Не «Бетменом» єдиним: запрошуємо у світ коміксів

Давним-давно комікс став самостійним відгалуженням в книговиданні. Для багатьох людей графічні історії – щось на зразок мультфільмів або серіалів, продовження яких чекаєш з нетерпінням, але вже не перед екраном, а в книжковому магазині. Якщо ви цінуєте романи, відтворені художниками, пошукайте найкращі комікси для себе в нашій добірці. Перед вами чергова порція популярної у світі графічної літератури, а також маловідомі, але хороші, комікси, на які варто звернути увагу.

Сендмен є найбільш прославленою і нагородженою безліччю премій серією коміксів з дуже вагомої причини – це розумний і глибокий епос, елегантно виписаний автором і проілюстрований поперемінно найпопулярнішими художниками в сфері коміксів. Це багата суміш сучасного міфу і темного фентезі, в якій література про сучасність, історична драма і легенди сплетені в єдине ціле. Сага про Сендмена включає в себе ряд історій, унікальних для графічної літератури, тому ви її ніколи не забудете!

Головний герой, здається, списаний з самого Ґеймана, і до нього трохи додано риси соліста The Cure. Таке не може не сподобатися! Вся збірка має іскристо лукаву і трохи філософськи патетичну атмосферу.

Непередбачуваний «The Sandman» – монстр ерудиції Ґеймана, зшитий з незліченної кількості фрагментів, алюзій і пародій в струнку, навіть можна сказати, витончену істоту. Шедевр графічної літератури, що читається на одному диханні.

«Ліга справедливості. Книга 1. Початок» – це збірка з шести перших видань, в яких майстри Джефф Джонс («Зелений Ліхтар ») і Джим Лі (« Бетмен: Тихо ») об’єднали зусилля, щоб створити один з найбільш популярних коміксів нового тисячоліття. І абсолютно оригінальну версію Всесвіту DC. Найкращі комікси Марвел навряд чи пам’ятають прецедент, коли б все супергерої світу об’єдналися в боротьбі за спільну справу – мир і процвітання людства!

Настає ера супергероїв, час, коли надлюди будуть існувати поряд зі звичайним людством. Однак не всі люди від цього в захваті. Але приходить момент, коли без людей з надздібностями вже не обійтися. Земля стикається з дуже серйозною загрозою, запобігти яку можуть тільки Бетмен, Супермен, Зелений Ліхтар, Флеш, Кіборг, Аквамен, Чудо-жінка… Так, вони поки не настільки володіють самими собою, не досвідчені і самовпевнені. Та всі вони одночасно – могутня сила, здатна дати по зубах найсильнішим злочинцям. Ліга справедливості на сторожі всього людства!

Перед вами класний комікс, який на відміну від більшості собі подібних, розбавляє морок боротьби за справедливість майстерним гумором, стьобом, який зустрічаєш на кожній сторінці. Робота художника – шедевр, де кожен відтінок, кожен штрих виконано так, що просто не відірватися.

Захоплюючий комікс продовжує серію «Insight Legends», в якій можна ознайомитися з життям улюблених супергероїв. Особливістю серії є побудова книг в стилі енциклопедії, присвяченої конкретному персонажу. Завдяки чому можна детально ознайомитися з усіма деталями життя супергероя – від одягу, який він носить, до кулінарних уподобань.

Тор, який представляє найкращі комікси Марвел, вперше з’явився в 1962 році і є героєм цілої серії коміксів, будучи частиною команди Месників. Бог-громовержець, він ділиться власними поглядами на життя, любов і війну, а також веде битви проти небезпек з дев’яти світів. Як він справляється з двома сестрами-лиходійками, як перемагає морозних гігантів, як закохується в смертну – розповіді Тора охоплюють цілі століття.

Видання прекрасно проілюстроване і являє собою мікс коміксу і енциклопедичного видання з великою кількістю графічного матеріалу. Причому книгу можна читати як з першої до останньої сторінки, так і з будь-якого розділу, який вас зацікавив в даний момент. Книга сподобається як справжнім фанатам коміксів, так і всім читачам, які люблять пригоди супергероїв. Вперше українською мовою!

Знайомтеся, найкращі комікси про справжнього українського супергероя! «Укрмен» – максимально супергеройський комікс, у всіх сенсах цього слова. У ньому є зразковий головний герой, суперлиходії, динамічні екшн-сцени, мутанти, драма… Це свого роду альтернативна історія, де вибух на Чорнобильській АЕС призвела до мутації ДНК живих істот, які зазнали радіоактивних викидів, і до утворення нових форм життя. Для боротьби з наслідками катастрофи був створений спецзагін «86» і побудовано в’язницю для мутантів, місцезнаходження якої засекречено.

