Зрозуміти політику: 8 книг про її природу, лідерів та сучасну постправду

У сучасному світі політика є найбільш заплутаним алгоритмом людської діяльності, а завдяки останнім інформаційним технологіям відбулась зміна того що ми раніше знали під звичними словами «політика», «новини», «пропаганда» і «демократія». Зараз під сумнів ставиться усе — яким має бути справжній лідер, чи працює демократія, що насправді намагаються донести сучасні новини та чому ми не помічаємо як змінюють власні цінності.

Представлена підбірка книг дасть ключі до розуміння чому суспільство неможливе без політики, які фактори на неї впливають і чому у 2016 році ми офіційно ввійшли в період інформаційної постправди.


Політичний порядок і політичний занепад 
Френсіс Фукуяма

Книга Френсіса Фукуями «Політичний порядок і політичний занепад» —  це найкращий екскурс в історію формування сучасних політичний відносин. Розглядаючи історичний досвід суспільств, Фукуяма аналізує шляхи розвитку демократії від Французької революції та її перспективи сьогодні.  

І хоча автор надає перевагу демократії як найбільш ефективній формі суспільного прогресу, Фукуяма не схильний ідеалізувати її у будь-якому прояві. Один із головних акцентів книги —  пояснити чому демократія в одних країнах працює, а в інших —  ні. Аби переконати, що демократія —  це найкраща форма правління, Фукуяма описує сильні і слабкі сторони її інструментів, які забезпечують побудову і підтримку державності —  державні інститути, підзвітність, верховенство права і середній клас.

Аби все не виглядала ілюзорно прекрасним, тому у книзі також піднімається тема головних ознак занепаду демократії у суспільствах та запропоновано як цього можна уникнути. «Політичний порядок і політичний занепад» —  це спроба зрозуміти звідки ми прийшли і що на нас чекає.


Це не пропаганда 
Пітер Помаранцев

Сучасна політика неможлива без газет, телебачення та інтернету, медіа, що є єдиним способом поширення і отримання новин. Вони дають інформацію, підтримують обізнаність, поширюють пропаганду з різними політичними цілями, залякують, конфронтують і створюють ворожі табори навіть в рамках одного суспільства. Однак, якою б не була роль медіа амбівалентною, сучасне інформаційне суспільство не може без них обходитися. 

Тому лишається тільки одне: навчитися правильно розуміти новини і їхні приховані цілі. І в цьому завданні чудово допоможе книга британського журналіста Пітера Помаранцева «Це не пропаганда». У ній автор намагається показати як важко дістатися до правди сьогодні, і тому закликає читачів до розвитку власної медіаграмотності, уміння критично мислити і виявляти інструменти сучасної риторики, націлених на переконання читачів у власній інтерпретації подій. Книга «Це не пропаганда» —  це про рівень розуміння новин та про необхідність оцінювати будь-яку інформацію, якою б достовірною не здавалась би історія.


Переворот. Зламні моменти в країнах, що переживають кризу
Джерад Даймонд

Ще один неуникненний аспект людського суспільства —  криза. В історії ще не було такого випадку, коли б вирішення гострого чи вагомого питання було можна було б проігнорувати. А затяжне зволікання у вирішенні криз завжди призводило до виникнення нових цивілізацій, країн, культур і навіть світобачення. Навчитися долати криз —  це важливий фактор успішної політики і збереження існуючого стану речей. 

У своїй книзі «Переворот» Джерад Даймонд показує як у семи абсолютно різних країнах суспільства долають кризи, які методи використовують і як уникають неочікуваних ситуацій. Хороші новини у тому, що подолати суспільну і політичну кризу можна незалежно від рівня розвитку країни. Однак аби це зробити влада і суспільство має бути готовим до радикальної переоцінки тієї ситуації у якій вони знаходяться.

Джерад Даймонд аналізує і пояснює як адаптуватися до нових умов існування, уникати майбутніх політичних конфліктів, пов’язаних із нововведеннями часу і чому варто мати сміливість впроваджувати нове.


Шлях до несвободи 
Тімоті Снайдер

Бути в епіцентрі європейської геополітики протягом останніх 5 років —  це про українську політику та українське майбутнє. За цей час відбулися важливі зміни в нашому суспільстві, було переосмислено цінність і цілісність української державності, однак зміна національної свідомості досі залишається відкритою. Куди прямує українська держава та за яким сценарієм?

