Зміст[ сховати ]
- Катерина Завертайло, авторка «Мурахи лізуть на дерево», 11 років прожила в Китаї та закінчила аспірантуру у Вухані - це місто весь світ знає як батьківщину коронавірусу. За її спостереженнями, китайці найбільше люблять їсти, пити гарячу воду та знайомитися з іноземцями. Під час перебування в Піднебесній наша співрозмовниця зібрала сотні рецептів та історій – найцікавіші кулінарні пригоди увійшли у книжку подорожей та рецептів «Мурахи лізуть на дерево» від видавництва «Сафран».
- В інтерв’ю Катерина розповіла про китайські перекуси, чому котики та собачки все рідше потрапляють на стіл та традиційні пельмені на китайський Новий рік.
- - Чому вирішили писати про кухню Китаю?
- - У книжці стверджуєте, що в української і китайської кухні є багато схожого та що ваша мама знайшла для себе там улюблену просту страву. Тобто, у пересічного українця, який потрапить в Китай, не буде значного культурного шоку від відмінностей у їжі?
- -Цікавими є ваші спостереження про місто Вухань. Новини показували його як осередок вірусів та ринків з кажанами. Однак насправді ж бачимо, що все не так. Наприклад, в цьому місті улюбленою й традиційною стравою є локшина жеґаньмянь; а ще там смачні печені хлібці. Які ще стереотипи про Вухань можете спростувати?
- - Яку найнезвичнішу страву все ж довелося спробувати? Ви, наприклад, описували «рагу з драконом, тигром та феніксом» - чи наважилися самі щось подібне скуштувати?
- - Останнім часом в Китаї вводять обмеження на певний вид їжі — зокрема на м’ясну продукцію (собаки, коти). Китайці дуже бережно ставляться до своїх традицій — а так їм доведеться відмовитися від певного пласту свого раціону. Як думаєте, чи зможуть такі обмеження бути ефективними?
- - Чи є в Китаї феномен «студентської їжі»? Поділіться лайфхаками швидкого і дешевого приготування страв?
- -У книзі ви пов’язуєте кожну страву з міфами, легендами, історичними фактами. Як збирали такий матеріал, на які джерела опиралися?
- - Наприкінці книжки ви подаєте рецепти. Як часто самі поза межами Китаю повертаєтеся до китайських рецептів?
- Авторка: Юлія Перекрест