Мрійливий космонавт або космічний мрійник: рецензія на книгу про Леоніда Каденюка

Ми говорили про багатьох видатних людей: вчених, винахідників, політиків та акторів. А як щодо космонавтів? Ще й тих, якими саме ми маємо пишатись? Новенька серія біографій для дітей від видавництва ІРІО – «Видатні українці» і перша, але вже така особлива для мене історія життя одного мрійника. Чоловіка, який гідно представляв свою країну не тільки на Землі. Космонавт, льотчик-випробувач, генерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної України – Леонід Каденюк.

Життя людини має починатися з мрії

Біографія вже знайомої, але трохи оновленої серії познайомить дитину з життям та досягненнями видатного українського космонавта Леоніда Каденюка. Чи варто знову повторювати про чудові ілюстрації, доступну і цікаву подачу матеріалу та підсумкові питання в кінці розділів? Нічого не змінилося, ці книги так само прекрасні та захоплюючі – навіть для дорослого. Чи знали ви, що маленький Льоня з’явився на світ не один, а з братом-близнюком? Що хлопчик мало цікавився іграми та забавками, бо був до нестями закоханий у книжки? А те, що Каденюк ще у дитинстві вирішив, що неодмінно полетить у космос? Ця книжка може стати чудовим прикладом для кожної дитини, адже малий Льоня дуже старанно вчився і любив школу та уроки. Він сумлінно і наполегливо навчався, багато допомагав батькам по господарству та тепло відгукувався про усіх вчителів. Хіба не приклад для підростаючого покоління?

Не існує непотрібних людині знань. Неможливо все знати, однак до цього треба прагнути

Хлопчик ріс, багато займався спортом та піклувався про своє здоров’я, адже це дуже важливо для майбутнього космонавта. А згодом Каденюку довелося покинути рідне село заради ще одного кроку до своєї мрії – навчання у військовому авіаційному училищі льотчиків. Найцікавіше те, що плани майбутнього космонавта мало не зірвалися. Під час медкомісії виявилося, що Леоніду усього 16 і його не могли зарахувати на навчання – тільки з 17 років. Як думаєте, чи стало це проблемою для такого наполегливого Каденюка? З допомогою чого хлопець таки отримав бажане місце в училищі? І як реагували батьки на такі зміни у житті сина?

Якщо мрію стати космонавтом здійснив хлопчик із буковинського села, гадаю, її здатен реалізувати кожен

Чи чули ви коли-небудь про випробування для майбутніх космонавтів? Центрифуга – це зрозуміло. А як щодо сурдокамери та тижня життя у цілковитій тиші? Коли у Каденюка з’явилася можливість потрапити до загону космонавтів, він не гаяв часу і пішов випробовувати себе. За 2 місяці тестів з 254 кандидатів тільки 9 впоралися з усіма завданнями. Звичайно, серед них був і наш герой.

А у 1994 році президенти України і США підписали угоду про те, що у черговому польоті космічного корабля “Колумбія” візьме участь один з українських космонавтів. 30 кандидатів. Здогадайтеся, хто був номером один?

За важливістю політ у космос я можу порівняти тільки з народженням дітей

Чи знали ви, як готуються до польоту у космос? Цікавий факт: із собою дозволяли брати не більш ніж 800 грамів офіційних речей та 700 грамів особистих предметів…Що б взяли ви? Леонід спакував із собою аж три прапора України, “Кобзаря” та фотографії видатних винахідників. А з особистих речей – пара аудіокасет з українськими піснями та фотографії сім’ї.

А як же відбувається політ? Які моторошні нюанси стали частиною підготовки до старту? І як воно, відчувати невагомість? Що ж воно таке, той космос? Чим повинні були займатися космонавти під час своєї “подорожі”? Та що смачненького є на борту? Мрія Леоніда Каденюка стала реальністю, а всі його враження тут, на сторінках яскравої біографії.

«Було б цікаво відкрити ресторан космічної їжі. Хоча на Землі я б такого не вживав.»

Чи знаєте ви, скільки тривав такий омріяний політ у космос? Що відчував Каденюк після спуску? Та яке запитання мав до нього сам Папа Римський? Та яке воно, життя після космосу?

Дуже сумно закінчувати читати цю книгу. І не тільки тому, що завершується вона на дійсно на невеселій ноті. Добра, світла, неймовірно цікава і захоплююча історія однієї, але дуже важливої людини. Леонід Каденюк – не тільки гордість нашої країни, а й справжній приклад для кожного з нас. Особливо для дітей. Наполегливий, хвацький, щирий, настирливий та відкритий до усього всесвіту. Мрійник, головна мрія якого стала реальністю.

 

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

12 thoughts on “Мрійливий космонавт або космічний мрійник: рецензія на книгу про Леоніда Каденюка

    Залишити відповідь