На це та інші питання намагається дати відповіді американський історик Тімоті Снайдер у своїй книзі «Шлях до несвободи». Порівнюючи політичні подій останній років, які відбувалися в Україні, Росії та США, автор аналізує які чинники стають вирішальними і домінантними у формуванні сучасної політики. Неочікувані паралелі між політикою США та Росії, гіперболізація новин та ігнорування проявів фінансової кризи 2008 року, яка вплинула на долі мільйонів —  це страшний сон світлого демократичного майбутнього у яке вірили наші попередники. Що може змінити такий перебіг подій? Тімоті Снайдер пропонує свій антидот проти майбутньої несвободи.


Страх 
Боб Вудворд

Постать Дональда Трампа вже давно потрапила у світову історію, а його президентство стало найбільшим проявом його вміння досягати бажаного. Після перемоги на виборах 2016 року про Трампа-політика стали розмірковувати сотні, а тисячі прогнозували його вплив на політику США, а мільйони боятися за своє майбутнє. Кількість прихильників і кількість недругів ніколи не йшла настільки рівномірно.

Зрозуміти феномен Трампа можна з перших рук —  книга «Страх» журналіста-розслідувача та головного редактора The Washington Post Боба Вудворда, дозволяє подивитися на сучасного президента через призму американської політики останніх сорока років. Книга «Страх» —  це про сильні, слабкі і маніакальні сторони Трампа на шляху до президентства і на посту глави держави. Чи зможе він знову перемогти та чи можлива зміна його політики після усвідомлення власних помилок? Боб Вудворд спробує дати свої відповіді.


Черчилль

Мартін Гілберт

Зрозуміти будь-яку епоху і її тенденції, можна подивившись на політичних лідерів, натхненників і реформаторів, найпопулярніших у той час. Історія великої людини —  це спроба побачити політику через діяльність однієї людини: як вона впливала на суспільну думку, змінювала її, формувала нові цінності та цілі.

Політика ХХ століття аж ніяк не обійдеться без діяльності Вінстона Черчіля та його багаторічного впливу на наступні покоління консерваторів. Сьогодні впевнено можна сказати, що політичний стиль і риторика Черчіля стали однією із найяскравіших у Британії протягом його тривалого перебування на різних державних посадах. 

Чого лише вартувало місце Черчіля під час «Битви за Британію» в 1940-х роках? Неперевершена харизма лідера, яка згуртовувала навколо спільної ідеї британців. У книзі Мартіна Гілберта «Черчіль» читач зможе відкрити для себе захопливе життя Вінстона Черчіля —  від його армійських історій в Індій і Африці, боротьби за публічний авторитет в парламенті, до геополітичних рішень, які вирішували долю мільйонів.



Ґолда
 
Елінор Баркетт

Побудувати державу. Саме цьому присвятила своє життя Ґолда Меєр. Вона була в числі добровольців, які поїхали на Близький Схід будувати власну державу —  Ізраїль. Ґолда Меєр була серед тих, хто підписав декларацію про незалежність Ізраїлю, та очолювала більшу частину власного життя найвищі державні посади від прем’єр-міністра Ізраїлю до різних міністерств. Історія Ґолди —  це історія будування держави і ізраїльського суспільства.

Книга Елінор Баркетт «Ґолда» про надзвичайну історію людини, яка віддала своє життя своєму народові. Її політична діяльність —  це приклад стійкості, мужності і людської витривалості, адже далеко не кожному чоловікові довелося приймати рішення і нести таку відповідальність, як це робила Ґолда. У свої книзі Елінор Баркетт показує, як формується політика на грані міжетнічного конфлікту, що впливає на суспільну думку та залишає найбільший вплив у серцях патріотів.   



Трамп і епоха постправди
Кен Уілбер 

Як можна описати політику останніх років? Це політика постправди, вмілого маніпулювання фактами заради приховання смислів і створення ілюзії власної правоти. Якщо в минулому столітті досягти таких масштабів нікому не вдалось, то сьогодні стало можливим впливати на думки і оцінки більшої кількості читачів і глядачів. Сучасна медіаіндустрія і технології сформували ніколи не відомий раніше інформаційний простір, в якому неможливо розібратися без критичного підходу. 

Кен Вілбер —  американський філософ, який одним із перших спробував пояснити, чому перемога у 2016 році Трампа стала можливою – особлива виборча система президентських виборів США, перше голосування покоління Z, нова політика республіканців, чи можливо щось інше? У своїй книзі «Трамп і епоха постправди» автор намагається показати чому сучасні новини потрібно вміти декодувати і розуміти приховані смисли, які стали наслідком всеосяжності сучасних інформаційних технологій. 

Авторка Надя Скокова