Чим дивує комікс «Непереможний»: супергерой низького зросту і без накачаних біцепсів

Непереможний

Неординарний сюжет і низенький пузатий герой — мальопис «Непереможний» приголомшує з першої сторінки. А ще дуже, дуже, ДУЖЕ смішить. Комікс Паскаля Жусселена зчинив фурор спочатку у Франції, потім у Європі та Америці, а тепер пробрався й в Україну. Говоримо про новинку від Nasha idea.

Творець «Непереможного»

Автор мальопису — француз Паскаль Жусселен. Свою професійну діяльність розпочинав, працюючи одночасно над коміксами  та ілюстраціями.

Перший його комікс побачив світ завдяки невеличкому паризькому видавництву Treize Étrange в 2000 році. Відтак ілюстратор творив спільно з такими митцями, як Брюно, Стівом Бейкером та Ліонелем Шуеном. Паскаль Жусселен став співавтором журналу Fluide Glacial, а також взяв участь у заснуванні веб-журналу Mauvais Esprit. 

У 2013 році автор випустив серію мальописів «Непереможний», що, на думку закордонних експертів, руйнують закони створення цього жанру. Це принесло йому  небачений успіх і визнання. 

У 2020 році зусиллями Magnetic Press комікс адаптовано для американського ринку і відразу ж він отримав нагороду «Best Middle Grade Comic» на Болонському ярмарку дитячої книги. 

Тепер і українські діти зможуть дізнатися історію про Непереможного.

Чим дивує комікс «Непереможний»: супергерой низького зросту і без накачаних біцепсів 0
Фото - Europe comics

Супергерой без преса і накачаних біцепсів

Уже побачивши палітурку, виникає сумнів «Як може цей низенький і зовсім не підкачаний хлопець у балахоні бути супергероєм? Це якийсь жарт?».

Паскаль Жусселен у мальописі ламає стереотипні уявлення про образ супергероя-рятівника, що навіювали нам роками, ба більше, десятками років, зокрема зі світу DC і Marvel. Хоча останнім часом почали траплятися персонажі, які зовні нічим не вирізняються, проте наділені унікальними здібностями. 

Нашого героя звати дуже просто і зрозуміло — Непереможний. Він низького зросту, не має накачаного тіла і лише за маскою можна здогадатися, що це супергерой. Він робить покупки, прибирає вдома, готує їсти і навіть ходить у  гості. 

Суперсила Непереможного — це не надлюдська міць, не здатність літати, не бути невидимим і не читати думки. Його особливість у вмінні майстерно використовувати магію коміксу. 

Як це можливо?

Непереможний застосовує магію коміксу

Непереможний добре знає, що він — персонаж із коміксу, а тому може в будь-який момент втрутитися у перебіг подій. 

Тож наш герой заглядає та мандрує з одного кадру в інший, а ще стріляє, передає предмети, знімає кота чи хапає поганця. Непереможний навіть може зазирнути у майбутнє та минуле. А відтак і карає зло, і творить добро, і відновлює порядок у своєму містечку. Ось, наприклад, на цих сторінках він передає викрадену картину собі минулому з майбутнього.

А на наступній ілюстрації Непереможний б’є злого вченого, але не тут і тепер, коли ворог перебуває на відстані витягнутої руки. Він протягує швабру у майбутній кадр, де поганець швидко тікає з помешкання супергероя, і лупцює його по обличчю.

Ось така суперміць Непереможного.

Правда, класно? 

10 фактів про Непереможного

  • Наш герой захищає та допомагає тим, хто цього потребує.
  • Для нього не буває дріб’язкових справ.
  • Подорожує в просторі за тисячі кілометрів завдяки телефону та читанню в голос історій. 
  • Відправляє предмети у майбутнє. 
  • Непереможний прибирає, готує страви, робить покупки та провідує бабусю, як і інші люди.
  • Він навчає стажерів супергеройській справі.
  • Узимку носить шарф, який, до речі, сам і зв’язав.
  • Розгадує заплутані історії, що заводять у глухий кут поліцію і змушують боятися усіх мешканців Грандвіля.

Що сподобається у коміксі?

  • Короткі історії

Увесь комікс нагадує зібрання коротеньких історій про подвиги Непереможного. Якась оповідь вміщується на одну сторінку, інша — на дві, але є і кілька довгих — на 4-5 сторінок. 

  • Жарти 

Тут їх багацько. Утім,  аби не бути голослівними, залишаємо один.

«Неймовірне перетворення: за рішенням директорки завод “Пестихім” перейменовується на “Уті-путі” й переходить на виробництво дитячих підгузків, які на 100% підлягають вторинній переробці». 

  • Не дитячі картинки

Ілюстрації сподобаються дитячій аудиторії. Вони не занадто мімімішні, хоча розраховані на дітей 8+. Але це чудово, бо в початковій школі хлопці та дівчата постійно хочуть видаватися старшими, читати щось крутецьке та розглядумати класні ілюстрації, де є справжня зброя, цікаві наукові винаходи та віруси-вбивці.

Що захочеться покращити?

Мені не вистачало лише історії про автора цього цікавееенного мальопису. А ще холітося б дізнатися, як він вигадав Непереможного. Але це ж дитячий комікс, тому не дивно, що бракує такої інформації. Дітвора таке не читає. 

Кому варто читати

Хлопцям і дівчатам, які люблять комікси про супергероїв, пригодницькі історії та пореготати щодуху. 

Кому не варто читати

Тим, хто не готовий до нового образу супергероя та мальопису, де головний герой стрибає по сторінках. 

Читайте огляд дитячого графічного серіалу «Щоденник Вишеньки»

Схожі книжки

Щоденники Вишеньки
Жорис Шамблен

Фріжель і Флаффі. Том 1
Жан-Крістоф Дерр’єн, Фріжель

Кімка-мандрівник. Книга 1
Сергій Чудакоров

Енола й незвичайні тварини. Гаргуйль, що крутився по колу
Жорис Шамблен

Авторка: Любов Ляшко