Ім’я, яке стало брендом: книги про Ґрету Тунберґ

Вона стала Людиною року 2019 за версією Time, і тепер змушена захистити своє ім’я — на своїй офіційній сторінці в інстаграм Ґрета вирішила повідомити про те, що реєструє свої ініціативи та себе саму як торгову марку. Ґрета Тунберґ — це вже фактично бренд, який виступає за певні цінності та провадить діяльність з захисту довкілля. Можливо, для багатьох вона і видається суперечливою й неоднозначною постаттю, та все ж їй присвячують шпальти газет, матеріали в крупних онлайн-виданнях, а також — цілі книжки. Що ж, погляньмо на літературу, пов’язану з Ґретою.

8 вересня 2018 року, Стокгольм. До парламентських виборів у Швеції залишається один день. Ґрета виголошує свою першу серйозну промову під час маршу за захист навколишнього середовища, і з цього все починається: участь в глобальних кліматичних страйках, виступи в ООН, інтерв’ю… Ця книжка — збірка найбільш промовистих виступів Ґрети. Щоб можна було розуміти її чіткі позиції, оцінити, наскільки вона глибоко розуміє тему, про яку говорить, ну і підтягнути англійську врешті-решт, варто прочитати. Бо далеко не у всіх знання про її активістську діяльність виходять за рамки віральних статей в онлайн-виданнях.

Щоб пояснити важливість екоактивізму для малят, автори цієї книги використали зрозумілу алегорію, зробивши Ґрету мешканкою лісу, якому загрожують гіганти. 

Видавці зазначають, що купуючи дану книгу, ви фактично робите пожертву в розмірі 3% від вартості на підтримку міжнародного кліматичного руху «350.org» — ініціативи, яка виступає за перехід на відновлювані джерела енергії; в Україні також поширюється дія її активностей. 

Ця неофіційна збірка фактів про Ґрету — хороший варіант подарунку для підлітка, який вчить англійську й цікавиться екологічними ініціативами. У цьому виданні є:

  • мануал з того, як почати цікавитися екоактивізмом;
  • надихаючі цитати Ґрети;
  • поради, як можна долучитися до екоініціатив;
  • дані про глобальне потепління.

Ґрета Тунберґ, Сванте Тунберґ, Малена Ернман, Беата Ернман «Our House Is on Fire. Scenes of a Family and a Planet in Crisis» (Penguin, 2020)

Вже в березні 2020 року від Ґрети (за допомогою її батьків та сестри) вийде чергова книга, в якій розповідатиметься про те, як вся сім’я справляється з кризами не лише на глобальному рівні, а й у себе вдома. У Ґрети діагностовано синдром Аспергера, одну з форм аутизму. Якось дівчинка відмовилася від їжі та перестала зі всіма розмовляти — батькам довелося змінити своє повсякденне життя, аби мати змогу повноцінно опікуватися донькою. Тож ця біографічна книга дасть змогу побачити буденність вже видатної сім’ї зсередини та дослідити, як в Ґреті зароджувалися ідеї екоактивізму. 

Ім’я, яке стало брендом: книги про Ґрету Тунберґ 0
Ім’я, яке стало брендом: книги про Ґрету Тунберґ 0

Валентина Джанелла, Мануелла Мараці «We are all Greta» (Laurence King Publishing, 2019)

Не вся натхненна Ґретою молодь до кінця розуміє, що саме варто робити, аби змінити світ на краще. Тож виникла потреба в написанні ось такої книжки-посібничка, який пояснює основні теми щодо стану довкілля та можливі шляхи його захисту. 

Лілі Дью «Earth Heroes» (Nosy Crow, 2019)

Не Ґретою єдиною: дівчина опинилася у непоганій такій компанії інших екоактивістів, зібраних у цій книзі. Від Девіда Аттенборо, який створював документальні фільми й передачі про дику природу, відкриваючи глядачам її красу, до мешканки Китаю Їн Южень, яка в пустелі спромоглася посадити мільйон дерев. 

Ім’я, яке стало брендом: книги про Ґрету Тунберґ 0

25 thoughts on “Ім’я, яке стало брендом: книги про Ґрету Тунберґ

    Залишити відповідь