Чорнобиль: частина історії кожного з нас. Чому важливо говорити на цю тему?

«Chornobyl» – наразі найвідоміший бренд України, у світі його знають більше ніж «Kyiv». І хоч пройшло вже 35 років від дати трагедії, туристи з усього світу приїжджають на власні очі подивитись, що трапляється, коли «супердержава», зокрема її керівництво, переоцінює свої можливості. Але чому фатальні події і трагедія 26 квітня 1986 року, замовчування проблеми та її масштабів, досі «не прожиті й не осмислені» нами самими? Що знає більшість українців про трагедію, крім дати, кількох деталей і однойменного серіалу?

Таке ж питання постало перед Катериною Міхаліциною та Станіславом Дворницьким, авторами видань «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи» та «Квіти біля четвертого». Власний досвід і питання, враження від відвідування Зони відчуження і прагнення втамувати тривожність людей, які знають про події на Чорнобильській АЕС, але досі не мали з собою чесної розмови на цю тему – ось що рухало авторами при створенні цих видань.

Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи

Автори поставили перед собою ціль – створити таке видання, що зможе стати стартовим майданчиком для глибокої розмови і роздумів про події на ЧАЕС. Аби кожен дорослий, взявши книжку до рук, знайшов спосіб поговорити про це з собою і власними дітьми, підібрати той «ключик» до свідомості, що дасть осмислити взаємопов’язаність подій, прокласти місточок між минулим, сучасним і майбутнім. Дасть зрозуміти, що тепер Чорнобиль з нами назавжди і наш «іспит» досі триває. 

Багатошаровість та різновіковість цього видання дозволяє читачу обрати той рівень та глибину занурення, з якими він готовий працювати саме зараз. Читач може відкрити видання на будь-якій сторінці і розуміти, про що йде мова, завдяки особливому способу побудови книги.

«Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи» про те, що Чорнобиль – це не просто точка на мапі чи дата в календарі.

Дизайн Оформлення від студії Сері/граф допомагає, з одного боку, зануритися в ту епоху, її атмосферу й в події, що трапилися у квітні 1986 року, з іншого - краще зрозуміти, як відбуваються ядерні реакції, як працюють ті чи інші задіяні пристрої, як влаштовані процеси на електростанції, яку техніку використовували під час ліквідації трагедії тощо.

Квіти біля четвертого

Видання для молодшої вікової категорії, 7-11 років, детально розкриває тему розлуки із рідним домом. Авторка Катерина Міхаліцина побудувала історію так, щоб маленький сучасний читач емоційно «прожив» тему прив’язаності до роду, почуття людей, що змушені покинути свої домівки, взявши з собою тільки найнеобхідніше.

Ця книжка – можливість глибше познайомити дитину з Чорнобильською тематикою, не просто як з історичним фактом трагедії на ЧАЕС, а й зі спробою уявити конкретних людей, їхні емоції та переживання, природу Полісся, покинуті будинки і тварин.. Під таким кутом історія сприймається дітьми зовсім по-іншому, а емоційна прив’язка допоможе персонізувати і осмислити події. Психологічний супровід для батьків та врахування вікових особливостей читача дозволяє зробити це у не травматичній формі.

Додаткові бонуси на допомогу батькам – інтерактивні інструменти: ігрова картка, історичний бекграунд та запитання для обговорення прочитаного з QR-кодом.