Дитячі бестселери: топ-20 найкращих книг

У Міжнародний день дитячої книги ми склали рейтинг бестселерів для малят і підлітків за версією Yakaboo. Ці книжки найкраще продавалися у 2020-2021 роках. Серед лідерів опинилися — книжки «Малечі про інтимні речі», «Маленькі жінки», «Пес на ім’я Мані або абетка грошей».

Приємним відкриттям стало те, що у двадцятку лідерів потрапило 18 україномовних і лише 2 російськомовні книжки. Батьки почали дійсно більше читати своїм дітям українською. Це однозначно позитивна тенденція! Ці 20 дитячих книжок мають бути у вашій бібліотеці!

№1

Малечі про інтимні речі

Юлія Ярмоленко

Лідери рейтингу  – книжки Юлії Ярмоленко. Експертка зі сексуальної освіти допомогає батькам почати розмову “про це”.

Для чого щодня ходити в душ? Як правильно називати статеві органи? Що таке ерекція та менструація? Відповісти на всі ці «незручні» запитання дітей іноді неймовірно складно. На допомогу приходить книжка експертки із сексуальної освіти Юлії Ярмоленко.

З книжки дітлахи 4-10-и років дізнаються:

–  назви статевих органів і їхню будову;

– правила інтимної гігієни для дівчаток і хлопчиків;

– як безпечно користуватися громадськими вбиральнями;

– як правильно ходити в туалет по-великому;

– про менструацію та ерекцію, засоби гігієни та білизну, ріст грудей, презервативи та багато іншого.

Ярмоленко не лише книжки пише, а читає лекції для учнів 6-11 класів про дорослішання та фізіологію, для батьків веде тренінги, що допомагають говорити з дітьми про секс. А у своєму Instagram вона розкриває корисні як для дорослих, так і для підлітків теми, ділиться історіями з власного життя та практики.

 

№2

Маленькі жінки

Луїза Мей Олкотт

Луїза Мей Олкот випустила у світ цю історію понад сто років тому, але й досі вона збурює емоції. Історія чотирьох сестер — Маргарет, Джо, Бесс та Емі. Вони дуже різні за своїми рисами характеру та поглядами, позаяк в одній з них ви можете впізнати себе. 

Події відбуваються під час громадянської війни в Америці. Дівчата з сім’ї Марч вчаться жити, вести побут, готувати та справлятися з усім самостійно. Це не казка для дітей, а жива історія, у якій є біль і хвороби, сум і радість, мрії.

До речі, 2019 року вийшла нова, вже восьма по рахунку, екранізація роману, яку номіновано одразу на шість кінопремій «Оскар». Читайте та дивіться, щоб знайти відмінності у книжковому та кіноваріанті.

№3

Пес на ім’я Мані, або Абетка грошей

Бодо Шефер

Не знаєте, як пояснити дитині, що таке гроші? Як навчити фінансовій грамотності? Фінансовий консультант Бодо Шефер створив не просто навчальний посібник, а цікавенну історію. Дівчинка Кіра рятує лабрадора на ім’я Мані, а він дарує їй знання. Як? Пес вміє розмовляти. 

Пес розповідає дівчині надзвичайно важливі для життя правила — як розпоряджатися грошима. Кіра прислухається до фінансових порад Мані і швидко стає фінансовою експерткою. Вона не лише сама навчилася правильно розподіляти кошти, а й ділиться знаннями з іншими.

З книжкою Шефер у вашої дитина точно з’явиться скарбничка)

№4

Тореадори з Васюківки

Всеволод Нестайко

Оповідання Всеволода Нестайка постійно потрапляє до десятки чи навіть п’ятірки найпопулярніших дитячих книжок Yakaboo. Мабуть, тепер уже своїм дітлахам батьки купують книгу, яку з радістю читали в дитинстві.

Витівки школярів Яви та Павлуші, що понад усе на світі хочуть здобути світове визнання, вражають і сучасних дітей. А вони, як відомо, дуже вибагливі у виборі літератури для дозвілля. Чого лише варта корида хлопців із сільською коровою Контрибуцією, будівництво підводного човна та витончений план з пошуку іноземних шпигунів серед мешканців рідного села.

