Як купити вічне життя: огляд книги про цифрову релігію майбутнього «Дилер реальности»

У цієї книги довга історія написання, адже сама ідея роздумів про цифрові релігії вже 22 роки як “живе” в думках автора. Роман болгарського письменника Ніколаса Димитрова «Дилер реальности», який у 2019 році вийшов у видавництві «Фабула», став результатом цієї довгої роботи над текстом, смислами, оформленням, опрацюванням деталей, а також створення таємного послання читачам.

Про що книга

Як часто сучасні технології порівнюють з новою релігією? Ми майже “молимося” на те, щоб інтернет був “вічний” і є регулярними “прихожанами” в соцмережах, де також “спокутуємо всі свої гріхи” в особистих постах. А уявіть на секунду, що в майбутньому все це стане не просто схожим на релігію, а замінить саму релігію як таку. Місця для богослужінь набудуть вигляду кіосків, в яких можна вибрати свою віру, а також режим — безкоштовний, з переглядом реклами, або платний, щоб спокійно помолитися без неї, — і поговорити по відеозв’язку з духовним наставником. Абсолютно все буде технологізованим, тож, здавалося б, життя повинне стати простішим. Але скоро і цих зручностей стане людству замало, і велика корпорація готує для споживачів щось геніальне — можливість втілити всі свої мрії. Чим не рай? Але, як і в багатьох книгах, написаних в атмосфері кіберпанку, не все так гладко, і напруга від того, що “щось тут коїться дивне, в чому ж справа” до кінця залишається з читачем.

Дія книги відбувається в Сінгапурі, який в майбутньому стане просто меккою розваг. Місто дуже своєрідно відроджується після великого економічного краху і криптоанархіі, а найбільшою корпорацією в місті, яка непомітно впливає на його жителів, стала загадкова «Транс-Реаліті», куди головний герой влаштовується на роботу. Хочете знати, чи змогли б ви в майбутньому там працювати? Тоді ось вам легкий тест для початку, який проходять усі претенденти на співбесіді:

«Уявіть ситуацію: в офісній будівлі одночасно падають три кабіни ліфтів. Ви стежите за тим, що відбувається на моніторах. В одній кабіні — ваш близький друг, в іншій — трирічна дитина, а в третій — щеня лабрадора. Ви встигнете дотягнутися лише до одного важеля, щоб зупинити падіння однієї з кабін. Кого ви врятуєте?». Правильна відповідь: вашого близького друга, — і зовсім не з міркувань дружньої вірності…

Такий утопічний (або все ж, антиутопічний?) світ створив Ніколас Дімітров — продюсер, письменник і поліглот, володіє 11 мовами.

Як купити вічне життя: огляд книги про цифрову релігію майбутнього «Дилер реальности» 0

Після прочитання книги, ми трохи розпитали автора:

- про те, чи створив він нову філософську парадигму

«Звичайно ж, це — трансферизм, який входить в основу нової [описаної в книзі] релігії. Вона є сумішшю суфізму, буддизму, християнства, індуїзму, і це перша релігія, яка заснована не стільки на вірі (найбільшої конвертованій валюті в будь-якої релігії), скільки на знанні, що ти можеш сам вершити свою долю, вибираючи, що буде з тобою після того, як помреш. Суть ідеї трансферизму в тому, що ти зможеш поступово завантажити свою особистість в “хмару” або на сервери за допомогою персональних реальностей, і населяти їх почуттями, спогадами та емоціями, які ти хочеш, і так формувати свій персональний Рай. Людина таким чином перетвориться на якусь цифрову сутність, яка буде жити вічно в цифровому просторі».

- про те, чи планував він зробити застереження щодо прагнення людей жити в ідеальному світі

«У всій другій частині це робить головна героїня. Саме тому я трохи там змінив форму розповіді. Це молода жінка, у якої світ в ногах, але вона не розглядає його чисто по-споживацьки, як просто красиве місце, а бачить в ньому те, що потрібно залишити наступним поколінням. І через це вона, власне, повстає проти всіх, щоб застерегти людство. Ми помиляємося, і таким чином пізнаємо себе, — стверджує героїня, а створення альтернативних реальностей забирає у людей можливість цього досвіду, а з ним і свободу.

- про те, що означає для автора друга частина

«Друга частина — моя улюблена. Я хотів відчути біль і світогляд жінки, у якої є все, але вона нещасна; мені було цікаво спробувати. Ця жінка також — альтер-его головного героя. Я навмисне йшов на цей ризик, щоб герої говорили в різний спосіб».

