#ЧитаємоРазом: «Пульт Ґвенді» Стівен Кінг, Ричард Чизмар

Новенький флешмоб у рамках рубрики #ЧитаємоРазом розпочато! До кінця осені @wanderlust_reading, @belle_library та @helga_reads прочитають три книжки Короля жахів (#КінгКінгКінг). Наші оповідачки вже обрали варіанти й до того ж готові розповісти про враження від першої з обраних книжок. «Пульт Ґвенді» Стівена Кінга та Ричарда Чизмара, що воно таке й як ним користуватися? Читайте далі…


Оглядачки

джіо2


Оля @helga_reads: Моя любов до творчості Короля почалась із прочитання однієї з його найпопулярніших книжок – «Сяйво». Це було неймовірно, якимось магічним чином Кінг майстерно поєднує прискіпливі, довгі описи й уміння тримати читача в напрузі. Поважаю його за працьовитість (понад 50 книжок! Точно кожен зможе обрати собі щось за смаком, бо пише він не в одному жанрі), цікаві сюжети та сміливість показати людей такими, які вони є – жорстокими, злими, а подекуди й божевільними.

Оксана @wanderlust_reading: Завжди вважала, що Короля жахів називають так через монстрів у його книгах, тому почала знайомство з творчістю Стівена Кінга менш ніж два роки тому. Зараз впевнено називаю його одним з улюблених авторів. Знаю, що кожна книга Кінга подарує відчуття розмови з другом, що розуміє тебе та всі твої вади, водночас кажучи «Ти не одна така. Усі люди жахливі» ? Люблю Кінга за те, що найстрашнішими в його книгах є не жахастики-привиди, а люди та те, що вони коять.

Поліна @belle_library: На відміну від дівчат, які вже деякий час знайомі з Кінгом, я відважилася на знайомство лише цього літа. Проте, перша книга Стівена Кінга з’явилася в мене ще в школі, але хтось узяв її почитати, і так вона й загубилася. Зараз, коли я прочитала лише декілька творів Короля Жахів, починаю розуміти, чому його так люблять читачі з усього світу. Саме тому мені цікаво прочитати декілька його творів за цей місяць, аби зрозуміти – це буде читацьке кохання чи лише захоплення й повага.


Клік-клік, і весь світ біля твоїх ніг


Поліна: З назви книги — «Пульт Гвенді» — цілком зрозуміло, що йтиметься про якийсь пристрій із кнопками. Проте, знаючи Короля Жахів, це точно не буде пульт від телевізора. Головна героїня книги — дівчинка Гвенді, звичайна жителька звичайного міста в США. Одного дня вона отримує особливий пульт, який змінює її життя. Крім того, по секрету, вона дізнається, що будь-яка кнопка на цьому чудернацькому пристрої може завдати удару будь-якій частині світу (та сама «кнопка», чи це не ти?). Зі сторінок цієї зовсім невеликої історії читач і дізнається, що буде з дитиною та світом.

Важко розповідати про сюжет книги, у якій кожна подія має значення — фактично можна зіпсувати читачеві все майбутнє задоволення. Саме тому, я більше не буду про сюжет, а сконцентрую свою увагу на його кінематографічності.

У мене складалося враження, що дивлюся кіно, а не читаю книгу.

Використовуючи мінімум слів, Стівен Кінг створив гарні декорації для сюжету, яких вистачало для моєї уяви. Тепер розумію, чому твори Кінга так часто екранізують — бо це дійсно готовий сценарій. Тільки краще, бо це ж книга, ну, ви розумієте ?


Співавторство несе відбиток творчості Кінга


Оля: В оригіналі книжки «Пульт Гвенді» вийшла лише в травні цього року. Гаряченька новинка, якщо можна так сказати. Видавництво Клуб сімейного дозвілля вже не вперше радує своїх читачів швидким перекладом. Саме видання дуже приємно тримати в руках. Суперобкладинка має гарний вигляд і доречну змісту ілюстрацію, а власне палітурка просто однотонна та виглядає надзвичайно стильно.

