Вчимося заспокоюватися і знаходити себе: книжки про йогу від інструктора Ольги Римської

Йога допомагає навчитися самоорганізовуватися, заспокоюватися і відпочивати. Ми розпитали Ольгу Римську, які книги прочитати, щоб краще зрозуміти що таке йога, як правильно виконувати йогівські пози (асани), а також для натхнення перед поїздкою в йога-тур.

Ольга Римська — викладачка йоги, керівниця порталу ВДОХновение Yoga Tour, на якому представлені йога-тури в Україні та за її межами, курси для викладачів йоги, а також багато корисної інформації для початківців і досвідчених практиків: відео-уроки, статті тощо.

Якщо ви почали займатися йогою нещодавно або ж просто хочете дізнатися більше про йогу — ця книга стане чудовим інструментом для цього. Вона написана в літературному жанрі дуже доступною мовою та в легкій і ненав’язливій формі розкриває філософію і суть йоги. Просто про головне, саме так її можна схарактеризувати.

Головна героїня книги — молода тибетська дівчина, яка потрапляє в індійську в’язницю і завдяки практиці йоги змінює світогляд співробітників в’язниці і їх близьких. Книга вчить продовжувати практику не дивлячись ні на що, бути вірним собі і вірити в людей, якими б вони не були. У формі діалогу між головними героями ми дізнаємося про те, як йогівські вправи (асани) можуть впливати на наш розум, як взаємопов’язані наші думки і вчинки з нашим фізичним самопочуттям зараз і як можуть вплинути на нього в майбутньому. Йде розбір моральних принципів, роботи енергетичних каналів і законів карми. І все це доступною для читача мовою. Прекрасна книга для знайомства з філософією йоги!

Цитата з книги: «Самоконтроль не дає нам створювати самим собі неприємності в майбутньому. Насправді це просто гарне поводження з самим собою в майбутньому, з тим собою, яким людині ще тільки належить стати».

Книга написана одним з найбільших вчителів йоги сучасності, який практикував йогу понад 70 років, автор напрямки йоги під назвою «Айенгар йога», яка має мільйон послідовників по всьому світу. У книзі автор розповідає про філософію йоги доступними словами, відкриваючи перед читачами розуміння того, що таке пранаяма, асана, медитація, коші, яма і ніяма. Викладена в книзі інформація структурована і дозволяє читачеві скласти загальну картину про основні поняття в йозі і надихнутися на практику довжиою в життя.

Цитата з книги: «Світло, який йога здатна пролити на Життя, — це щось особливе. Воно перетворює всіх і кожного. Ми не просто починаємо бачити все в новому світлі — все наше єство тремтить і видозмінюється, а нові знання зводяться в мудрість».

Одна з моїх найулюбленіших книг з йоги. Вона не завжди легко і просто читається, комусь може здатися навіть складною в сприйнятті, але несе в собі колосальні знання і розуміння глибинної суті йоги. Книга розповідає про життєвий шлях Парамаханса Йогананди, одного з найбільших Вчителів 20 століття. На сторінках книги ми спостерігаємо життя автора від простого індійського хлопчини до Гуру з учнями по всьому світу.

Книга охоплює важливі аспекти ставлення до релігії, описує складнощі проходження обраним шляхом, важливості пошуків свого Учителя. У книзі описано містичний досвід людей, які досягли найвищого щабля йоги — самадхи. Якщо практикуючи йогу у вас є багато питань без відповідей, то саме ця книга може дати відповідь на більшість з них.

Цитата з книги: «Пам’ятайте завжди, що ви нікому не належите і вам не належить ніхто. Подумайте, що коли-небудь вам доведеться раптово залишити все в цьому світі, так що заводьте тепер знайомство з Богом, – говорив великий гуру учням. – Готуйте себе до астральної подорожі смерті щоденним катанням на повітряній кулі богосприйняття. Внаслідок помилки ви сприймаєте себе як торбинку з м’яса і кісток, яка в кращому випадку є гніздом бід. Медитуйте невпинно, щоб швидше побачити себе нескінченною сутністю, вільною від будь-якого горя. Перестаньте бути бранцями тіла; користуйтеся таємним ключем крия, вчіться йти в Дух ».

Книга описує особливості виконання багатьох асан (поз) йоги, а також має якісні зображення, в яких виділені робочі м’язи — дуже зручно, якщо ви хочете познайомитися з дією асан зсередини.

Часто на занятті йогою інструктор проговорює, які м’язи повинні працювати в асані, а які потрібно розслабити — не завжди це легко зрозуміти і зробити, особливо новачкові. На прекрасних ілюстраціях цієї книги ми можемо ознайомитися з робочими м’язами кожної з асан і надалі застосовувати цю інформацію для більш коректної роботи на занятті в залі. Також в книзі знайдете багато корисної інформації про механіку дихання, роботу діафрагм, бандхи й будову хребта.

Ця книга ніяк не відноситься до йоги. Вона більше про любов до Індії — батьківщині йоги. Якщо ви збираєтеся на навчання йоги в Індії, то ця книга прекрасно допоможе вам познайомитися з колоритом, звичаями, смаками й менталітетом її жителів, різновидом станів і особливостями цієї країни. Книга описує історію побіжного злочинця австралійця, який волею долі опинився в Індії, де зустрів свою любов, повністю поміняв світогляд і ставлення до людей ставши частиною індійської спільноти. Книга показує справжні відносини між людьми, вміння бути вірним собі, не здаватися в будь-яких ситуаціях і бачити прекрасне там, де його здавалося б немає. Книга написана дуже легко і цікаво, так що стрімкоплинні події не залишать вас байдужими.

Цитата з книги: «Істина в тому, що немає хороших чи поганих людей. Добро і зло не в людях, а в їхніх вчинках. Люди залишаються просто людьми, а з добром чи злом їх пов’язує те, що вони роблять — або відмовляються робити. Істина в тому, що в одній миті справжнього кохання, в серці будь-якої людини — і найблагороднішого з усіх, і найбільш пропащого — укладене, як в чашечці лотоса, все життя, весь її сенс, зміст і призначення. Істина в тому, що всі ми — кожен з нас, кожен атом, кожна галактика і кожна частинка матерії у Всесвіті — рухаємося до Бога».

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

14 thoughts on “Вчимося заспокоюватися і знаходити себе: книжки про йогу від інструктора Ольги Римської

    Залишити відповідь