Книги про дідусів та бабусь, що викликають симпатію: підказка до осіннього бінґо

Ми звикли досить упереджено ставитися до можливостей у поважному віці. Мовляв, чим можна займатися, коли старість прийшла? Ходити до лікаря та інструкції до таблеток вивчати? Якщо ви так думаєте – то будьте готові визнати свою помилку, адже герої цієї добірки готові спростовувати усі стереотипи. Можливо життя починається саме після виходу на пенсію?

Якщо берете участь у осінньому бінго, це завдання номер 21.

Чоловікові на ім’я Уве 59, він терпіти не може всі ці ваші “ентернети”, обожнює сааби (не дай Боже обрати вольво чи якусь БМВ!) та навіть був головою житлового правління. Кожен ранок герой прокидається раненько (доки всі ці ліниві айтішники сплять) та іде проводити інспекцію, бо хто ж прослідкує за порядком на вулиці? Оглядає смітники, записує номери машин, які порушують правила парковки та поспішає додому. І так кожен день. Хоча на сьогодні у Уве інші плани: повіситися.

Все би вийшло, якби не тупий велетень з вагітною дружиною, двома малявками та причіпом, що збив поштову скриньку Уве! Як можна повіситися, коли там таке зі скринькою? Уве зараз покаже велетню, як керувати машиною. Точно якийсь лінивий айтішник…

Кумедна, світла, тепла, зворушлива та мила історія, яка не залишить байдужим. А буркотун Уве залишиться в серці надовго, перевірено. Будьте обережні, побічний ефект від книги: хочеться прочитати усе, що написав Бакман.

Ельзі – сім років, а її найліпшій подрузі – сімдесят сім. Не зважаючи на поважний вік, вона багато палить та робить якісь шалені речі. А ще, створює цілі світи, як от Країна Спросоння, для Ельзи. Чого ж не зробиш для улюбленої онуки? Шалена бабуня готує для Ельзи неймовірну та дуже важливу пригоду. Але дівчинці доведеться пройти усе самотужки – бо бабуся просить їй вибачити…

Ще одна зворушлива історія з відтінком наївного дитинства та нюансами дорослого життя. “Моя бабуся просить їй вибачити” – це можливість подивитися на світ під іншим кутом, очима мрійливої дівчинки. А ще, запастися теплом, світлом, любов’ю та бажанням обійняти усіх близьких та рідних. Ідеальний спосіб застосування – перед новорічними святами. Створіть і собі милу та трошки шалену казку.

Брітт-Марі *а ви вже знайомі з нею, якщо читали “Моя бабуся просить їй вибачити”* 63 роки і у неї криза. Зрада чоловіка штовхає героїню до змін. Брітт-Марі влаштовується на роботу, хоч і не працювала вже років 40. В неї немає досвіду, але є любов до порядку – ідеально для доглядачки центру відпочинку у майже “мертвому” місті. Футбольні фанати, хулігани, фріки… Хіба щось зупинить Брітт-Марі на шляху до себе?

Зворушлива історія – як гасло книг Бакмана. Жарти і сум, доброта і відчай, хоробрість, дружба і вибір – ідеальні складові для цікавого роману. Важливо: читати книжки дозовано, бо більше видань цього автора українською немає. Поки що.

На урочистому прийомі у відомої актриси раптово помирає жінка. Палка шанувальниця кінозірки випадково випила трунок… який був призначений самій актрисі. Що це – випадковість чи справжнє вбивство?

До чого тут старість? Бо розслідування розпочинає Міс Марпл! Наче мила та спокійна бабуня, але її методи вразять читача. А сам детектив досить сумний та трагічний. Ба більше, письменниця підняла одну дуже важливу тему…Особливі застереження: усю книгу ви будете думати “та хто ж вбивця?”. Цікаво, вгадаєте?

Якову майже сто і у нього є одна, маленька, стареча мрія. Але про неї герой згадує нечасто, бо бачив на своєму віку багато. Не одна війна, зради, горе – за спиною Якова не тільки бажання жити по совісті та у любові. Все давно забуто… поки не з’являється дівчисько, яке сколихне усе.

