Віруси — загроза чи необхідність? Три книжки, які відкриють вам таємничий мікросвіт

Бентежний 2020-й приніс людству нове випробування — COVID-19. Небезпечність коронавірусу і його висока заразність «подарували» нам не лише новий стиль життя, але і нові теми для розмови з друзями, рідними і навіть випадковими перехожими. Але віруси не виникають просто так, раптово й нізвідки. Вони еволюціонують і постійно змінюються з розвитком людства. І про це вже написали безліч досліджень.

До літнього бінго ми підібрали книжки, які розкажуть, звідки беруться ці мікроорганізми, як вони стають небезпечними і як зберегти здоров’я в цьому мінливому світі. Західні лікарі та наукова журналістка привідкривають силу вірусів, які не бачить людське око. 

Френк Раян «Вірусосфера»

Віруси спричиняють хвороби і є небезпечними для людини. Звісно, наша імунна система може боротись із деякими з них, але такий захист спрацьовує не завжди: відсутність бар’єру до певного збудника, слабкий імунітет — і організм підхоплює хворобу. Деякі з таких збудників, зокрема віруси, передаються через кашель і чхання (той же коронавірус), а це впливає на швидкість поширення і, відповідно, зараження. 

Самі віруси не є злими, каже британський лікар-консультант Френк Раян: «Історично віруси зараховували до так званих мікробів — крихітних організмів, що їх спершу виявили як причину інфекційних хвороб у людей, тварин і рослин». Їм не властиве мислення, вони не мають уявлення про «правильне» і «помилкове», а з точки зору еволюції у їхньому існуванні навіть є певна користь, пояснює лікар.

Науковці називають це вірусосферою, елементом біосфери. Окремо дослідник теж згадує і появу нових небезпечних хвороб, що мають тваринне походження — віруси Зіка, Ебола. Розуміння того, як виникають віруси, важливе не лише для попередження майбутніх спалахів хвороб, а і подальшого розвитку життя на планеті. Бо COVID-19 — це нагадування, що деякі небезпечні захворювання з’являються через наше втручання у екосистеми.

Соня Шах «Пандемія. Всесвітня історія смертельних інфекцій»

Американська наукова журналістка Соня Шах досліджує, чому з розвитком людської цивілізації постійно з’являються нові віруси і як вони поширюються. Трохи історії, трохи епідеміології, трохи політики та біології — і перед вами цікаве розслідування, яке пояснює, чому слова «віруси» та «епідемії» мають багато спільного. Авторка детально розбирає, як з’явилась холера і чому стільки років ця хвороба тримала людство в страху. Дослідниця згадує бізнесовий розквіт Ост-Індської компанії, освоєння нової території поселенцями і першу епідемію нового вірусу далекого 1817-го. Зараз про цю хворобу майже забули, хоча 200 років тому її називали новою чумою.

Слід розрізняти поняття вірусів, мікробів та патогенів. Оскільки мікроби оточують нас всюди, може здатись, що патогени — біологічні агенти, що спричиняють хвороби — можуть з’явитись нізвідки, іронізує авторка. Все простіше: одного дня вони просто перебираются з одного біологічного виду в інший і починають негативно на нього впливати. І часто це пов’язано з людським впливом на природний баланс. У результаті нові збудники хвороб призводять до плачевних наслідків.

Дженніфер Гарді «Воно заразне»

Людський організм звикає до «старих вірусів» і вчиться від них захищатись, тоді як щодня у вашому організмі може з’явитись новий збудник. Канадська епідеміологиня Дженніфер Гарді бере на себе роль лікаря-детектива і в доступній формі розповідає про заразні істоти: віруси та бактерії. Книжка орієнтована в першу чергу на дитячу аудиторію, але буде пізнавальною і для дорослих. 

Склянка води, кулькова ручка на робочому столі, грошова купюра у вашому гаманці — на поверхні цих речей можуть бути сотні мікробів. Про їхнє невидиме існування (та можливу небезпеку) і розповідає авторка. Допитливий читач знайде у книжці і маловідомі факти про епідемії у світовій історії, і розповідь про чималий вплив вірусів на організм сучасної людини. Наприклад, чи знали ви, що останньою світовою пандемією до появи COVID-19 вважали спалах свинячого грипу 2009 року? Важливо розуміти, що слова «епідемія», «ендемія» та «пандемія» мають не налякати рядового читача новин, а перш за все розповісти про ступінь поширення інфекційної хвороби.

У книжці лікарка дає поради, як вберегтись від впливу вірусів та бактерій і бути здоровим. І не повірите: перше, що вона радить, — це добре вимити руки.

Оксана Купер
Аналітик та дослідник з дипломом юриста та великою любов'ю до книжок та кіно. Авторка книжки «Музейні скарби України. Книга-путівник культовими картинами» для корпоративного видавничого проекту «Ощадбанку» (2019). Зачитуюся літературою в жанрі нон-фікшну, веду юридичний кіноблог та Telegram-канал, де розповідаю про право через кінокейси. Найулюбленіший журналістський жанр — інтерв'ю. Вірю, що в Україні успішно може розвиватися власна бізнес-література, просто вона ще пишеться

1 998 thoughts on “Віруси — загроза чи необхідність? Три книжки, які відкриють вам таємничий мікросвіт

    Залишити відповідь