… В супер злій лабораторії доктор Хімікат виношує план з руйнування Києва… і всього людства. Для щастя йому не вистачає зовсім мало – плутонієвого опромінювача, який як раз скоро будуть транспортувати містом військові. Взявши в озброєння могутнього мутанта, пришелепкуватий професор має намір заволодіти радіоактивним устаткуванням. В цей час студенти Інституту хімії, в т.ч. і головний герой Богдан, чекають появи опромінювача в своїй альма матер… Але, мабуть, цього не станеться… Загалом, найбільш кмітливі читачі вже здогадалися, куди веде ця історія. Попереду вас чекають сутички хороших і поганих хлопців, вибухи, стрілянина, кров, м’ясо, сумна історія виникнення Укрмена, море військової техніки, перевернуті машини, костюми радіоактивного захисту і ще багато чого. Постапокаліптичній екшн-бойовик-сага за порятунок української столиці починається!

«Біттли» …. Імена всіх учасників легендарної «ліверпульської четвірки», також, як і багато їх культових пісень, знає кожен. Вони – ікони рок-стилю, моди, ціла культура, оспівана в віках! «The Beatles» – не просто музика, це спосіб життя. Про британську групу написано море книг, також, як і знято фільмів. Але, в такому антуражі, як це зроблено в коміксі, ще ніколи!

Графічна історія демонструє весь шлях музикантів до становлення, від перших кроків в пізнанні нот і інструментів ще в дитячі роки, до виступів на найкрутіших музичних майданчиках світу. Дитячі барабани, студія звукового запису «Еббі-роуд», дощове небо Британії – все це, безумовно, в коміксі є. Хронологія подій в книзі не спотворена, текст рясніє гумором, часто не для маленьких дітей. Комічний, в деякому роді навіть безбашений стиль викладу історії напевно залучить вас в багатогодинне читання. Чудовий подарунок для справжніх бітломанів!

Авторський підхід мистецтв дуже добротний і незвичайний, невловимо нагадує стиль коміксів «Wulff & Morgenthaler». Багато малюнків виконані за відомими фото.

Джокер завжди був одним з найбільш популярних лиходіїв всіх часів. Його особистість багатогранна, він вміє притягувати увагу, а його дії неможливо передбачити. Не дивлячись на те, що персонаж негативний, у багатьох він залишається улюбленим, ось уже сімдесят років. У вас в тому числі? Тоді цей комікс зобов’язаний бути у вашій бібліотеці!

Графічна книга повністю присвячена історії розвитку персонажа Джокера, його біографії, і невідомим подробицям. Безцінна криниця знань і інформації з області «джокерознання» – начерки, вирізки з коміксів, кадри зі знімальних майданчиків і коментарі самих творців персонажа – Боба Кейна, Брюса Тімма, Гранта Моррісона і багатьох інших, а також барвисті постери. Чимало унікальних матеріалів, яких ви ніколи не бачили!

Містер Джей, Вбивця Доміно, Червоний Ковпак, Клоун-Принц злочинного світу – зустрічайте… Джокера! Героя, що назавжди змінив уявлення про лиходіїв, добро і зло, магію і чарівність. 

Король жаху у всій своїй красі, тепер і на сторінках коміксів!

Дана книга продовжує розповідь про подорож Роланда в дивному світі Темної Вежі. Якщо попередні частини були скоріше відступами або передісторія, то ця починає події першої книги серії і доводить їх майже до початку другої.

Людина в Чорному йде по пустелі, а його переслідує стрілок Роланд. Але чи не ілюзія чи це? Коли ми в останній раз бачили Роланда, він йшов по сліду Людини в Чорному, збираючись знайти Темну Вежу і врятувати Серединний Світ. По дорозі стрілок відвідав Талл – сонне містечко посеред пустелі, яким оволоділа зловісна сила Людини в Чорному. Ледве зумівши вціліти і залишивши за спиною гору трупів, Роланд знаходить дорожню станцію. Людина в Чорному встигла тут побувати, але вже пішла. Тільки хлопчик на ім’я Джейк зустрічає Роланда – з вилами в руках! Хлопчик з місця під назвою Нью-Йорк. Він розповідає про «фільми», «тротуари» і «хмарочоси». Він бачив речі, в які не повірив би не Роланд, ні хтось із його друзів – крім одного. Хлопчик бачив Людину в Чорному поблизу. Той убив його. Однак зараз Джейк живий, потрапивши в Серединний Світ – хоча як, не розуміє ніхто. З Джейка вийде ідеальний супутник для стрілка. Оскільки, як і всі інші, хто допомагав Роланду, він, швидше за все, теж помре… знову. Хто цей несподівано розумний хлопчик і як він пов’язаний зі світом за межами Серединного Світу? Дорожня станція розповідає страшні історії.

