Просто не буде: 14 книжок-головоломок для літнього бінґо

Ви любите книги, які ламають вам голову і зовсім вбивають браком логіки? Я – ні. Зате обожнюють головоломки-загадки, які поволі відкривають своє істинне обличчя після того, як жменька підказок вибудовує цілісне текстове полотно. Поговоримо про динамічні пазли, які тільки й прагнуть, щоб їх зібрали докупи?


27_12_06

Карлос Руїс Сафон «Лабіринт духів»


Наполегливо рекомендую читати її після перших трьох частин, які безумовно підійдуть на інші завдання бінґо. Четверта і фінальна книга серії про Цвинтар забутих книжок мандрує у часі повертається у темні часи Другої світової війни, у болючі спогади про тюрму-катівню. Амбітна оперативниця шукає зниклого міністра і розкопує не найкращі сторінки його біографії. Можливо, відповіді потрібно шукати у минулому, коли він був комендантом в’язниці Монтжуїк.


27_13_06

Крістофер Баклі «Майстер реліквій»


Крістофер Баклі — автор з запаморочливим почуттям гумору, його навіть називають «найсмішнішим англомовним письменником». У «Майстрі реліквій» він спробує підробити славнозвісну плащаницю — руками митця Альбрехта Дюрера та мисливця за старожитностями Дісмаса. А які у них покупці! Легкий пригодницький сюжет огорне атмосферою XVI століття. Буде і над чим поламати голову, адже автор розкриє низку загадок, пов’язаних з мистецтвом та наукою тих таємничих часів.


27_14_06

Сергій Оксеник «Вбивство п’яної піонерки»


Перед нами дуже красивий томик і дуже химерний детектив, який більше уособлює портрет епохи – 50-х років минулого століття, ніж таємницю, яку потрібно розкрити. Розмірений побут потривожили зникнення курей – нечуваний злочин для села Варварка, в якому від його початку нічого не відбувалось. А ще десь поділась юнка… Шукають її 13-річний хлопчик Вова і міліціонер Ревмір. Кожен з них у цих пошуках знайде для себе щось важливе, але й багато втратить.


27_15_06

Агата Крісті «Таємнича пригода в Стайлзі»


Агата Крісті — визнана майстриня класичного детективу. Новий томик з мініатюрної серії розповість про несподівану смерть багатійки Емілі Інґлтроп. Стрихнін – означає вбивство. Підозра, певна річ, падає на чоловіка, адже він – перший спадкоємець. Тільки Еркюль Пуаро не вірить, що все так просто. Виявляється, що маєток Стайлз-Корт ховає багато цікавого. Так багато, що аж моторошно.


27_16_06

Андрій Кокотюха «Гімназист і Вогняний Змій»


У бінґо беруть участь і зовсім юні читачі – ця книжка для них. Майстер дорослого детективу створив цілу серію підліткових головоломок, перед нами друга частина про пригоди Юрка Туряниці. Цього разу гімназист стикається з низкою підпалів історичних будівель. Розслідувати це неподобство, як і в попередній частині, юнакові допомагають приватний детектив Назар Шпиг та бульдог Джентльмен. Хто ж нищить пам’ятки і як його зупинити?


27_17_06

Марина Макущенко «Темний бік будинку»


Містична підліткова історія з ноткою детективу про те, хто і що ховається у закутках старих київських будинків з історією. Головна героїня Яра — донька домовика. Вона відчувала, що її життя оповите таємницею від самого початку, але й не здогадувалась, наскільки страшним буде секрет. Ярі доведеться вистояти у непростих випробуваннях та дати відсіч злу, а ще їй вдасться знайти справжнє кохання та помиритись з батьками. Тож пильнуйте Духів Будинків, коли вибираєте житло.


27_18_06

Джон Вільямс «Авґуст»


Стародавній Рим — справжній рай для інтригантів та ницих людей, а ще тут геть у кожного є страшна таємниця. Патриції не цінують чеснот, тут до вершини йдуть по трупах. Джон Вільямс розповідає історію юного Ґая Октавія, названого сина Юлія Цезаря. Після кривавого вбивства дядька-імператора у 18-річного хлопця було мало шансів піднятись на престол, проте йому вдалось. Яким він був наступник Цезаря Октавіан Август? Не ламайте голову, читайте цей чудовий роман.


