Дебют Короля: рецензія на книгу Стівена Кінга «Керрі»

Сьогодні важко знайти людину, яка б не чула про клоуна-вбивцю з різнокольоровими кульками, розкішний гірський готель з примарними мешканцями або про втечу зі славнозвісного Шоушенку. Але ці дивовижні історії могли так і не побачити світ, якби не викинутий у смітник рукопис про дівчину-невдаху з надприродними здібностями… 

Саме так, перший роман Стівена Кінга «Керрі» був буквально витягнутий зі смітника дружиною письменника Табітою. І якби жінка не наполягла на тому, щоб запропонувати книгу видавництву, можливо зараз ми б не змогли насолоджуватися творчістю цього письменника.

Король ваших страхів

Отже, для тих хто ще «не в темі», Стівен Кінг – це шалено популярний американський письменник, автор безлічі бестселерів, також відомий як Король жахів, адже саме в цьому жанрі він здобув світову славу. 

Українською вже досить давно твори Кінга представляє видавництво КСД , але найперший роман письменника нашою рідною мовою з’явився лише у серпні. 

Коли весь світ проти тебе

Керрі – невдаха, цап-відбувайло, яка щодня терпить глузування  однокласників. Але мішенню для знущань Керрі є не лише в школі, адже мати дівчини є схибленою на релігії фанатичкою. Здавалося, що всьому світу начхати на цю тиху зацьковану дівчину й що  їй все життя доведеться бути жертвою насмішок з боку інших людей. Та доля вирішила інакше, адже Керрі володіє телекінетичними здібностями, завдяки яким вона нарешті відчує довгоочікуваний смак помсти, а її кривдники назавжди запам’ятають її ім’я, як синонім смерті.

Дебютний вихід

Як вже неодноразово було вказано, «Керрі» — це перший повноцінний роман Стівена Кінга, тому мені, як кінгоману, хай і з невеликим стажем, було цікаво прочитати цю книгу, аби порівняти її з пізнішими творами письменника. Тож після прочитання можу сказати, що «Керрі» в деяких аспектах поступається іншим книгам Кінга, але вона однозначно варта уваги, адже її сюжет та проблеми, які підіймаються в процесі розповіді, є актуальними й на сьогоднішній день.

Вона була з тих, кого називають аутсайдерами…

Головною героїнею книги є 16-ти річна учениця старшої школи Юена, Керріетта Вайт або просто Керрі. З дитинства дівчинка зазнавала знущань з боку своєї божевільної матері Маргарет, потім вона стала “боксерською грушею” для своїх однолітків, які не втрачали можливості поглузувати з беззахисної дівчини.  

«Діти не знають, що роблять. Діти навіть не знають, що їхні реакції дійсно, по-справжньому завдають людям болю. У них нема, гм, чуйності. Врубаєшся?»

Кривдники Керрі не вважали своє ставлення  до дівчини жорстоким, адже вона з самого початку свого навчання є незмінним об’єктом для насмішок. 

«Люди не стають кращими, а тільки розумнішими. Коли стаєш розумнішим, то не перестаєш відривати  мухам крильця, а лише придумуєш для цього кращі причини»

Але після жахливої сцени в душовій, коли знущання досягнули критичної точки, Керрі вперше зрозуміла, що володіє даром телекінезу. 

Завжди поруч

Мені подобаються книги Кінга за його здатність повністю занурити читача в атмосферу роману. Тобто коли ти ніби весь час знаходишся поруч з персонажами, стаєш частиною їх світу та разом з Керрі проходиш шлях від гидкого каченяти до прекрасної королеви балу, й те неймовірне відчуття, коли нарешті відчуваєш себе повноцінною частиною соціуму, й ту лють, коли вони знову з тебе сміються.

Проблеми суспільства, які висвітлюються в книзі актуальні й сьогодні, хоча книга написана в 1974 році. Провідною темою книги є знущання в школі, відносини батьків та дітей, перше кохання, тобто все, що може бути близьким і сучасним підліткам.  

Фінал книги був неочікуваним і в буквальному сенсі вибуховим…

«Керрі» по праву можна назвати однією з найбільш екранізованих книг Стівена Кінга, адже в прокат вийшло три однойменних фільми. Найбільш відомими стали класична екранізація Браво де Пальми 1976 року та її римейк 2013 року.  

Кому читати

Я вважаю, що книги, де йдеться про однолітків, сприймаються особливо гостро, тому вона може сподобатися саме підліткам. Але більш дорослим читачам «Керрі» теж може стати досить цікавою, адже в ній підіймається багато важливих тем та проблем. 

Схожі книги:

«Керрі» нагадала мені твір сучасної української письменниці Анастасії Нікуліної «Сіль для моря, або Білий кит». 

Марина Степурська
Невтомний читач, обожнюю історію та письмеників «втраченого покоління». Захоплююсь рукоділлям та малюванням. Вірю, що класика завжди цікава, а Стівен Кінг ніколи не набридне. У майбутньому мрію стати психологом і прочитати всі частини Дискосвіту.

339 thoughts on “Дебют Короля: рецензія на книгу Стівена Кінга «Керрі»

    Залишити відповідь