Книжки Нестайка входять до переліку золотої класики української літератури.

№5

Чарлі і шоколадна фабрика

Роальд Дал

Шоколадний магнат Віллі Вонка вирішив подарувати п’ять квитків дітям, які отримають унікальну можливість — відвідати його загадкову фабрику. Перепустки у свою імперію чоловік заховав під обгорткою плитки з шоколадом. Один із п’яти квитків дістався Чарлі. Він живе у бідній сім’ї і шоколадки їсть лише раз на рік. Але він понад усе на світі хоче потрапити на шоколадну фабрику. Мрія Чарлі здійснилася і він став одним із п’яти щасливчиків, що отримали запрошення на загадкову фабрику. Там на Чарлі та чотирьох незнайомців чекають фантастичні пригоди в шоколадній країні.

Книжку екранізував відомий режисер Тімоті Бертон, а роль Віллі Вонки зіграв Джонні Депп.

№6

Як я дорослішаю. Посібник для хлопців

Філ Вілкінсон

Це найпотрібніший посібник для кожного хлопця, де розказано все про дорослішання. Аби не боятися змін, дитині потрібно знати, що на неї чекає.

Що таке статеве дозрівання, як працюють гормони, чому виникають прищі, як змінюється вага та зріст, чому повсюдно росте волосся, що змінюється там, унизу, що таке піт, для чого голитися, як з’являються діти, як змінюються дівчата під час дорослішання — відповіді на ці та багато інших потрібних питань хлопці дізнаються на сторінках книжки. 

Батькам не доведеться підбирати правильні слова, а дитині червоніти, коли їх задає.

№7

Як я дорослішаю. Посібник для дівчат

Аніта Найк

На сьомій позиції чарту опинився подібний посібник про дорослішання, але створений для дівчат.

З книжки дівчата довідаються про всі зміни, які їх чекають у підлітковому віці:

  • як працюють гормони;
  • коли починати носити ліфчик;
  • чому виникають прищі;
  • що таке місячні та для чого потрібні прокладки і тампони;
  • чому виростає волосся у нових місцях;
  • що таке секс і як з’являються діти;
  • як почуватися впевненою в собі;

Це лише частина питань, які Аніта Найк майстерно висвітлює в книжці. З нею кожна дівчинка себе почуватиме підготовленою до незрозумілого та невідомого процесу дорослішання.

№8

Що робити, коли…

Людмила Петрановська

Книжку перевидають уже понад 15 років поспіль. У ній психологиня і педагогиня Людмила Петрановська зібрала всі типові ситуації, в які може потрапити дитина, йдучи до садочка, в школу, на гурток, під час прогулянок з дорослими чи самостійних. А головне, пояснює, що боятися — це нормально. Інколи страх може навіть врятувати від дурниць і небезпек.

Авторка розповідає, що робити: коли загубився, не встиг вийти з вагона метро, коли залишився сам удома, коли назустріч йдуть злі собаки, коли тобі спекотно або навпаки холодно, якщо тебе дражнять, ображають чи чіпляється незнайомець, коли ти боїшся темряви чи монстрів. А в передмові психологиня дає батькам кілька слушних порад з виховання.

Петрановська створила щось на кшталт посібника з виживання для дітвори.

№9

Гармидер у школі

Джеремі Стронґ

Авторка показала образ вчительки, про яку мріють усі без винятку школярі. У чому її харизма? Вона життєрадісна, вигадлива, а ще в неї неймовірне почуття гумору. Лілія Гармидер — вчителька на заміні. Усі свої уроки вона перетворює на ігри, розваги та просто гармидер. Звісно, дітворі веселе навчання до вподоби. Але не варто відразу корити Лілію Гармидер за непедагогічний підхід. Діти не перевертають школу догори дригом, а вчаться взаємодіяти один з одним та здобувають нові, потрібні для життя, навички.

У книзі ви віднайдете відразу 2 історії — Гармидер у школі та Гармидер серед піратів. У першій — вчителька робить усе, аби перевиховати директора Далендонської школи, а в другій — воює із завучем Віт-ендської школи. Численні жарти і витівки не залишать вас байдужими.