27_19_06

Джеймс Грем Баллард «Люди міленіуму»


Містер Баллард — майстер іронічних та заплутаних детективів. Його персонажі — моторошні соціопати, лицемірні симулянти, цинічні екс-працівники спецслужб, які не гребують співпрацею з терористами, лікарі, які радше уявляють себе янголами смерті. Маркхем шукає винуватців смерті своєї дружини і думає, що вже близький до фінішу, але зрештою він незчувся, як влився до лав до таємної організації.


27_20_06

Шеннон Кьорк «Метод 15/33»


Вибратись з полону — таке непросте завдання у бідолашної вагітної Лізи. Їй тільки шістнадцять, але вважати її беззахисною не варто. Дівчина володіє особливим даром маніпуляції і гострим розумом. Вона не пропаде, адже саме вона розповідає нам цю історію про те, як врятувала себе та немовля, яке носить під серцем, і помстилась викрадачеві за те, що мусила витерпіти через його волю. «Метод 15/33» — головоломка незвична, адже тут жертва не безпомічна овечка, а холоднокровний вовк.


21_12_06

Остап Українець «Транс»


Постмодерний роман від перекладача метра літератури жахів Лавкрафта, який змусить добряче поламати голову над тим, ким же був головний герой. «Транс» — паломництво і пошуки, можливість вибирати і доля, яку вже не зміниш. Юнак рухається крок за кроком, але ні в якому разі не може забігти наперед, щоб дізнатись весь маршрут Паломництва. Тільки довгий шлях і самопожертва відкриють йому правду про нього самого.


27_21_06

Мішель Бюссі «Літак без неї»


Ви знаєте історію про хлопчика, який вижив? Мішель Бюссі розповідає історію дівчинки – єдиної людини, яка залишилась живою після падіння літака. Тримісячне маля – хто вона? За опіку над дитиною воюють дві родини. Правда відкриється тільки потім, а приватний детектив, який наблизиться до неї, вирішить звести кінці з життям. По ньому залишаться тільки нотатки про розслідування. У цій книзі багато збігів, та чи всі вони випадкові…


27_22_06

Джефф Вандермеєр — трилогія «Південний округ»


Медитативна фантастика, безчасова, але заплутана. Хоч автор поволі проводить читача до нового незнайомого світу, але серія – справжня головоломка, де кожна нова експедиція з Південного округу до Зони Нуль отримує нові враження (і нові запитання). Що ховає у собі територія, де природа знищила всі сліди людської діяльності? І чому вона постійно росте, наближаючись до тих, не в змозі зрозуміти її походження та призначення.


27_23_06

Славенка Дракуліч «Вони б і мухи не скривдили. Воєнні злочинці на суді в Гаазі»


Досліджуємо ефект Люцифера разом зі Славенкою Дракуліч та залазимо у голову до тих, хто раніше був цілком приємною людиною, а зараз відповідає перед судом за воєнні злочини. Що перетворює притомну особу на убивцю чи ґвалтівника? Авторка через спостереження за Міжнародним трибуналом у Гаазі шукає ту межу, де задавнений конфлікт переростає у кровопролиття, міжусообиці, протистояння цілих народів. То чи може будь-хто стати звіром за певних умов?


27_24_06

Карл Саган «Світ, повний демонів. Наука, як свічка у пітьмі»


Зламайте стереотипи, спростуйте міфи, забудьте, що колись вірили в таке. Карл Саган переверне ваше мислення силою науки. Критично ставитись до всього, плекати здоровий глузд і керуватись тільки істинною наукою – і як не назвати це головоломкою, якщо доведеться переглянути десятки висновків та прийняти нову парадигму. А ще це написано з гумором та чудовою мовою.


Читати: 12 «холодних» книг спекотного літа: читаємо трилери до бінґо

Читати: 10 книжок про особливі мандрівки

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

169 thoughts on “Просто не буде: 14 книжок-головоломок для літнього бінґо

    Залишити відповідь