Теплі і світлі казки у віршах: #ДвіДумки про «Зайчикову книжечку»

«Зайчикова книжечка» — одна з найкращих книжок одного з найкращих сучасних українських поетів Івана Андрусяка. Вір­шовані казки призначені для читання дитині вголос та першого самостійного дитячого читання. Оглядачки блогу Yakaboo вже прочитали її і готові поділитись враженнями.

Оглядачки

Теплі і світлі казки у віршах: #ДвіДумки про «Зайчикову книжечку» 0

Настя @anastasiia.zaremba: мама, яка прочитала більше 25 книг про виховання. Вірю, що в книгах можна знайти відповіді на будь-які питання, головне знати де шукати.

Теплі і світлі казки у віршах: #ДвіДумки про «Зайчикову книжечку» 0

Ірина @irinyurch: мама-книголюб. Вірю в те, що книги відіграють велику роль у формуванні особистості – не тільки маленької, а й дорослої.

Чому взялися за читання казок?

Іра: кожна мама знаходиться в постійному пошуку хороших дитячих книг для свого малюка. Я не виняток. Але що таке ця “хороша” книга? Красиві ілюстрації? Казки з мораллю? Зручний формат? Відомий автор? А може, all inclusive подібних факторів?

Безумовно, картинки та оформлення – це важливо, адже без них набагато важче зацікавити малюка книгою. Але найголовнішою завжди залишається хороша історія – та, яка зачепить і викличе емоції. З “Зайчиковою книжечкою” Івана Андрусяка у нас так і сталося.

Перше, на що я звернула увагу, – це красива, ніжна обкладинка з зайчиком і це дивне “віршоказки”. Зізнаюся, я не зовсім розуміла що ж це таке, раніше з подібним в книгах не стикалася. Настя, а тебе що зачепило?

Настя: казки – це невід’ємна частина дитинства. Кожен дорослий пам’ятає, як йому читали або розповідали найрізноманітніші історії і як він любив їх. У сучасному світі мультфільмів і комп’ютерних ігор, читання дітям стає ще більш важливим контактом з батьками. Завдяки казкам батьки можуть приділити всю свою увагу тільки дитині і донести щось цікаве і важливе. Я люблю вибирати дитячі книги і точно знаю, що в першу чергу вони повинні подобатися батькам. “Зайчикова книжечка” – дуже особлива, адже це не просто казка, а “віршоказка”. Але якраз це може і бентежити, оскільки ми не звикли до такого формату – римованої прози. Книга не читається з першого разу, її необхідно вичитати кілька разів, перед тим як починати читати дитині. Але зате після такої вичитки навіть дорослому стає приємніше себе слухати, а дитина легше заспокоюється і засинає. Іра, а тобі сподобалася рима в прозі?

Особливості книги

Іра: віршоказки… Спочатку читати було важко, я не звикла чути риму в “прозі” – без строф і традиційного для віршів тексту. Спотикалася, запиналася і зупинялася. * Як це читати взагалі? * Але через кілька казок все склалося саме собою, місцями такий текст читався набагато приємніше звичного. А в поєднанні з добрими історіями і хорошим авторським стилем – тим більше.

Ілюстрації! Вони заслуговують на окрему розмову!

Ніжні, атмосферні, в пастельних тонах і з милими героями – малюнки Ольги Кузнєцової прекрасні. Я переживала, як сприйме такі картинки малюк – адже багато з того, що подобається дорослому, не завжди до смаку дитині. У художниці свій стиль, тут немає чітких промальовок… але дворічний син моментально впізнав кожного звірка і довго милувався їжачком на звороті. Найголовнішу перевірку книга пройшла. А тобі сподобалися ілюстрації, Настя?

Настя: Іра, мені не просто сподобалися ілюстрації, я в захопленні! Вони безперечний козир даної книги. Такі ніжні і милі, розглядати їх – одне задоволення. До речі, моя дочка теж моментально звернула увагу на їжачка на звороті, прям якась магія в ньому.

Окремо хочу відзначити, що в книзі не тільки римована проза, але і два вірші. Особливо сподобалася колискова в кінці, дуже мила – і це прекрасне закінчення книги і читання дитині перед сном.

Післясмак

Іра: Я закохалася! «Зайчикова книжечка» Івана Андрусяка відправляється на поличку улюблених і поки це видання – фаворит серед читань на ніч. Милі герої і такі добрі казки. Про сміливість і допомогу ближньому, доброту і дружбу, віру в краще і радість. Хочеться відзначити казку про футбол – вона порадує кожного дорослого;)

Тепла і світла «Зайчикова книжечка» не залишить байдужим. Ця книга – той самий all inclusive факторів, про який я говорила на початку. А тобі як, Настя?

Настя: У цілому мені книга сподобалася, не можу сказати, що прям всі історії дуже класні, до багатьох я поставилася досить спокійно. Але величезним плюсом є те, що історій багато і можна вибрати собі щось до душі. Звичайно ж, я теж звернула увагу на казку про футбол і, чесно зізнатися, вона стала моєю улюбленою. Ілюстрації, вірші, казки з римою, пригоди тата зайчика – створюють прекрасну атмосферу любові, затишку і ніжності. «Зайчикова книжечка» — це хороший вибір як для дітей, так і для батьків.

Вибрані цитати:

«І така в Зайченяти пригода була…Тепер вовк йому друг – сповістив на весь ліс, що його захищатиме завжди і скрізь.

Мати вовка за друга чудово – одначе не пишається з цього нітрохи наш Зайчик. Він на це має власну, зайчачу, примовку: – Як у вовка біда – поможи хоч і вовку!»

—————————-

«В сусідів на воротах Шустий. М’яча він Білику дає, і той – бодай же йому пусто! – прямісінько в дев’ятку б’є. Ведмідь Шовковий – наш голкіпер – розводить лапами: не встиг… Ведмідь Ребро аж зуби зціпив…»

—————————-

«Цим теплом напоєні, малята, будуть зігрівати стільки літ вас кохана мама, любий тато – і тримається на цьому світ!

Виростете й ви колись так само. Час біжить – як віхола мете…

Ось і ви вже – тато або мама. Що малятам ви розповісте?»

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

17 thoughts on “Теплі і світлі казки у віршах: #ДвіДумки про «Зайчикову книжечку»

    Залишити відповідь