Читати, чи дивитись? 10 книг, які були екранізовані

Подібних добірок ви, мабуть, вже бачили декілька сотень! А то й більше 🙂 Але це не означає, що сьогодні ми не знайдемо чим вас здивувати. Книга чи фільм — що краще?

Я — легенда
Річард Метісон

Книга, для поціновувачів наукової фантастики. Тому, якщо ви серед них, цей сюжет сподобається:

Уявіть себе єдиною живою людиною в величезному місті. Роберт Невілл відчуває себе так кожен день. Він останній житель Нью-Йорка, інших поглинув вірус “зомбі-апокаліпсису”. Його остання надія біологічні досліди з сироваткою, яка коли-небудь зможе вилікувати звірів, які колись були людьми. 

Небезпечні зв’язки
П’єр Шодерло де Лакло

Герої роману французького письменника Шодерло де Ланко вікон де Вальмон та маркіза де Мертей – справжні егоїсти, легко грають на почуттях інших, люблять маніпулювати… До того часу, поки Вальмон не закохується в Аннет. За мотивами роману 1782 року зняли культовий фільм у 1999 році з дещо іншою назвою та сюжетом на сучасний лад – “Жорстокі ігри”

Історія доктора Дуліттла, його життя вдома і дивовижні пригоди в далеких країнах
Г’ю Джон Лофтінг

Книга про дивакуватого лікаря, який навчився розуміти мову тварин, рекомендована дітям від 6 до 12 років. А от фільм ми сміливо можемо рекомендувати для сімейного перегляду: пригоди, Африка, запрошення від мавпочок, яким лікар не зміг відмовити, справжня підтримка і багато кумедних ситуацій. Те, що треба восени!

Код да Вінчі
Ден Браун

Початок циклу детективних кіноісторій про професора Гарвардського університету Роберта Ленгдона. У Луврі відбувається вбивство. Паризькі детективи залучають до розслідування Ленгдона. 

Скоро він розуміє, що його хочуть звинуватити в злочині якого він не скоював. Але у внучки убитого виявляються ще більш неймовірні припущення. Вир подій, секрет на секреті – і ключ до розгадки, який весь час був на виду …



Список Шиндлера
Томас Кеніллі 

Книгу Томаса Кеніллі неможливо читати спокійно про фільм Спілберга і говорити нема чого. Заснована на історично достовірних фактах, ця історія не потребує реклами: досить того, що це було насправді. Обов’язок кожного з нас пам’ятати і не допустити повторення чуми ХХ століття репресій і Голокосту.


Знедолені
Віктор Гюго

…1815 рік. Колишній каторжник Жан Вальжан після 19-річного ув’язнення виходить на волю. Його переповнює злість до всього світу, у нього не залишилося нічого святого, він не вірить нікому і нічому. Однак усе міняє зустріч з католицьким єпископом Мірієлем — першою і єдиною людиною, яка пожаліла його, каторжника, відкинутого суспільством.

Ця зустріч так вразила Вальжана, що він докорінно змінив своє життя: під чужим ім’ям заснував фабрику, завдяки якій виріс добробут цілого містечка, мером якого він потім став. Однак скоївши злочин у минулому житті, він стає бажаною здобиччю французької поліції і змушений переховуватися.

Після смерті Фантіни — жінки, за долю якої Жан Вальжан ніс відповідальність, єдиною близькою йому людиною залишається її дочка Козетта. Заради щастя дівчинки він готовий на все…

Екранізувати роман класика  ризикована для будь-якого режисера справа. Мабуть, бажаючи перестрахуватися, Том Хупер для свого фільму зібрав цілу армію зіркових акторів: тут і Х’ю Джекман, і Рассел Кроу, Енн Хетеуей, Хелена Бонем Картер … Тільки в шедеврі Гюго вистачило б яскравих персонажів, щоб зайняти всіх цих зірок в одному фільмі.

Розмальована вуаль
Сомерсет Моем

Повість було екранізовано тричі: у 1934, 1957 та 2006 роках. Трагічна і приголомшуюча реалістичністю та відвертістю історія кохання та ненависті, омани та прозріння, яке приходить іноді занадто пізно…

На кого чекала Кітті, даючи відмови численним претендентам на її руку? Радше просто пливла за течією, байдужа до світу у своєму снобізмі… Її чоловіком став молодий бактеріолог Волтер Фейн – перший, хто з такою незвичною серйозністю освідчився їй. Перший, хто трапився на шляху, коли Кітті вирішила побратися раніше за свою молодшу сестру…

Та в Гонконгу їй стало нудно, нудно, нудно… Швидкоплинний роман з харизматичним Чарлі закінчиться з першим складним випробуванням, і Кітті вирушить з нелюбим чоловіком до Мей-тан-фу, де вирує холера.

Попереду – смертельна небезпека. І непевний шлях до світу, повного барв і нових сенсів, світу, що так довго ховався від неї за розмальованою вуаллю ілюзій…



Заборонений. Історія життя і боротьби Василя Стуса
Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов

Колишній аспірантці, яка працювала над дисертацією про життя і творчість видатного поета Василя Стуса, а нині за волею обставин стала медсестрою, запропонували доглядати помираючу від важкої хвороби жінку.

Як виявилося важкохвора у минулому була полковником КДБ і багато разів зустрічалася зі Стусом, особливо в останні дні його життя.

У романі надзвичайно насичено змальовано життя поета на його рідній Донеччині, в оточенні друзів, педагогів і літераторів, і в концтаборі — де утримували в’язнів совісті, ставлячи їм у провину їхні переконання.

Чимало уваги приділено у романі й долі останньої рукописної збірки поета. Рік тому, у вересні 2019 року відбулась і прем’єра фільму.


Королева пустелі
Джорджина Говелл

«Сьогоднішній ранок минув доволі продуктивно — я проклала південну межу кордону Іраку», — так писала в одному зі своїх листів до батька героїня роману Джорджини Говелл. І це не вигадка, і не перебільшення…

Ці слова належать Ґертруді Белл — британській письменниці, мандрівниці й дослідниці початку ХХ ст., археологу і картографу.

Саме її рука малювала кордони між новітніми Іраком, Сирією, Палестиною, Йорданом, Саудівською Аравією. 

Великі статки і високий статус родини пророкували Ґертруді благополучне світське життя, та вона обрала інший шлях… Першою з європейців перетнула Сирійську пустелю, об’їздивши на спині верблюда всі куточки Месопотамії.

Організувала перші вибори в Іраку, долучившись до створення його конституції. Дослідила культуру і звичаї бедуїнів Близького Сходу й заснувала в Багдаді Національний музей.

 

Шалено багаті азійці
Кевін Кван

Рейчел Чу — американка китайського походження, професорка економіки в Нью-Йоркському університеті. Її хлопець Нік — професор історії в цьому ж університеті, а сам із Сінгапуру. Вони кохають одне одного, і Нік пропонує Рейчел разом провести літню відпустку на його батьківщині.

Ще й привід чудовий — весілля найкращого друга. Рейчел погоджується, навіть не підозрюючи, що на неї чекає. Виявляється, Нікова родина дуже, ні, шалено багата.

Дівчина потрапляє в закриту спільноту, де статки обчислюються мільярдами, а коло спілкування становлять найвпливовіші особи Азії.

Ці люди не люблять пускати у своє життя незнайомців, непокоячись за родинні гроші та репутацію. І можуть перетворити життя чужинця на пекло.