«У мене чоловіча душа»: бліц-інтерв’ю з Ольгою Фреймут про її нову книжку

У видавництві Snowdrop вийшла нова книга Олі Фреймут «Про любов». Це друга книга серії «Школа пані Фреймут», збірка, до якої обрано невідомі твори відомих авторів про любов – до коханого, до дитини, до Батьківщини і до себе. У книзі вперше публікуються 12 есеїв Олі Фреймут, а також унікальні твори Ольги Кобилянської, Фаіни Раневської, Лесі Українки, Юрія Винничука, Наталени Королеви, Марини Цвєтаєвої та Антона Чехова.

Блог Yakaboo розпитав у Олі Фреймут про те, як створювалась ця книжка, навіщо їй видавництво та чи планує вона написати роман. 

Чому і навіщо ви створили власне видавництво? Це була давня мрія чи, можливо, спонтанне рішення?

Понад усе ціную в житті незалежність. Видавати саму себе приємніше – не потрібно проходити крізь цензуру та економність чужих видавництв. Господь послав мені професійну команду – Кость Лавро та Галина Букша знаються на книгах так, як я на ресторанах 🙂 Коли я видаю книгу сама, то можу повністю гарантувати якість: починаючи від змісту та філігранної редактури від найкращих мовознавців, закінчуючи витонченим дизайном та розкішними матеріалами. А після того, як моя книга «Де їсть і з ким спить Фреймут» полюбилася українцям, я наважилася писати далі. Література завжди була моїм покликанням, навіть в телевізійних проектах людям я подобаюся через сміливі метафори та соковитий синонімічний ряд.

Як і коли створювались ваші есеї, що увійшли до збірки? Ви писали їх протягом кількох років, коли приходило натхнення? Чи вони були написані спеціально для майбутньої книги?

Перше есе я написала в Лондонському метро. Я була на 2 місяці вагітності з Євдокією. Раптово захотілося витягнути телефон – і в нотатках писати. Так народилася «Подільська колискова». А далі мене всю вагітність тягнуло писати (когось тягне на солоні огірки, а я не могла без письма); «Етикет» народився вже після народження дочки. Писала ночами, під час годувань; на підлозі між дитячими іграшками; поки стерилізувала пляшечки. Ось так і стала, сама не сподіваючись, письменницею.

В анотації до збірки написано «"Про любов" – обрана книга для обраних». Поясніть, будь ласка, докладніше, чому «для обраних» і хто ці обрані?

Це для тих, хто обрали мене. Я ж не всім подобаюся. Навіть мало кому. Але  люди з подібним до мого емоційним складом душі полюблять мої книги. І видавництво «Snowdrop» – це не лише обслуговування моїх інтересів. У 2019 українці побачать світові літературні хіти. Українські теж. Ми наважилися на шляхетну літературу у дуже розкішному виконанні (дизайн, полотняні обкладинки, мистецькі ілюстрації). 

Збірка «Про любов» - це тільки для жінок, чи чоловікам вона також може сподобатись?

Це унісексова збірка. А так як у мене чоловіча душа, то ця антологія вдалася геть не дівчача.

Як ви вибирали твори українських та іноземних письменників для книги «Про любов», за яким принципом були вибрані саме ці твори?

Все, що вплинуло свого часу на мене, все те, що мало або взагалі надрукувалося – все зібрала у книгу. Вийшло щось схоже на львівський пляцок – солодке, терпке, барвисте і те, що змушує після споживання хотіти ще.

Скільки ще планується книг з серії «Школа пані Фреймут»? Про що вони будуть?

Ще планується книга з Домогосподарства із хуліганськими порадами. І ще… Але я не розповідатиму, щоб не наврочити. 

Чи плануєте ви написати, наприклад, роман?

Планую, звісно. І напишу. От тільки боюся – бо все, про що пишу, справджується. Тому доведеться замість улюбленого фатального стилю вдаватися до життєстверджувального.

Чи плануєте ви продовжувати писати дитячі книжки? Якщо так, то коли чекати наступну?

«Кажан Жан» матиме продовження. Також зараз домальовується і готується до друку моя гордість – книга для тих, у кого ще молочні зубки на місці,- «Маринка Торбинка».

Які книжки читає Ольга Фреймут? Назвіть 4-5 книжок, які ви прочитали останнім часом і які вам найбільше сподобались.

Пастернак, оповідання; Crazy Rich Asians, написана Кевіном Каном; Володимир Дрозд «Листя землі», Кадзуко Окакуро «Книга чаю».

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

12 thoughts on “«У мене чоловіча душа»: бліц-інтерв’ю з Ольгою Фреймут про її нову книжку

    Залишити відповідь