Більше ніж книга, а Яков – більше ніж персонаж. Історія цілого народу в обличчі столітнього Якова. Зворушлива, сумна та дуже кінематографічна книга. Здатна вплинути на серце і душу свого читача.

Бенджаміну Баттону 70 і він новонароджений. Дивно, так? Хлопчик народжується старим дідом і живе своє життя “навпаки”. Маленька історія на 35 сторінок з можливістю швидко прожити ціле життя дуже незвичайної людини.

Посмішка та сум – все тут. А ще багато важливих тем, подій та роздумів. У 35 сторінках! Протипоказання: не порівнювати книгу з фільмом, бо їх поєднує лише одне – 70-річний хлопчик Бенджамін Баттон.

Для шанувальників епістолярних романів. Батько у поважному віці кожного дня пише листи для своєї доньки, яку вже давно не бачив. З трепетом чоловік розповідає про звичайні речі: роботу, події, людей та оточення. Нічого особливого? Це на перший погляд, повірте.

Думки, мудрість та теплі спогади – ця книга не залишить байдужим. Автор змушує зупинятися після кожного листа щоб подумати про своє життя та оточення. Побічний ефект від роману – починаєш шукати щастя в дрібницях і цінувати своїх близьких.

Історія маленького хлопчика Тоніно, у якого, як і в усіх, є бабусі та дідусі. Одні – міські, а інші – з села, про яких і розповідає герой. Оттавіано і Теодолінда – начебто звичайні люди, які бачили щось у житті, робили помилки, сумували та були щасливими. Але є дещо у бабусі і дідуся Тоніно – те, чого варто повчитись кожному… 

Неймовірна, тепла та добра історія, яка обов’язково поверне читача у дитинство! Прекрасна згадка про те, що дива завжди поряд з нами і хай би там що, а ми можемо їх побачити та відчути. Особливе застереження: “Мій дідусь був черешнею” може залишитися у вашому серці назавжди.

Автор пише, що історія заснована на реальних подіях – житті бабусі і дідуся його дружини. Так цікавіше, скажіть?

Ви вірите у кохання з першого погляду до останнього зітхання? Різні прошарки суспільства, друга світова, інший перспективний наречений… Одне на двох життя, безліч перепон та проблем… але все це дрібниці для справжнього кохання. Занурюйтеся у “Щоденник пам’яті”, романтичний і трохи сумний. Заходи безпеки при застосуванні: готуйте хусточку, сльози гарантовані.

Старий полковник, герой минувшої громадянської війни, живе у злиднях і чекає на пенсію ветерана. Все, що є у старого: любляча дружина, бійцівський півень та 15 років безрезультатних походів у поштове відділення…

Неймовірна повість про маленьку людину з великою вірою. Така невелика, але залишається в душі надовго. Історія без терміну придатності – актуальна і зараз.

13 новел, 13 історій з життя мешканців маленького містечка. Головна героїня цих епізодів – вчителька-пенсіонерка “з характером” Олівія Кіттеридж. Принципова жіночка з уїдливими коментарями до усього… але з бажанням піклуватися про інших та щирими намірами.

Прониклива історія з “живими” героями – радіти та сумувати разом з ними. Неспішна історія, мабуть, протипоказана любителям шаленої динаміки в книгах та екшену.

Золота класика – ідеальне завершення цієї добірки.

Старий рибалка Сантьяго – справжній дивак, всі у селі цураються його. Окрім одного хлопчика, для якого він стає другом. Сантьяго, як і завжди, відправляється у море, його спіткає удача у вигляді величезної рибини. Але вона ж стане для старого випробуванням…

Неймовірна притча про віру, дружбу, завзятість та оману – адже за зовнішністю ховається багато. Особливі застереження: книга може стати однією з найулюбленіших.

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

49 thoughts on “Книги про дідусів та бабусь, що викликають симпатію: підказка до осіннього бінґо

    Залишити відповідь