Дівчина, яка знає про вас все

Про цю книгу важко було не почути. Про неї говорив Стівен Кінг. Її включив до свого списку «прочитати під час відпустки» Барак Обама. Вона трималася 20 тижнів у топі британського рейтингу книг. Та й сама назва дуже інтригуюча.

 Цей роман про те, що інколи чужі нам люди часто помічають те, що ми приховуємо. А рідні зовсім нас не знають. Про те, як на краю прірви ми ще можемо зупинитися і все виправити. Головне, щоб тобі вірили.

Про історію успіху Поли Гоукінз


Пола Гоукінз – британська письменниця, яка стала популярною саме завдяки трилеру «Дівчина у потягу». Народилася і виросла вона в Хараре, столиці Зімбабве. У віці 17 років переїхала до Лондона. Вивчала філософію, економіку та право в Оксфордському університеті. Пізніше працювала журналістом в газеті «The Times». До «Дівчини у потягу» Гоукінз написала чотири романи, але вони не мали успіху.

Результат пошуку зображень за запитом "hawkins paula"
Фото: The Times / Пола Гоукінз

Над «Дівчиною у потягу» Гоукінз працювала шість місяців. Роман був виданий в січні 2015 року, а вже в березні кількість проданих примірників перевищила мільйон.

Екранізація роману вийшла в прокат 27 вересня 2016 року. Вона є дуже вдалим доповненням до книги. Це наче ще раз її перечитати, і дещо по-іншому подивитись на історію. А ще зайвий раз переконатись, що в наших силах змінити своє життя. Тільки потрібно починати зі змін внутрішніх. Хоч це і є найважчим. Особливо вразили фінальні сцени, які, на відміну від всієї книги і фільму, дуже позитивні.

Все таємне колись стає явним


Кожного дня розлучена і розчарована життям Рейчел їде потягом на роботу. Маючи проблеми з алкоголем, вона втрачає роботу, але приховує це і продовжує їздити звичним маршрутом. З вікна потягу вона спостерігає за однією сім’єю, вважаючи їх ідеальною парою. Навіть вигадує їм імена. І вважає їх найщасливішими. В той час як її власне життя зруйноване. Та чи насправді все так ідеально? Одного ранку поруч із жінкою вона бачить іншого чоловіка. А через кілька днів ця жінка зникає…Рейчел навіть не підозрює, як це може змінити її власне життя.

Книга написана у формі щоденника. Розповідь ведеться від імені трьох героїнь, які, на перший погляд, не мають нічого спільного. І тому не відразу вдається зрозуміти, хто є хто. У нашій уяві постає мальовниче передмістя з затишними будиночками із безтурботними мешканцями. Як часто буває у фільмі жахів. Більша частина книги сприймається дійсно як щоденник, текст і стиль не надто складний. Але ти все одно перебуваєш в напрузі, бо постійно очікуєш чогось зовсім несподіваного. І це відчуття не покидає тебе до останніх сторінок.

Цей світ не просто не ідеальний, він – жахливий


В романі немає жодного позитивного персонажу. Всі мають певні проблеми і забагато недоліків. Тому одночасно їх шкода і відчувається відраза за їхні вчинки. Але часто саме такі історії приваблюють читача, коли ми розуміємо, що всі ми далеко не ідеальні і не самотні зі своїми проблемами. До останнього зберігається інтрига, і ви не зможете відірватись від читання. Бо дуже вже хочеться розгадати загадку. І ви сподіваєтесь на щасливий фінал.


Важко впевнено сказати, кого може зацікавити ця книга. Тих, хто любть напружені моменти, таємниці чи загадки. Чи тих, для кого є важливим соціальний аспект, бо тут ви знайдете багато важливих тем, які пов’язані, наприклад, з сімейними проблемами чи алкоголізмом. В будь-якому випадку книга не залишить вас байдужими.

Пряма мова


Біля залізничної колії лежить купка одежі. Щось блакитне — напевно, сорочка — з брудно-білим. Можливо, це простий мотлох, який вітром принесло з порослого чагарником берега річки. А можливо, це залишили залізничники, які працювали на цій ділянці колії — вони тут нерідкі гості. А можливо, взагалі щось інше. Мама завжди казала, що в мене надто жива уява. І Том так уважав. Нічого не можу із собою зробити: тільки-но побачила або цей непотріб, або якусь брудну футболку чи один черевик — одразу ж починаю гадати, де інший. З якої ноги вони впали.

***

Сліпуче сонце, безхмарне небо, немає з ким пограти, нічого робити. Жити так, як я живу на сьогоднішній день, куди важче влітку, коли забагато денного світла і так мало темряви; коли всі гуляють, коли всі кричуще, настирливо щасливі. Це виснажує, людина погано почувається, якщо не приєднується до загального щастя.


Схожі книги: “Gone Girl”  Гілліан Флінн

Ольга Галай

Купити книжку в Yakaboo.ua

Ольга Галай
Викладач німецької мови. Мрійниця і фантазерка. Не люблю сидіти на місці, тому постійно шукаю нові захоплення – рукоділля, посткросинг, подорожі, кулінарія. Незмінними залишаються тільки книги. Це можуть бути детективи, трилери, казки, романтичні історії, класика, автобіографії. А до них ідеально підходять кава та плед. І кішка, якщо вона в настрої.

2 365 thoughts on “Дівчина, яка знає про вас все

    Залишити відповідь