Трошки відсуну завісу таємниці й розкажу, хто ж такий цей Ричард Чизмар. Усім відома Вікіпедія каже, що це видавець, редактор і власник Cemetery Dance Publications (спеціалізується на горорі та темному саспенсі), також він укладає антології, пише свої художні твори та сценарії, продюсує фільми та вчить письменству.

Спочатку я була трохи упереджена щодо книги. Чомусь у мене склалося враження, що коли на обкладинці зазначено два автори, то текст зазвичай пише менш відомий, а другий просто дає своє добро на публікацію (згадаємо ім’я Мами Ро на обкладинці восьмої книги про Поттера). Але «Пульт Гвенді» – це не той випадок. З радістю можу запевнити, що в цій невеличкій книжечці добре відчувається стиль містера Кінга. Як завжди, я з трепетом слідкувала за вибором маленької Ґвенді та співпереживала її пригодам.

Про книжку гордо написано «роман», хоча за обсягом ця історія більш нагадує повість. За декілька годин читання кожен читач отримає цікаву історію й безліч питань у голові, а коли книжка змушує розмірковувати – це безцінно.


Ідеальна книга для знайомства з Кінгом


Оксана: Коли мене запитують, з якої книжки починати знайомство з творчістю Стівена Кінга, я завжди трохи розгублююсь — усе, що виходить з-під пера письменника, мені подобається. Раніше я постійно називала «11/22/63». З цієї книжки колись почалося наше знайомство з Кінгом і моя любов до автора, проте тепер знаю, що рекомендуватиму й «Пульт Ґвенді», як таку, що не менш гідна бути початком великої любові.

Як не дивно, одна з найголовніших причин цьому — обсяг книги. За всього лише 150 сторінок «Пульту» сповна відчувається стиль Кінга. Так, нехай на обкладинці ми бачимо співавторство — ця книга повністю «кінгівська». Уже знайоме мені, абсолютне проникнення в героїв, їхній світ та події навколо — те, що завжди дарує Король.

Тонкий психологізм, досконале відтворення поведінки дитини (що вкотре переконує мене — Кінг зумів зберегти дитину в собі) і дрібка магії не можуть лишити байдужими.

Перегортаючи останню сторінку творів Короля жахів, я завжди дивуюсь його мистецтву змусити мене, як читача, замислитися «Як би я вчинила на місці головного героя? Чи хотіла б пережити подібне?». І головне — «Чи дійсно страшними є монстри під ліжком, коли найжахливіші з них живуть насправді в людях?».

Тож, якщо ви ще не познайомилися з творчістю одного з найвеличніших письменників сучасності, «Пульт Гвенді» стане в нагоді. А якщо вже знайомі з Кінгом — насолодитеся годиною-другою читання гідної книги автора, що підкорив серця мільйонів.


Кому варто прочитати


Оля: Шанувальникам творчості Кінга, так само, як і новачкам; тим, хто полюбляє коротку прозу.
Оксана: Тим, хто жадає влади над світом, аби дізнатися про наслідки; тим, хто ще не знайомий із творчістю Кінга; тим, хто пам’ятає, як це – бути дитиною.
Поліна: Тим, хто хоче почитати книжку з цікавим сюжетом за рекордно малу кількість хвилин.


Кому не варто читати


Оля: Любителям довгих історій.
Оксана: Скептикам та тим, хто не любить магічний реалізм.
Поліна: Людям, які не люблять читати книги, де головні герої – діти.


Схожі книжки


Оля: Будь-яка інша книжка Кінга схожа за атмосферою.
Оксана: «Талісман» Кінга, «Эффект бабочки» Джеймс Сваллоу.
Поліна: Книги Роберта Лоуренса Стайна мають схожу атмосферу.


Купити книжку в Yakaboo

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

10 thoughts on “#ЧитаємоРазом: «Пульт Ґвенді» Стівен Кінг, Ричард Чизмар

    Залишити відповідь