Що ми знаємо про Черчилля? Рецензія на книгу «Герой імперії»

У 2002 році Вінстон Черчилль став найвизначнішою людиною Британії за версією ВВС. У книзі, що вийшла у «Нашому форматі», ви дізнаєтесь такі факти про цього видатного політика, про які ніколи не здогадувались. 

Що ми знаємо про Черчілля? Розсудливий політичний діяч, володар Нобелівки з літератури, любитель кубинських сигар та віскі і… все! Ще можна згадати його культовий жест «V», бо такі фото полюбляють друкувати в шкільних підручниках з всесвітньої історії. Але англо-бурську війну зуміє згадати лише фанат історії Британії, але саме в той час сформувалась така непересічна особистість як Вінстон Черчилль. Цим подіям і присвячено дослідження Кендіс Міллард.

«Герой імперії» – це приклад гарної біографії. Без сухих описів події, кожна теза підкріплена посиланням на джерело. Авторка лаконічно будує свою розповідь, що навіть десятки невідомих прізвищ розтлумачуються і вписуються в історію. Розкрито причини війни, мотивацію обох сторін конфлікту. Тут документалістика подається помірно художньо, і здається, наче читаєш історичний роман. Браво!

Особистість Черчилля подається об’єктивно. Автор не виправдовує вчинки, не створює навколо його персони ореол героїзму. Це просто Вінстон та його тернистий життєвий шлях на цьому етапі. «Амбіції – це все, що я маю».

У книзі ви прочитаєте, як від дитячого бачення війни («У дитинстві він збирав колекцію з п’ятнадцяти тисяч мініатюрних солдатиків і годинами розігрував військові комбінації») та підліткового максималізму («Для палкого юнака, спраглого пригод і можливостей, усе це війна здавалося ледь не грою. «Ця війна обіцяла захопливі пригоди, – визнавав від пізніше. – Ніхто не сподівався бути вбитим) він дійшов до кардинально іншого сприйняття воєнних подій. Не даремно полон він називає гіршим періодом свого життя. Коли проходиш таку школу життя, не виникає сумнівів, чому саме ця людина зайняла посаду прем’єр міністра у такі темні часи для всього світу.

Це книга про те, завдяки чому видатні особистості стають великими, і такими залишаються.

«Я вірю у свою зірку, у те, що мені належить щось зробити у цьому світі» Самовпевненний нарцис? Так! Але такі люди і творять історію. Непересічні. Сміливі. Впевнені.
«Сер, маю честь повідомити Вам, що я не визнаю за вашим урядом жодного права затримувати мене як військовополоненого і вирішив утекти з-під варти.»

 

В цьому весь Вінстон!

Окремо виділю авторський стиль – зовсім не схоже на сухий нон-фікшн.

Кому читати

Усім, кому цікава особа Черчилля.

Якщо вам цього стане замало, то раджу:

  1. Книга «Думати, як Вінстон Черчилль», Деніел Сміт
  2. Стрічка «Темні часи», Великобританія 2017, режисер: Джо Райт
  3. Серіал «Корона», Великобританія та США, 2016- …, сценарист: Пітер Морґан

Марина Улановська
Читаю, слухаю та відчуваю літературу. Трохи філологиня і редакторка, за спеціальністю. Та інста-блогиня за покликом серця. Мрію прочитати усіх Нобелевських лауреатів, щоб вдавати з себе розумну людину. Із жанрів найбільш приваблюють: сучасна та класична зарубіжна проза, біографії та наукова фантастика. https://www.instagram.com/marina_books_blog/

12 thoughts on “Що ми знаємо про Черчилля? Рецензія на книгу «Герой імперії»

    Залишити відповідь