«Ганнуся. У гості до лісовика» – рушаймо на канікули з героями Володимира Рутківського

У передчутті літа руки так і тягнуться до книжок, де на дітей чекають найрізноманітніші пригоди і випробування під час літніх канікул. Одна з таких книжок у нас на поличці – це «Ганнуся. У гості до лісовика».


Володимир Рутківський – один з найвідоміших сучасних письменників, який пише для дітей, лауреат Шевченківської премії, премії імені Лесі Українки, премії імені Віктора Близнеця і премії імені Миколи Трублаїні, його книги ставали переможцями рейтингу BBC. Твори Володимира Рутківського для мене – це завжди зустріч з приємним.

«Ганнуся» його перша книга для дітей, написана ще наприкінці сімдесятих, яка подолала довгий шлях, поки була надрукована на Батьківщині українською мовою. «Намети над річкою» (у сучасні редакції «Ганнуся. У гості до лісовика») – її продовження. Просуваючи все російське, Радянський Союз охоче надрукував «Ганнусю» російською мовою ще у 1977 році. А мовою оригіналу українською  її дозволили надрукувати тільки 1989 року, при цьому спочатку навіть збиралися перекладати з російської, поки не перемогли здоровий глузд і авторська наполегливість. Добре, що зараз ми маємо змогу вільно читати історії про Ганнусю і її однокласників у сучасній авторській редакції в незалежній Україні.

Головні герої книги «Ганнуся. У гості до лісовика» – діти, хлопчики і дівчатка, що закінчили третій клас і всі разом вирушають у літній лісовий табір. Діти знали, що це буде не просто пластунський табір, а табір з секретною місією і кожен висував свою теорію, чим же вони там займатимуться. Шукатимуть місце приземлення прибульців, чи ловитимуть шпигунів… Хлопці навіть посварилися, відстоюючи кожен свою теорію. А насправді завдання виявилося, скажімо так, прозаїчним. Треба було допомогти дорослим висапувати бур’яни серед садженців молодих сосонок у лісорозпліднику. Але що би то був за дитячий табір, якби в ньому все зводилося тільки до праці і допомоги дорослим? Ні, в дитячих таборах так не буває, бо діти – це такий народ, який жити без дива не може. І добре, що існують дорослі, які можуть це диво для дітей створити.

Сподобалося те, що ця пригодницька історія для дітей присвячена турботливому ставленню до лісу і його мешканців. В ній природу охороняють і цілком реальний лісничий, і майже казковий лісовик, а дорослі і діти з табору допомагають ловити бракон’єрів.

Мені сподобалося, як майстерно Рутківський спрямував увагу дітей на те, що в природі не існує некорисних рослин і грибів.

Сцену, де Колько Горобчик зшибає отруйні гриби і, граючись, жбурляє ножика у дерева, закінчується його зустріччю з розгніваним лісовиком-чарівником, який розмахує пальцями-клешнями.

Тему дбайливого ставлення до природи у книзі підтримують і ілюстрації Іветти Клочковської. Кожен розділ відкриває реалістичне зображення лісової тварини, пташки чи рослини.  Дуже симпатично, в компанії вилікуваних тварин, зобразила Іветта Клочковська лісничого. Взагалі всі герої книги на її ілюстраціях мають свої характери і графічні роботи виглядають привабливо, стильно, і їх хочеться роздивлятися.

В пригодницьку історію вплетено і історію про дружбу. Про те, як можна посваритися з найкращим другом через дрібничку і навіть ворогувати. Але врешті-решт зрозуміти, що головне, а що другорядне і помиритися.

Єдине чого мені не вистачило в цій історії – це активної головної героїні. Добираючи книжки для доньки я намагаюся зробити так, щоб перед її очима були не тільки приклади активних хлопців, а й активних дівчаток. Тому я зраділа, коли у Видавництві Старого Лева з’явилася серія книг «Обережно: Дівчатка!». Здавалося б, купуй будь-яку з них і отримаєш активну героїню на перших ролях. Але насправді не всі книги серії відповідають її назві. Мені дуже подобаються історії, написані Володимиром Рутківським, але на головних ролях в них виступають хлопці. Не стала виключенням і книга «Ганнуся. У гості до лісовика».

Якщо роздивлятися цю книгу з точки зору гендерної рівності, то книга містить деякі неприємні моменти. Наприклад, лісничий в книзі – чоловік, а в лісорозпліднику на прополці працюють виключно жінки. Коли ж діти приєднуються, щоб допомогти їм, то чи то в голові головного героя, чи то в словах автора, лунає фраза: «Добре дівчаткам. Вони змалечку допомагають своїм мамам на городі. То ж така спека для них – все одно, що нічого». І в той же час про себе самого Колько думає: «А спина болить все сильніше і сильніше. Ще трохи – і поперек геть заніміє. Отак, може, й ходитиму все життя рачки…».

В наступній сцені всі хлопці, крім одного, вже радісно біжать за лисицею і міняють сапання на купання у річці, а дівчатка продовжують сапати, ніби жодну з них та лисиця і не зацікавила, або і не хотілося їм відпочити і відволіктися. В іншій сцені вчителька розмірковує над тим, що важко без помічника, а сама вона «просто не в змозі водночас бігти з хлопцями до річки і прибирати в наметах з дівчатами». Або ще у хлопців десь там пригоди відбуваються, а дівчата в цей час обід готують. Зважаючи на це, мені часто хотілося поспівчувати дівчатам на сторінках цієї книги, які світу білого не бачать за отим прибиранням, готуванням і сапками. Володимир Рутківський так захопився зображенням пригод хлопців, що дозвілля дівчат залишається за кадром, а на сторінках книги вони з’являються ось в таких стереотипних ролях.

Судячи з назви книги і назви серії, в якій її опублікували, я очікувала, що героїня, ім’я якої ми бачимо в назві книжки, виявиться більш дієвою. Але насправді в книзі їй відведено небагато місця і вона частіше діє під впливом дорослих, ніж самостійно.

Отже, раджу придбати для своїх дітей книгу «Ганнуся. У гості до лісовика», якщо ви бажаєте навчити їх уважно ставитися до природи, або помирити друзів, які випадково посварилися, але не очікуйте від неї активної непосидючої діючої героїні, про яку можна сказати – «Обережно: Дівчатка!».


Інші книжки про пригоди дітей на літніх канікулах:


  1. «Митькозавр із Юрківки» Ярослав Стельмах
  1. «Пригоди Грицька Половинки» Всеволод Нестайко
  1. «Ганнуся» Володимир Рутківський

Читати: Книжковий Арсенал 2018. Дитячі новинки в Yakaboo

Читати: «Казка − вигадка, та в ній…». Що в ній? Шукаємо відповіді та #ЧитаємоРазом: Атлас Казок


Придбати книжку в Yakaboo

Марина Зеленюк
Здається не так вже й давно, а насправді майже 9 років тому, коли в мене народилася донька, я отримала чудовий шанс повернутися у дитинство і знову зануритися у світ ігр, відкриттів і дитячих книжок. Обираючи книги для доньки, мені часто доводилося розгублено блукати книгарнями, намагаючись не заблукати в цьому різноманітті. В той час мене врятували батьківські форуми, де люди обмінювалися враженнями від прочитаного. Дуже приємно бачити, що зараз цей батьківський рух розвивається і виходить на сторінки інтернет-книгарень. Із задоволенням приєднуюсь до нього і ділитимусь з вами враженнями від книжок, які читаю разом з донькою.

35 thoughts on “«Ганнуся. У гості до лісовика» – рушаймо на канікули з героями Володимира Рутківського

    Залишити відповідь