Що читають викладачі англійської та гуру правильної вимови

Матеріал підготовано за підтримки:

Напередодні найбільшої події для викладачів англійської мови цієї осені, конференції 21 lessons for the 21st century, яку організовують наші друзі з освітнього центру Grade, ми розпитали спікерів про книги, які вони люблять читати повсякдень, допомогли їм підготуватися до виступів та майстерок, та навіть ті, які змінили їхнє життя!

Що читають викладачі англійської та гуру правильної вимови 0

Едріен Андерхілл: «Я думаю, що ми формуємо світ завдяки тому, на що ми звертаємо увагу»

Що читають викладачі англійської та гуру правильної вимови 0

Едріен Андерхілл, відомий серед викладачів англійської мови в усьому світі за псевдонімом Pronunciation Guru, і сам є автором низки книг. Таблиця вимови звуків англійської, яку він придумав, висить на стіні мало не в кожному класі. На самій конференції жива легенда британської фонетики розповідатиме та навчатиме власному підходу до навчання вимови, суть якого викладено в книзі Sound Foundations, Learning and Teaching Pronunciation (2006). Якщо ви раніше ніколи не замислювалися над тим, «що відбувається у вашому роті», коли ви розмовляєте англійською, ця книга змусить вас перевернути уявлення про традиційне «не фізичне» навчання вимові, навіть якщо це будь-яка інша іноземна мова. 

Серед улюблених книг маестро називає, зокрема, книгу Білла Торберта «Исследование действием: основатель концепции вертикального развития». «Це книга про пробудження, яке відбувається в нашому житті як дослідницький акт. Книга також стосується наших способів впливу на інших людей, особливо через лідерство. У ній ідеться і про особисту присутність у житті», — розповідає він.

Що читають викладачі англійської та гуру правильної вимови 0

Не секрет, що, окрім викладацької та тренерської роботи, Едріен Андерхілл є досить відомим джазменом: «Я думаю, що музика також допомагає нам прислухатися до мовлення – як люди артикулюють, використовують ритм, наголос, інтонацію тощо. Ба більше, граючи джаз, ми часто припускаємося “помилок” – вони є частиною перформансу, і в навчанні мови нам потрібно допомагати учням не боятися помилитися». Не дивно, що вчитель-музикант також цікавиться дослідженнями, у тому числі з нейронаук, про зв’язок музики та мови. 

На запитання про книгу, що сильно вплинула на його життя, у тому числі і професійне, він без сумніву називає працю дослідника головного мозку Яна Макгілкріста «Майстер і його посланець: Розділення мозку та формування західного світу» (Iain McGilchrist ‘The Master and His Emissary’), яку нещодавно опублікував Єльський університет. «У книзі йдеться про увагу, а точніше, про те, що всі ми маємо два основних різновиди уваги. Перша полягає в увазі до деталей і в тому, як ми можемо використовувати світ навколо нас, інша – в увазі до великої картини, частиною якої ми є, і в тому, як ми ставимося до світу, у якому ми є лише частинками цілого», – каже Едріен Андерхілл. «Я думаю, що ми формуємо світ завдяки тому, на що ми звертаємо увагу, і ця книга допомагає мені зрозуміти, як це працює», – додає він.

Що читають викладачі англійської та гуру правильної вимови 0

Лілія Карденас: «Я несвідомо була шматяркою, яка дивилася на світ крізь призму достатку»

Психотерапевтка та викладачка англійської, Лілія Карденас, спеціалізується на тому, щоби допомагати людині розвиватися на повну силу, не обмежуючись лише психічною сферою. Уже зовсім скоро, під час свого виступу на конференції, володарка бездоганного британського акценту навчатиме викладачів, як використовувати психологічні, педагогічні та лінгвістичні знання та інструменти, щоби розкривати потенціал кожного учня та підготувати його до викликів 21-го. А сьогодні вона поділилася з нашими читачами тим, які книги суттєво вплинули на її саморозвиток, освіту та допомогу людям, що заплуталися в процесі пошуків власного шляху в житті. 

