#ДвіДумки Анне Гольт «Могила на двох»

Оглядачки

#ДвіДумки Анне Гольт  «Могила на двох» 0

Віталіна Макарик: Тема спорту – це взагалі останнє, що могло б мене зацікавити в художньому тексті (особливо якщо цей спорт – лижі, з якими в мене приблизно ніяк), але якщо це детектив скандинавського автора (точніше авторки) – ооо тааак! У що таке могли вплутатися ті спортсмени, що аж до вбивства дійшло? Що за така могила на двох і хто й для кого її приготував? Назва й анотація ставили стільки питань, що одразу ж закортіло негайно дізнатися відповіді.

#ДвіДумки Анне Гольт  «Могила на двох» 0

Юлія Дутка:  

Юля: Скандинавські детективи – моя давня і велика любов, тому відстежую кожен і одразу  читаю. «Могила на двох» мала стати ідеальним зимовим чтивом: сніг, лижі, Норвегія… А ще скандал, розслідування та дивна смерть, яка цілком може бути вбивством. Але ж у жертв ніби-то не було ворогів, та й те, що сталось, ніби-то нікому не принесло б вигоди. Що ж сталось насправді? Перша справа Сельми Фалк – ексспортсменки топового класу та ексадвокатки, яка втратила все через згубну пристрасть. 

Вище, швидше, сильніше

Віта: Але почнемо зі спорту. Серед головних героїв (і жертв) – топові норвезькі лижники, а життя багатьох персонажів зав’язане на лижному спорті, який в Норвегії шанується як національне надбання. І ось юну перспективну лижницю ловлять на використанні допінгу. Історія в принципі не надзвичайна, якби не той факт, що дівчина переконана: вона абсолютно точно не приймала жодних заборонених препаратів. Принаймні, свідомо. Отож, хтось хоче їй нашкодити? Коло потенційних підозрюваних широке – від можливих конкурентів (і не обов’язково норвезьких, адже дівчина нагострила лижі на Олімпійські ігри) до місцевих праворадикалів (зовнішність та ім’я Хеге Кін Морел говорять самі за себе: хоч за паспортом вона норвежка, але з генетичним походженням не все однозначно). Тому, хто візьметься за цю справу, виявити винуватця буде непросто.

Зрештою, завжди можлива якась дуже прикра випадковість? Адже виявляється, що речовини, які забезпечать позитивний результат допінг-проб, можуть потрапити в організм в найрізноманітніший спосіб, і навіть якщо ти ретельно дотримуєшся рекомендацій та їси тільки у перевірених місцях, ти ні від чого не застрахований.

Що ж, у великому спорті – і ризики великі, і пристрасті недитячі. Адже на кону не лише потенційні медалі і перемоги, а й репутація і, що не менш важливо, гроші. Анне Гольт занурює читачів у світ професійного спорту, і він далеко не такий чистий, як сніг обабіч лижних трас. Але ж і цікавий який! 

Юлю, а тобі сподобалося таке знайомство з професійними лижниками? Чи ти вже давно у цій темі?

Юля: В мене зима – час біатлону. Маю вдома одну фанатку, яка намагається не пропустити жодної гонки і знає поіменно всіх знакових спортсменів. Лижний спорт – це дуже близько, тільки без рушниць. Швидкість та витривалість, але точність геть не обов’язкова. Але знаєте, що між ними ще спільного? Потужна норвезька команда, яка постійно на п’єдесталі пошани! Роман починається з допінгового скандалу – страшної плями не тільки на репутації спортсмена, а й всієї команди.

Клостебол – стероїдний препарат, не надто ефективний для результатів спортсменів, але дуже ефективний для того, щоб зіпсувати їм життя. Невеличкої концентрації достатньо, щоб позбавити надію збірної можливості виступати на олімпіаді. В Норвегії багато класних лижників, але вони все ж одна команда, а не вороги, які б’ються за медалі один з одним. І все б нічого… але за цим скандалом прямує ще й трагедія – талановитий лижник втопився, коли злетів з траси на тренуванні. 

Чи вартий спорт таких жертв…

Потріпана абетка детектива

Юля: Колишній слідчий, який став безхатьком та ночує під мостом, – вельми колоритний персонаж. Він вірить у шапочки з фольги та те, що мобільні телефони – чи не найбільше зло сучасності. Він – божевільний на всю голову, але не більше за кожного з нас. Зрештою, саме до нього за порадою іде Сельма Фалк, адже десятиліття досвіду не перекреслить оце нешкідливе божевілля. Його ж навіть з в’язниці випустили як безпечного для суспільства. 

