Хороша дівчинка – це діагноз або досить жити за чужими правилами!

Американська письменниця та коуч Махо Мольфіно написала змістовну та максимально конкретну книжку-інструкцію. Кожна жінка може повернутися до себе та почати жити у справжній, а не штучно сконструйованій гармонії, і що для цього потрібно робити.

«Хороша дівчинка» всередині нас

«Краще промовчати, ніж сваритися з чоловіком», «Зроблю за колегу його звіт, щоб він не образився», «Не буду презентувати свій проект, бо він не ідеальний». Доволі часто так думає майже кожна з нас – і у підсумку отримує життя на половину, що не приносить задоволення. 

Життя, у якому жінка почувається тягловим конем, що лише працює та намагається всім догодити. Життя, де вона не цінує себе, а оточуючі звикають до цього та сприймають як належне.

Саме для таких жінок – книжка письменниці, коуча, психологині, ведучої подкасту розмов з надихаючими жінками the Heroine Махо Мольфіно «Покінчи з «хорошою дівчинкою», яка вийшла у видавництві Yakaboo. Мольфіно отримала ступінь магістру в Стенфордському університеті та багато років досліджувала, що допомагає жінкам розкривати свій потенціал та почуватися щасливими, а що – навпаки, закутує їх в рамки.

Письменниця розповідає про власний досвід боротьби з хорошою  дівчинкою. В дитинстві вона була емігранткою у США та не почувалася впевнено серед інших дівчат. В неї була екзотична  зовнішність, вимова та звички. Щоб асимілюватися, Махо довелося підлаштовуватися під них. І що з цього вийшло? Хороша дівчинка.

Хороша дівчинка – соціально прийнятна. Вона жертвує своїми інтересами заради інших, відчуває провину, якщо робить щось як хоче сама, а не як «правильно», розривається між роботою та господарством, уникає конфліктів, думає, що якщо буде жити за правилами інших, з нею ніколи не станеться нічого поганого. Такою її раді бачити у родині, на роботі, у спілкуванні з друзями та  романтичних стосунках. А якою вона сама є чи хоче бути? Вона давно забула про це, як люди забувають тригонометрію, що вивчали у школі, а потім ніколи не користувалися.

Хороша дівчинка – це діагноз або досить жити за чужими правилами! 0

П’ять руйнівних міфів

У книзі Мольфіно виділяє п’ять основних міфів, переконання у правдивості яких роблять дівчат хорошими для інших та токсичними для себе. Це міфи про про правила, досконалість, логіку, гармонію та жертовність.

Звучить банально, і кожна з нас нібито знає ці прописні істини, які модні коучі та психологи повторюють у своїх виступах щодня. Але у Мольфіно це працює по-іншому. Її книжка побудована як чіткий посібник з прикладами з життя, порадами та конкретними техніками, як подолати той чи інший міф у собі.

Не вмієте казати «ні» та заздалегідь знаєте, що не зможете відмовити напряму? Мольфіно прописала цілий сценарій, як казати «ні», не ображаючи людину. Адже образити – те, чого так боїться кожна хороша дівчинка. Не знаєте, як підступитися до творчості й вам здається, ніби ви здатні лише на те, щоб придумати страву на вечерю? Махо дає конкретні поради, як повернути собі здатність творити, загублену наприкінці дитинства. І так по кожному з пунктів.

Мольфіно навіть розробила спеціальний тест, і він є у книзі, – про те, як визначити один з п’яти деструктивних міфів, що руйнує саме ваше життя. І почати працювати в першу чергу над ним.

Хороша дівчинка – це діагноз або досить жити за чужими правилами! 0

Доведеться діяти

Книга Мольфіно дійсно корисна, але лише у тому випадку, коли ваша хороша дівчинка вже відчутно псує вам життя, і ви готові діяти, щоб позбутися її. Поступово працювати над собою кожного дня. Давати собі право на слабкість на помилку, але не полишати цей шлях. Адже у книзі немає пігулки чи заклинання, яке змінить життя один раз та назавжди. Це доведеться робити самій кожен день крок за кроком.

«Покінчи з «хорошою дівчинкою» – книга для тих, хто усвідомлює, що все життя живе за чужими правилами, та хоче навчитися жити за своїми. 

Для тих, хто готовий взяти відповідальність за власне життя та готовий перебудувати стосунки з родиною, друзями, коханими та колегами. 

Адже коли змінюєтеся ви – змінюється й світ навколо вас. Мольфіно написала книгу-інструкцію, як це зробити, а діяти за нею чи ні – вже означає прийняти власне рішення та зробити свій вибір.

Авторка - Тамара Балаєва