№10

Кіра й таємниця бублика

Бодо Шефер

У нашому рейтингу це вже друга книжка під авторством Бодо Шефера. Якщо в першій історії йшлося переважно про гроші, то в цій — про риси характеру людей та як будувати з ними взаємини.

Незабаром має здійснитися найзаповітніша мрія дівчинки — вона полетить до Каліфорнії. Але на шляху до мети несподівано трапляються перешкоди. Для того аби їх подолати, не варто вішати носа. Під час прогулянки зі своїм псом Кіра знайомиться з літньою жінкою Шанією Вайс, що дає їй цікаві поради. 

Жінка розповідає, як дізнатися сім правил життя та знайти свій білий камінь. Чи зможе Кіра пройти  випробовування та розкрити всі правила життя? Відповідь у книжці.

№11

Чарлі і великий скляний ліфт

Роальд Дал

 

Якщо ви вже читали книжку «Чарлі та шоколадна фабрика», то ловіть її продовження. Якщо ж ні, то у вас буде нагода ознайомитися відразу з двома частинами.

У другій частині разом з героями читачі піднімуться на скляному ліфті прямісінько у відкритий космос. Вражає? Цей диво-ліфт створив власник шоколадної фабрики Віллі Вонка. У космосі відбуваються небезпечні та водночас цікаві історії. Тут будуть і космічні пірати, і Білий дім, і прибульці, і надзвичайні перетворення. Фінал історії вас обов’язково здивує.

Ця історія не менш вражаюча за попередню, тому готуйтеся до пригод.

 

№12

Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами

Іван Малкович, Софія Ус

Красива та добра казка про маленького Зайчика та його маму розчулить не лише малечу.

Мама застудилася і в неї болить горло. Як відомо, найкращі ліки — це мед. Маленький Зайчик набрався сміливості та вирушив сам у велике місто за медом. Він загубився. Але знайшлися добрі люди і навіть новий друг, що допомогли Зайчику віднайти дорогу додому.  Як довго блукав він вулицями міста? Які небезпеки на нього чекали? Дізнаєтеся з книжки. Утім,  наприкінці  буде хепі-енд і чай з медом.

№13

Маленький принц

Антуан де Сент-Екзюпері

Ще одна відома нам усім з дитинства історія. Її популярність триває вже майже 80 років. Антуан де Сент-Екзюпері створив одночасно ліричну казку для дітей і твір з глибоким філософським сенсом для дорослих. Тут є добро і милосердя, чистота і безпосередність, мрійливий погляд на світ і любов до ближнього, самотність і дружба.

Пілот зробив вимушену посадку в пустелі і зустрічає там загадкового хлопчика. Це принц з іншої планети. Він розповідає про свої пригоди на Землі та згадує життя на астероїді, де є три вулкани. Якось Маленький принц вирушає в мандри по Всесвіту. Він побував на кількох астроїдах і вирушив на Землю. На кожній планеті панують свої правила та звичаї. Маленький принц, подорожуючи, пізнає багато нового, знайомиться з різними людьми та істотами, змінюється сам і змінює усіх довкола себе.

 

№14

Minecraft. Вперед, у гру!

Нік Еліопулос

Якщо ви підбираєте ключ до геймера, то ця книжка — оптимальний варіант. Особливо, якщо дитина обожнює Minecraft. Адже головні герої історії — затяті гравці Minecraft. У них навіть є спеціальні окуляри, завдяки чому можуть переносити друзів у гру. З окулярами віртуальної реальності вони грають там, де та коли цього захочуть. 

Усе було круто, поки раптом не сталося непередбачуване — Minecraft став для наших героїв дійсністю. Тепер вони змушені виграти, щоб повернутися додому. Чи вдасться це їм? 

Адже  доведеться добре попрацювати і навіть потоваришувати з новенькою у їхньому класі, яку дехто з героїв відразу не злюбив.

№15

Матильда

Роальд Дал

Так, вам не здалося. Це вже третя книжка Роальда Дала у нашому чарті. Твори цього письменника справді дуже подобаються дітям.