«Ноель» Лі Бермехо – це своєрідний переспів «Різдвяної пісні в прозі» Чарльза Діккенса, дія якого відбувається в декораціях Ґотема, а головними героями виступають персонажі всесвіту Бетмена. Бетмен в цьому коміксі – Еб Скрудж: втомлений, самотній, розчарований в людях цинік, який мало чим відрізняється від злочинців. Йому по черзі являються Духи Різдва, намагаючись повернути колишню віру в людство і добро. У той час як Темний лицар переслідує свого найлютішого ворога по засніжених вулицях Ґотема, відбувається ряд дивних подій, здатних змінити його життя… назавжди. Фоном в цьому оповіданні також виступає історія дрібного злодюжки і його сина, яких Бетмен готовий розміняти в боротьбі з великим злом.

Малюнки коміксу просто нереальні! Снігові, атмосферні і з часткою похмурості – це саме те, що потрібно для створення відповідного настрою. Це хороша різдвяна невелика казка про боротьбу з власними демонами.

Сюжет заснований на відомій казці Чарльза Діккенса «Різдвяна пісня», що розповідає про старого скнару Скруджа, який за допомогою трьох духів і панічного страху переосмислив своє життя напередодні Різдва. Тільки в ролі доброго духа – Бетмен.

Крім самого коміксу, в виданні присутні кілька сторінок нарисів з коментарями, короткі біографії творців, в т.ч. і самого Діккенса. А також, щоб полегшити життя всім, хто захоче долучитися до класики, є повний текст «Різдвяної пісні в прозі».

Рік і Морті – герої вже ставшого культовим мультфільму не менше популярні в колах любителів коміксів! Видання продовжує розповідь про неймовірні пригоди бідолахи Морті і його діда-алкоголіка, вченого і за сумісництвом міжгалактичного злочинця Ріка Санчеза. Нова порція божевілля на межі фула (не давати в руки особам у віці до 18 років!) не повторює мультиплікаційний сюжет, і це безперечно цікаво. Історії стають все похмурішими, парочка божевільних потрапляє в нові колотнечі, що безумовно змушує читача похвилюватися. Це неймовірний екшн з крутими поворотами і несподіваними подіями. Абсолютно нові історії, така собі «підпільна версія мультсеріалу з альтернативного всесвіту»! 400 яскравих, якісно надрукованих сторінок у твердій обкладинці не тільки стануть причиною захоплюючого читання, але і допоможуть з настирливими комарами і сусідами.
Комікс має круту стилістику, в ньому багато малюнків некласичних, нетипових для мульта. На останніх сторінках є купа зображень обкладинок коміксів.

Комікс, який можна читати всією сім’єю, і який нікого не залишить байдужим. Головні дійові особи – маленькі хом’ячки, дуже схожі на людей, і які посеред лісу влаштували власне місто Хом’як. Вони живуть дружно, але приходять важкі часи, і четвірці відважних героїв доводиться відправитися на пошуки свого зниклого князя Морквослава. З самого початку маленьким мандрівникам доведеться зіткнутися з великими випробуваннями, часом небезпечними, часом кумедними, але завжди цікавими.

У новелі багато історичних паралелей із сучасною Україною і Київською Руссю, що дає достатньо матеріалу для роздумів дорослим. Наприклад, паралельно з пригодами героїв, ми стежимо за подіями в Хомякиєві, де відбуваються політичні вибори. Для молодших читачів в коміксі є цікаві довідки про те, як жили, одягалися і воювали наші предки. Загалом, поки вийшло тільки кілька номерів. Це тільки початок довгої історії веселих і доблесних хом’ячків просторами вигаданого мультяшного світу Богданівської-Сірик.

Сергій Черевань
Тато в декретній відпустці, майже футбольний хуліган, музикант та засновник веб студії, літературний оглядач та контент-редактор… Різнобічність — то моя фішка. До кожної зі справ підходжу відповідально, тому ніколи не дозволю собі писати неправдиві речі. Читав Гітлера, Пєлєвіна, Гарсію Маркеса. Хочу осягнути всі книги світу. Хоча, це, напевне, перетворило б мене на суперкомп’ютер… Мрійник. Оптиміст-максималіст.

10 thoughts on “Не «Бетменом» єдиним: запрошуємо у світ коміксів

    Залишити відповідь