- про те, яким був процес написання роману

«Це цікава історія. Роман народився в моїй голові як задумка ще 22 роки тому. Потім це була п’єса для театру, над якою я два роки працював разом з українським режисером Андрієм Жолдаком. Ми дуже довго не могли придумати фінал, відклали її в довгий ящик, де вона сиділа 15 років, поки одного чудового дня з дружиною на вечірці не почали читати звідти діалоги. Всі сказали, що нічого так, і тоді я вирішив: почну завтра працювати над романом! Ніхто з присутніх мені не повірив.

Мені допомагали багато людей, щоб вибудувати сюжетні лінії, почистити діалоги. Це авторський, але також і продюсерський проєкт, яким я дуже пишаюся. Ми переписували його 6 разів протягом 5 років. Вся стіна у мене була в картках, де кожна глава була розміщена на картці, як кіносценарій, і ми міняли їх місцями».

4 загадки книжки «Дилер реальности»:

«Дилер реальности» сам по собі вже є загадкою, яку необхідно розгадати уважним читачам. Починаючи від двозначних малюнків і закінчуючи (хоча навряд чи, насправді, до кінця можна вловити всі приховані в книзі таємниці) трактуванням, яка з описаних в книзі реальностей все ж була першопочатковою, ця історія відкриває читачеві багато нового, паралельно приховуючи від нього ще більше важливого. Це як зі знаннями: чим більше знаєш, тим більше розумієш, що не знаєш нічого. Перечитавши цю книгу від краю до краю, хочемо звернути увагу на найголовніші її загадки.

Як купити вічне життя: огляд книги про цифрову релігію майбутнього «Дилер реальности» 0

Імена героїв — неспроста

Герої в книзі мають досить незвичайні імена, з яких можна судити про їх ролі в історії. Так, наприклад, головного героя звуть Золтан, і якщо покопатися в етимології імені, то можна дізнатися, що воно походить від семітського слова, що означає “султан”, яке є видозміненим варіантом до слова “влада”. Короткий же варіант його імені, Зет, відправляє нас до давньогрецької міфології, де Зет — син Зевса і Антіопи, якого разом з братом покинули в дитинстві (що цілком може бути відсиланням до того, що головний герой втратив своїх батьків). Думаю, читачам цікаво буде знайти якісь іменні відповідності й у інших персонажів: чому замовника послуг Золтана звуть Харон, у загадкової напарниці ім’я Лінн і ким був Фо Ци. Але ключем до вибору правильних значень, звичайно, буде прочитання самого роману.

Як купити вічне життя: огляд книги про цифрову релігію майбутнього «Дилер реальности» 0

Двозначні зображення

Ілюстрації до роману створювали Микита Кравцов і Маша Зволінська. У першій частині супровідні малюнки відносяться до сприйняття ситуації головним героєм: Золтан робить незвичайні замальовки, і Микиті Кравцову вдалося їх передати з подвійним змістом, адже на одній ілюстрації можна розгледіти відразу два сюжети: “реальний” і його смислове значення. У другій же частині глибокі ілюстрації створені Марією Зволінською, якій на момент публікації книги було всього 14 років. В них також можна розгледіти безліч нашарувань.

Як купити вічне життя: огляд книги про цифрову релігію майбутнього «Дилер реальности» 0
Як купити вічне життя: огляд книги про цифрову релігію майбутнього «Дилер реальности» 0
Як купити вічне життя: огляд книги про цифрову релігію майбутнього «Дилер реальности» 0

Буддійські коани

У книзі пов’язано принципи багато релігій, в тому числі, і буддизму. І, звичайно ж, тут не обійшлося без буддійських коанів — притч, які подані з певною долею загадки і які необхідно вдумливо прочитувати, аби зрозуміти їх значення, адже воно не очевидне. «Ти шукаєш відповідь, але для початку потрібно знайти питання», — стверджує Будда в одній з незвіданих реальностей всередині свідомості головного героя. Одне з таких коан-завдань в книзі приблизно описується так: «Ви стоїте в кімнаті, яка знаходиться високо в хмарочосі. У вікні ви бачите, як десь на горизонті повз пролітає літак. Вам необхідно прямо зараз його зупинити. Як ви це зробите?». Можливо, розгадка в тексті книги вас здивує.

Як купити вічне життя: огляд книги про цифрову релігію майбутнього «Дилер реальности» 0

Що таке трансферизм

Нова цифрова релігія змушує задуматися над тим, чому вона привертає людей і чим же вона насправді є. Читач плутає, яка з сюжетних ліній справжня, де починається гра свідомості, що взагалі відбувається в цьому дивному світі, яку роль виконують автоцеркви (і від чого в майбутньому у них будуть сповідуватися), а найголовніше — яку небезпеку таїть у собі можливість створити реальність такою, якою тобі хотілося б. Чим обернеться можливість людини зробити Рай за життя таким, як вона хоче? В кінці книги знайдете розгадку.

260 thoughts on “Як купити вічне життя: огляд книги про цифрову релігію майбутнього «Дилер реальности»

    Залишити відповідь