«До того, як я прочитала цю книгу, я була неусвідомленою шматяркою, яка дивилася на світ крізь призму достатку, а не функціональності», – говорить Лілія про книгу Марі Кондо «Викинь мотлох із життя! Мистецтво прибирання, яке змінить вас назавжди». «Метод, з яким Марі Кондо підходить до прибирання, перевернув моє ставлення до мого життєвого простору догори дригом. Почистивши все це, подолавши бруд, болото та захаращення, я відчула суттєві зрушення в тому, як почав працювати мій розум. Мої думки стали яснішими, і мені вмить захотілося творити. Прекрасна книга, яка розглядає людську психологію як корінь скнаристої поведінки та допомагає читачам розгледіти цей корінь за допомогою багатьох практичних порад, які дійсно спрацьовують».

Книгу «Пиши, Скорочуй» Людмили Саричєвої та Максима Ільяхова спікерка особливо рекомендує тим, хто шукає чарівну паличку, яка змусить їхні тексти достукатися до кожного читача. Як каже вона сама: «Як автор, я просто вражена, як книга спонукає зосередитися на тому, що важливо, а що другорядне. Вона неодмінно допоможе блогерам, авторам та журналістам відшліфувати їхній власний стиль письма у такий спосіб, щоби, щонайперше, воно розмовляло з читачем. Це майже як узяти читача за руку та провести його до потрібного місця, і водночас отримати задоволення».

Що читають викладачі англійської та гуру правильної вимови 0

Ірина Сушко: «Це одна з книг, яка проникла мені прямо в душу»

Ірина Сушко – викладачка та тренерка, випускниця університету Огайо, США, ділитиметься лайфхаками з формування хороших звичок у навчанні та секретами виховання автономного учня. Вона має досвід викладання бізнес англійської та soft skills для спеціалістів галузі інформаційних технологій, а також навчання дітей та дорослих в Україні та поза її межами. Серед улюблених книг спікерки: Робін Шарма «Монах, який продав свій “Феррарі”», яка навчає дуже цінних уроків життя та надихає діяти.

«Люко Дашвар «Село не люди» – книга сучасної української авторки про людей навколо нас, життя, яке воно є, без прикрас» – каже Ірина. «Це одна з її книг, яка проникла мені прямо в душу».

У своїй майстерці Ірина Сушко говоритиме про силу звички. Книга Чарлза Дахіґґа «Сила звички», за її словами, змусила Ірину задуматися над своїми звичками та замислитися над тим, чи дійсно можливо змінити закоренілу рутину. «Це чудова книга, у якій повно цікавих прикладів та життєвих історій про те, як окремі люди, організації, і навіть соціальні групи формують та змінюють власні звички».

Що читають викладачі англійської та гуру правильної вимови 0

Маріам Оганесян: «GIRLBOSS означає бути відповідальною за власне життя»

Викладачка англійської, лінгвістка та директорка мовної школи Маріям Оганесян також любить читати книги. Серед її улюблених – «Blood, Toil, Tears And Sweat. The Great Speeches», де зібрано тридцять три орації, що виголошувалися впродовж п’ятдесяти років, і яскраво демонструють, як прем’єр Черчілль поступово відточував свою риторику аж до того дня, коли з вражаючим ефектом «він мобілізував англійську мову та відправив її в бій». Як каже сама філологиня, «цю книгу хоча б раз у житті має прочитати кожен».

З величезним захопленням Маріям прочитала історію жінки, котра практично з нічого збудувала величезну компанію. «Книга Софії Аморузо «#Girlboss. Від злидарки до владарки» пояснює, що термін girl-boss означає бути відповідальною за власне життя, а не лише керувати бізнесом», – каже вона.

Книга Сару Брайєрлі «Lion. A Long Way Home» – правдива історія маленького хлопчика, що загубився та знайшов шлях додому із запізненням на двадцять п’ять років. Як каже сама Маріям, «відчайдушна та зворушлива… ці два прикметники найкраще описують цю натхненну історію. Я рекомендую!»

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

10 thoughts on “Що читають викладачі англійської та гуру правильної вимови

    Залишити відповідь