можна лише спільно. 

Хто такий гетьман і дружбак, що таке  клейноди та Європа, як звали руських князів і яка їхня роль в історії України, хто такі скіфи, кому належала пектораль  – увесь матеріал подано легко, пізнавально, а головне, весело. Для розумників на сторінках розміщено QR-коди з додатковою інформацією. 

Історія України від Діда Свирида. Книга 3

Дід Свирид

Для підлітків і студентів

Третя книжка із серії «Історія України від діда Свирида», у якій охоплено період від Кревської унії 1385 року до Берестейської унії 1596 року. У цей час відбувся ряд геополітичних змін на карті Європи, що зачепив і Україну. 

Автор розповідає про реальні історичні події: розвал Золотої Орди, наслідки Великих географічних відкриттів, утворення Речі Посполитої, появу козацтва та зміцнення Запорозької Січі. Знайомить з десятком історичних діячів – Вітовтом, Тохтамишем, князями Острозькими, Наливайком, Кішкою та іншими. Усі герої наділені справжніми емоціями та рисами характеру, що додає їм реальності та людяності. Читачі мимоволі будуть співпереживати буремні часи разом з персонажами. 

Книжка не належить до жанру «фольк-гісторі», а пропагує науковий погляд на події. Але історію України викладено у колоритному форматі – її переповідає сільський історик, дід Свирид.

До речі, пригадуєте, як Свирид Опанасович ділився з нами переліком своїх улюблених книжок? Ні? Тоді гайда читати статтю в блозі.

Книга-мандрівка. Україна

Ірина Тараненко, Юлія Курова, Марія Воробйова, Марта Лешак

Для дітей 6-12 років 

Карта-розповідь веде 30 українськими містами і областями. До її створення залучено експертів з різних галузей. 

1200 непересічних фактів, 327 постатей, що надихають, 232 дива природи, 224 історичні події, про які не розкажуть у школі, 135 культурних феноменів, 129 архітектурних шедеврів, 78 визначних винаходів і відкриттів, що змінили хід історії, – у цій дивовижній книжці зібрано найцікавіші історико-географічні та статистичні дані про Україну. Кожну цікавинку описано одним реченням, але так інтригуюче та цікаво, що захочеться зануритися у пізнання Вітчизни ще глибше. 

У книжці лише 68 сторінок, а над її оформленням працювало аж чотири ілюстратори: Марта Кошулінська, Олена Кобілінська, Оксана Щербакова та Ірина Жук. Не дивно, що це видання здобуло 2-е місце на конкурсі «Найкращий книжковий дизайн – 2018». 

Цікаві факти з книжки читайте тут.

Українські землі до українців. Як жили давні слов’яни

Анастасія Мельниченко

Для дітей 11+

Книжка входить до серії «Історичний нон-фікшн», що покликана у нестандартній формі розказати читачам про історичні події, явища та процеси. 

У цьому виданні йдеться про давніх слов’ян і їхню роль у становленні України. Зокрема, розглянуто такі питання: 

  • хто такі анти, склавини, венеди та яка між ними різниця;
  • чиїми нащадками є українці;
  • де і як жили слов’яни;
  • чим займались та в що вірили давні слов’яни;
  • що таке Велике переселення народів і куди мігрували анти та склавини;
  • яка різниця між дружинниками та ополченням;
  • як слов’яни вели війну та чим були озброєні;
  • чи був Кий (засновник Києва) антом;
  • як давні слов’яни вплинули на створення Київської Русі. 

Окрім цікавого викладу, у нонфікшні подано коментарі фахових психологів і рекомендації щодо обговорення складних тем, висвітлено питання, що допоможуть розібратися та запам’ятати матеріал, вказано QR-коди, що ведуть до розширеного супроводу, є підказки та безліч ілюстрацій.

Щоденник котячих мандрів

Лана Ра

Для дітей 6-12 років

Ну, а якщо ви хочете підібрати щось дуже нестандартне, тоді зверніть увагу на нотатки кота-мандрівника. Книжку створено за мотивами мультсеріалу «Моя країна Україна». Текст та ілюстрації підготувала Лана Ра.

У читачів хороший гід Україною – це мандрівний кіт Воркіт, дотепний та надзвичайно ерудований, але дещо самовпевнений, нахабний та хвалькуватий. Через свою вдачу він часто потрапляє в халепи та цікаві перипетії. Наш герой подорожує Україною, дізнається багато цікавинок з історії того чи іншого краю, слухає легенди та перекази, а також знайомиться з мешканцями. Воркіт дуже комунікабельний і легко знаходить друзів, навіть серед неживих істот, які часто оберігають його від необдуманих вчинків. 

Разом із котом-мандрівником дітвора побуває в Одесі та Вилковому, Львові і Кривому Розі, Верхівні та Коломиї, Мелітополі і Саках; пройдеться луганськими степами; відпочине на озері Пісочному та Чорному; забереться на гору Опук. 

Особливого колориту виданню додають пластилінові ілюстрації, що створено на основі мультсеріалу. 

Українські скарби

Валентина Вздульська

Для дітей 7-12 років

Нонфікшн відкриває заплутані історії, що, немов павутина, обплели українські скарби. А Валентина Вздульська зібрала їх добру скриню. 

Коштовності стародавніх скіфів, античних греків, що мешкали на Північному Причорномор’ї, та кримських татар, а також скарби часів Київської Русі і Запорізької січі – зібрано найприхованіші таємниці з історії, що були на території України чи пов’язані з нею. А ще тут є розділ, з якого читачі довідаються про знання та речі, що потрібні початківцю під час пошуку скарбів. Обережно, діти, що люблять пошуки скарбів і оповіді про піратів, можуть загорітися ідеєю віднайти втрачені українські цінності. Навіть якщо ні, то з цією книжкою пригоди обов’язково трапляться. 

До кожної знахідки додано психологічний супровід, історичний контекст, запитання до тексту та QR-коди з розширеною інформацією. 

Воїни і війни України

Олег Іванюк

Для дітей 6-12 років

Це справжня знахідка для фанів військової справи та воїнів. 

Олег Іванюк розповідає історію Вітчизни, акцентуючи на найвідоміші битви, полководців і звитяжців різних епох. Він коротко та зрозуміло дітям описує події, починаючи з битви під Дорогочином 1238 року та закінчуючи оповіддю про сучасну українську армію. Коли та де відбувались баталії, яка була зброя та обладунки, про чисельність військових загонів, перебіг подій та чим закінчилася боротьба, як це вплинуло на становлення нашої держави – всю інформацію структуровано та доступно і цікаво викладено. На сторінках можна прочитати рядки з літописів, розповіді живих свідків та ознайомитися з текстами патріотичних пісень.

А ще у кожному розділі Олег Іванюк тлумачить основні поняття, на кшталт літописець і хрестоносець, а на фото показує, як називалась зброя та обладунки. Це полегшує розуміння та формує загальне уявлення про епоху.

До 30-ї річниці Незалежності України ми зібрали книжки, що мають бути в бібліотеці кожного свідомого громадянина. Які видання для дорослих і дітей ввійшли в добірку? Дивіться тут.

Авторка: Любов Ляшко