Він скеровує її у правильному напрямку. Не всі злочини мають мотив, але такий мусить. Якщо в спортсменки немає ворогів, то кого зачепить її ганьба? Кого вона найбільше вдарить? Хто на цьому виграє? Чиє его це потішить? Знайде відповіді – знайде винного, хоча зараз вона, здається, кружляє власним слідом, намагаючись відшукати щось нове у старих доказах. Можливо, серед них є саме те, що потрібно. Можливо? 

Віто, яка підказка з «Абетки слідчого» тобі здалась найвлучнішою? 

Віта: Для мене радше стало відкриттям те, що жертва – не завжди жертва. Точніше, метафорична стріла не завжди найбільше ранить того, в кого вона влучила. Істина не нова, навіть біблійна (згадайте про гріхи батьків, які падають на наступні покоління), але тут вона подана якось по-новому цікаво.

Не менш колоритним персонажем, ніж цей доктор Ватсон з-під моста, є й головна детективка, Сельма Фалк. Якщо ви, як і я спершу, уявили собі дивачку зі скандинавських детективних серіалів, то ви, як і я, дуже помилилися.

Сельма – якщо й не суперзірка, то принаймні селебріті рівня червоних доріжок і глянцевих шпальт таблоїдів. Колись дуже успішна спортсменка, згодом – не менш успішна юристка, адвокатка, яка береться за складні справи і вміє круто їх розплутувати, учасниця благодійних дійств і переможниця телешоу.

Сельмі складніше, ніж якійсь ноунейм-нишпорці, злитися з натовпом. Але їй легше знаходити підхід до деяких людей – ну бо хто не захоче побазікати зі знаменитістю? Вона вміє розгадувати чужі секрети, але проблема в тому, що їй не дуже хочеться, аби хтось дізнався про її власні.

Таємниці, заховані серед коробок

Віта: А таємниць, захованих з-перед очей, закамуфльованих від цікавих поглядів і просто прикритих ковдрою часу, тут предостатньо. Чому успішна й відома жінка опинилася у вбогій обдертій квартирі? Хто цей чоловік, якого замкнули у камері, стіни якої щодня стають все ближчими? Хто таємний ляльковод у цій історії? Чи справді всі злочини пов’язані між собою, чи хтось просто вдало використав момент, щоб провернути свою оборудку? Що поєднує отих людей – кохання чи ненависть? А що приховує отой – інтрижку на стороні чи махінації з чужими грошима?

Знайти на них відповіді – це лише половина справи. Набагато складніше – зібрати з окремих фрагментів цілісну картинку, відкинувши все зайве. Найвищий пілотаж – зробити це, поки не сталося непоправне.

Юля: В «Могилі на двох» багато коробок з незрозумілим вмістом. Вони по всьому новому помешканні Сальми Фалк, вони сховані у глибинах шаф та бюро, в них можна знайти щось несподіване, або ж сподіваного кота, який лишився від минулого життя. Якщо ви розгорнете зміст цієї книжки, побачите там ламану часову лінію, яка зрештою повертає у минуле. Та чи найбільшою є ця таємниця? Що треба дізнатись, щоб дати відповідь на запитання – хто? Хто все це зробив і чому? 

Кожному є що приховувати, але чиї таємниці тягнуть аж на злочин? Тут це незрозуміло до самого кінця, в цьому й цінність цього роману. Хоча назва натякає на мотив, але це не той фразеологізм, який ми часто використовуємо, щоб одразу зрозуміти суть. Що ж, не спойлеритиму, а краще зачекаю на продовження серії, адже романів про Сельму Фалк в Анне Гольт аж три. 

Кому варто читати

Юля: Шанувальникам скандинавських детективів та книжок про спорт. 

Віта: Тим, хто любить заплутані історії з багатьма сюжетними лініями.

Кому не варто читати

Віта: Тим, хто не любить ні спорт, ні зиму, ні надто складні сюжети.

Юля: Тим, кому зараз не хочеться таємниць. 

Схожі книжки

img_56873 (3)

За браком доказів

Кріс Тведт

img895_61 (1)

Той, хто вбиває

Кріс Тведт

img_74044 (1)

На світанку, з собакою удвох

Кейт Аткінсон