Читай книжку та дивись кіно: 10 творів, які були екранізовані

Читати чи дивитися - вічне питання! Точної відповіді світ не знає і досі, адже відповідь завжди суб’єктивна і залежить від багатьох факторів: режисера, котрий екранізує твір, сценариста, акторів, врешті - від уяви самого читача, або глядача. У нашій добірці - екранізовані твори, котрі варто було б прочитати, навіть якщо бачили фільми.

І будуть люди

Анатолій Дімаров

За мотивами книжки Анатолія Дімарова «І будуть люди» зняли 12-серійний серіал, котрий вже визнали найкращою родинною сагою. У ці серії вклали зміст 976 сторінок роману, який читається на одному подиху: красива мова, яку хочеться всотувати, глобальна та локальна історія нашого народу, у драмі, різні і неоднозначні характери героїв, де можна обрати і відчути хто із них ближчий по духу та цінностях. 

Цікаво, що після виходу роману на Анатолія Дімарова посипалися доноси. Письменник зрозумів, що писати йому не дадуть і став геологом: 40 років досліджував гори.

Ми можемо прочитати повну версію роману, бо за часів СРСР цензура добряче пройшлася по ньому.

Вбивство у «Східному експресі»

Агата Крісті

Агату Крісті знають навіть ті, хто не прочитав жодної її книжки (якщо такі звичайно є). І є сотні тисяч людей у світі, котрі знайомство з авторкою починали саме із «Вбивства «Східному експресі». Екранізацій цього детективу було декілька, але кожного разу читачі та глядачі радять: перед тим, як дивитися будь-яку із них, прочитайте оригінал: Еркюль Пуаро розслідує вбивство у поїзді і зрозумало,що злочинець хтось з пасажирів, який не мав шансу покинути вагон.

Але ми радимо звернути увагу на екранізацію Кеннет Брана, який зняв у головних ролях Альберта Фінні, Джонні Деппа, Олівію Колман, Пенелопу Крус, Мішель Пфайффер та інших зірок першої величини.

Заборонений 

Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов

Боротьба Стуса з системою почалася  4 вересня 1965 року, коли на прем’єрі фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» Стус, разом з В’ячеславом Чорноволом, Іваном Дзюбою та іншими виступили проти арештів інтелігенції.  

Санкції були блискавичними: Стус був відрахований з аспірантури, його збірку віршів вилучили, а сам він отримав клеймо «заборонений».

У книжці постать поета показана через спогади важкохворої у минулому співробітниці КДБ, яка багато разів зустрічалася зі Стусом, особливо в останні дні його життя.

Кінопрем’єра фільму «Заборонений. Історія життя і боротьби Василя Стуса» відбулася у 2019 році, як і однойменна книжка. Знаємо, що саме після перегляду фільму багато українців вирішили перечитати і саму книжку, щоб зберегти відчуття епохи і духу того часу.  

Крадійка книжок

Маркус Зузак

Розповідає Смерть! Зобразити її у фільмі досить складно (хоча спроби й були в екранізації), а от читати історію маленької дівчинки Лізель часів фашистської Німеччини від такого імені надзвичайно захоплююче. Місцями моторошно і страшно, небезпека, у якій вимушені жити герої відчувається фізично. Але де смерть, там є місце дружбі, сміливості та вірності, а ще книжкам, які стають єдиною розрадою Лізель.

Автор-австралієць показує цікаву історію з незвичайного ракурсу та закохує у свою книжку.

Води слонам

Сара Груен

Якщо хочете відчути себе за лаштунками цирку чи навіть вийти на арену – відкривайте книжку «Води слонам»!

Ветеринарний лікар Джейкоб після загибелі батьків у автокатастрофі має сам шукати свій шлях у житті. Він опиняється в цирку  і разом з ним мандрує світом.

У часи Великої Депресії цирки не користувались популярністю публіки: через нестачу коштів тварин годують падаллю, працівникам затримують зарплату, а «зайвих» просто викидають з поїзда.

Хлопця чекають, пригоди, втрати, кохання та безмежна любов до слонів.  

 

Персеполіс

Маржан Сатрапі

«Персеполіс» – соціальний комікс, анімаційна екранізація якого була номінована на «Оскар»!

 Автобіографічна історія іранки Маржан, яка дорослішає на фоні Іранської революції та активної фази війни з Іраком. Батьки відправляють дівчину вчитися до Австрії, але й там реальність далека від світу, де всі рівні.

Незрозумілі нам догми консервативного ісламську світу переплітаються з нелогічними вчинками дівчинки, яка росте прямо на сторінках коміксу. Післясмак залишиться точно.

10 книжок, які були екранізовані – ще одна цікава добірка

Три метри над рівнем неба

Фредеріко Моччіа

Книжка, про яку чув кожен другий підліток стала основою відомого фільму про юнацький максималізм.

 Історія має класичний сюжет: кохання між хорошою дівчинкою Бабі та шибайголовою  Степом, напружені стосунки дітей та батьків, вірні та не дуже друзі, віра і розчарування.

 У незвичній подачі в антуражі Італії ця історія має право на життя і у друкованій, і в екранізованій формі.

Цікаво, що автор видав продовження культового роману.

 

Престиж

Крістофер Пріст

Друкована новинка 2021 року, яку ви ймовірно вже бачили на екрані. Двоє талановитих ілюзіоністів 20 сторіччя влаштовують справжні перегони за славою та прихильність публіки. Вони по черзі отримують дівчину мрії, підкуповують інженера та не соромляться красти ефектні трюки.

Ця гонитва стає поштовхом для розвитку трюків на грані технологій, на певному етапі якої долучається навіть геніальний Нікола Тесла. Все закінчиться трагедією, яку ніхто не міг передбачити. 

За якісним містичним фентезі точно йдіть на сторінки «Престижу».

Код да Вінчі

Ден Браун

 

Легенда, у яку світ повірив настільки, що примусив боротися із нею навіть Ватикан. Чудовий фільм та неймовірно крута книжка, де питань більше, ніж відповідей, містичні загадки і таємниці Лувру, котрі примусять разом із професором симвології Гарвардського університету Робертом Ленгдоном розкрити вбивство та відгадати загадку, яку століттями оберігало братство «Пріорат Сіону» – мова йде про  таємницю священного Граалю.

Цікаво, що Ден Браун готує продовження бестселеру і цього разу головна жіноча роль дісталась партнерці Ленгдона – професорці криптології.

Хід Королеви

Вальтер Тевіс

За твором американського письменника Вальтера Тевіса зняли серіал, який став, найпопулярнішим за всю історію платформи Netflix. У цій книжці, яка побачила світ у 1983 році, все як ми любимо: залежна від алкоголю та таблеток сирота перевертає шаховий світ і показує, що вона – нова шахова королева.

Сам автор відразу після виходу книжки зазначив, що його новий твір – «шаноба усім розумним жінкам».

Хто сумує, що в серіалі всього 8 серій – саме час звернутися до першоджерела.

Авторка: Марина Соколова