Мікс жанрів та небанальний сюжет: рецензія на книгу «Де ти поділась, Бернадетт?»

Вперше не знаю як так написати, так, щоб не було спойлерів. Сюжет наскільки цікавий, що хочеться переповісти весь. ⠀

Задумка книги напрочуд цікава

Спочатку я милувалася обкладинкою (люблю ефектні), видавництво «Віват», як завжди, на висоті в цьому плані. Потім з перших сторінок намагалася «в’їхати», що ж відбувається. Справа в тому, що книга написана у вигляді уривків електронного листування. 

Авторка книги — Марія Семпл — брала участь в створенні популярного серіалу «Беверлі Хілз». «Де ти поділась, Бернадетт?» буде екранізована в цьому році за участі Кейт Бланшет. 

А ще авторка так часто вживає фрази про російських дітей, Радянський союз і російську мафію, що в мене виникло питання, яке ж її коріння. Виявилося, що вона просто багато мандрувала Європою разом з батьком (кінорежисером). 

Книга написана від імені 15-річної дівчинки, яка пише книгу на основі електронної переписки своєї матері, батька і людей з їхнього оточення.

Дивні батьки, геніальна донька

Мати героїні – в минулому геніальний архітектор, яка давно закинула справу свого життя і зосередилась на вихованні доньки, що з народження постійно хворіла аж до 5 років, і то були не дріб’язкові болячки, дівчинка мала серйозні проблеми з серцем.

Тато – блискучий винахідник знаменитої компанії «Майкрософт», його доповідь на TED — четверта за кількістю переглядів.

Батьки — відлюдники і не знаходять спільної мови із сусідами, не беруть участі в шкільному житті, не є учасниками батьківського комітету. Тому їх найчастіше обговорюють місцеві пліткарки. Маму більшість вважає дивною, ледь не божевільною, ніхто навіть не здогадується про її минулі успіхи в архітектурі.

А, і ще в неї інтернет-помічниця з Індії, яка вирішує всі побутові питання від покупки їжі з доставкою додому до бронювання авіаквитків.  

Дівчинку, яка пише книгу, звати Бі (але це неповне ім’я, повне навпрочуд дивне), вона теж геніальна, крім того, що відмінниця, вона — неформальний лідер в школі, розумна, добра і талановита.

Поїздку в Антарктиду замовляли?

За свої успіхи в школі Бі загадала батькам поїздку в Антарктиду.

І тут починається найцікавіше. За два дні до поїздки зникає мама. Куди ж вона поділася і як її віднайти?  

Стиль написаного дещо нагадав мені серіал «Відчайдушні домогосподарки». Читається легко, переклад більше, ніж вдалий.

Для мене ця книга стала відкриттям, бо тут змішано багацько жанрів: пригоди і наукова фантастика, психологія стосунків між подружжям, між батьками і дітьми. Все з’єднано в дивний мікс, який сприймається «на ура».

Цю книгу можна читати починаючи з підліткового віку, а граничної межі немає. Підійде всім, хто любить читати.

В компанію до цієї книги раджу «Поліанну» (вона в мене давно в списку до прочитання) та «Часодії». 

Світлана Олексійчук
Любителька книг. Читаю прозу. Обожнюю, коли випадає нагода провести час за чашкою кави в компанії гарної книги. Серед фаворитів – мотиваційна література, сучасна проза та дитяча книга, бо маю сина, стараюсь привити любов до читання. В інстаграм пишу про книги – instagram.com/svitlana_asi

18 thoughts on “Мікс жанрів та небанальний сюжет: рецензія на книгу «Де ти поділась, Бернадетт?»

    Залишити відповідь