Це історія про надзвичайно розумну дівчинку Матильду. На жаль, для своїх батьків вона лише зайвий клопіт і головний біль. Мамі ніколи з нею проводити час, адже вона весь час дивиться телевізор або зайнята дуже важливими справами. Матильда не боїться бути іншою і навіть вирішує перевиховати зациклених на собі дорослих. Як ви думаєте, їй це вдасться?У 1988 році «Матильду» визнали найкращою книжкою для дітей. А ще її було екранізовано.

№16

Малий та Карлсон, що живе на даху

Астрід Ліндгрен

 

Якщо у вашій домашній бібліотеці досі немає цієї книжки, то хутчіш це виправляйте. Здається, що завдяки радянському мультфільму про Карлсона знають навіть ті, хто не читав повісті.

У місті Стокгольмі у звичайнісінькому будинку живе звичайнісінький хлопчик — Малий. А от на даху його будинку оселився абсолютно незвичайний чоловічок — Карлсон. У нього на спині є пропелер і він уміє літати. З їхнього знайомства і починається тривала дружба та безліч цікавих пригод.

Гайда літати та бешкетувати разом із Карлсоном!

 

 

№17

Велика книга казок

Хто шукав універсальну книжку для першого знайомства з казками  – ось вона. У виданні об`ємом 224 сторінки зібрано всім відомі казки. Тут є і «Колобок», і «Пан Коцький», і «Дюймовочка», і «Солом’яний бичок», і «За щучим велінням», і «Лисичка та вовк».

Історії коротенькі і з великими яскравими ілюстраціями.
Казки доповнено цікавенними іграми та завданнями, що допоможуть розвинути увагу, пам’ять, посидючість і уяву. Книжка достатньо великого розміру, але її зручно тримати в руках.

№18

Я сьогодні йду в садок

Світлана Ройз

Як не відбити у малюка бажання ходити в дитячий садок? Чи можна зменшити кількість істерик зранку і полегшити процес адаптації дитини? Світлана Ройз дасть відповіді на всі актуальні питання. У цікавій для дитини формі викладено інформацію про життя дитсадка, про наявні там правила та режим дня. Усе починається з роздягальні, де можна вибрати шафу і зняти одяг.  Далі ми прямуємо до туалету та ігрової кімнати, послухаємо казку в спальні і відвідаємо майданчик на вулиці.

Оволодівши цими знаннями, малята будуть готові до важливих змін у власному житті та дізнаються, що їх чекатиме в садочку. А  батьки зрозуміють, як допомогти своїм дітлахам.

19

36 і 6 котів

Галина Вдовиченко

Якщо ви не уявляєте свого життя без пухнастих нявчиків, тоді ця книжка стане вашою фавориткою. Тут рівень хвостиків просто зашкалює.
36 і 6, ні котом більше, ні менше, — саме стільки хвостатих друзів оселилося одного дощового вечора в помешканні пані Крепової, всупереч її бажанню. Ці безхатьки давно шукали справжній дім і люблячих господарів. Киця-сфінкс Баронеса змогла розтопити крижане серце жінки. І так, завдяки пухнастикам, почався новий етап у житті Крепової та її племінника Стаса. Товсті та худі, малі та великі, милі і безпосередні, бешкетники і тихоні, смугасті та плямисті — усі різні, але кожен виділяється свої характером і особливим талантом.

№20

Джуді Муді

Меган МакДональд

Весела школярка  Джуді Муді має щасливе пенні та дивує оточуючих своїми бешкетними пригодами. Американська письменниця Меган МакДональд написала цілу серію про Муді – тож книжок вистачить надовго.

Прикметно, що разом з дівчинкою в пригоди потравляють молодший братик Стінк, з яким Джуді конкурує за увагу батьків.

На стороні дівчинки ще виступає найкращий друг Рокі, а ворогом №1 можна назвати вредного Френка Перла.

Діти люблять Джуді за оптимізм, вміння визнавати помилки та втнути щось надзвичайне. Їй все під силу: поїхати в Антарктиду,  відвідати коледж, навіть облетіти світ за 8,5 днів.

У комплекті, крім книжок, є ще й щоденник настрою та книжка про дозвілля по мотивам ігор пустунки Джуді.