Читання на довгі вихідні. 10 книг, яким варто приділити багато часу

Весняний екватор минув, тому озирнемось і поглянемо, що ж доброго та світлого подарувала нам ця мінлива пора в обличчі українських видавництв. Звісно, деякі з цих книжок не подолати за вихідні… але ми нікому не скажемо ?


27_21_04

Дорж Бату «Франческа – повелителька траєкторій»


Далекі зірки уночі притягують погляди, але що ж там насправді робиться в небі? Про це добре знають у НАСА. От ми з Франческою та її напарником Доржем (саме він є автором книги) дізнаватимемося усе про траєкторії супутників та пересування космічних кораблів. Франческа – хоч і небесна повелителька, але трохи незграбна на землі, тому готуйтесь до реготання. Ця сицилійка влаштує справжній карнавал веселощів.


27_22_04

Кім Тхюї «RU»


Шматочок екзотичного В’єтнаму в його болючі роки. Звідки, через тривалу війну з американцями тікали цілими сім’ями в ті країни, де можна було знайти прилисток. «Люди в човнах» у пошуках кращої долі подалі від війни. Авторка сама була такою, вона знайшла згодом у Канаді. Кім Тхюї створила ліричну і водночас оптимістичну книжку про те, як вижити і відкрити для себе та своєї сім’ї новий світ.

Читати: Найочікуваніші новинки весни від українських видавництв. Частина перша


27_23_04

Чабуа Аміреджибі «Дата Туташхіа»


«Дата Туташхіа» – одна з вершин грузинської літератури, дітище класика, рід якого має тисячолітню історію. Йому вдалося втекти зі сталінський таборів і вижити. З цього гіркого досвіду народилась історія справжнього героя, який дав назву творові. Майстерність письменника дозволяє цілковито зануритись у твір і побачити на власні очі Грузію кінця ХІХ – початку ХХ століття. І, попри те, що творові вже більше ніж 40 років, він досі актуальний.


27_30_04

Андрій Любка «Кілер +»


У кожного письменника є перші твори. Вдалі чи ні – завжди вирішують читачі. Нова збірка вже знаного автора – його перша проза (хоча є й зовсім свіжі оповідання, написані спеціально для цього томика). У «Кілер +» цікаво спостерігати за тим, хто з письменників у певний час мав на нього вплив. Любка експериментує й зі стилями, і з жанрами, адже він ще зовсім юний письменник і не боїться пробувати нове.

Читати: Андрій Любка: я мріяв бути кілером, в якого закохується Наталі Портман


27_29_04

Гейл Ханінем «З Елеанор Оліфант усе гаразд»


Якщо хтось вперто повторює, що в нього все гаразд, то це викликає сумніви. Надто, якщо людина вперто не відповідає нав’язаним стандартам краси та цурається товариства. Зрештою, ці шрами не могли з’явитися просто так. Та невдовзі щось у житті Елеанор зміниться, коли вона разом із таким же диваком Реймондом порятує з біди старенького чоловіка. І тепер цих трьох чекає спільна пригода.


27_24_04

Ренделл Манро «А що, як? Серйозні відповіді на абсурдні запитання»


Життя складається з безконечних ланцюжків варіантів «А що, як»… І не кажіть, що ви ніколи не розмірковували над цим. От Ренделл Манро про це цілу книгу написав і ґрунтовно відповів на такі запитання, на які у вченому колі реагують тільки піднятою бровою. Можливо, і ви там знайде відповідь на те «А що, як?», яке вас давно мучить, але запитати нема в кого й ґуґл не знає.


27_25_04

Брет Девіс «Вискочки. Uber, Airbnb та битва за Кремнієву долину»


Uber та Airbnb – сервіси довіри незнайомцям, адже ми сідаємо в чужі машини й орендуємо помешканнях людей, яких ніколи не бачили. Вони перевернули наше мислення, адже ще якихось десять років тому це здавалося нереальним. Їхній поступ не був революційним, але успіх перевершив багатьох титанів Кремнієвої долини. А ви користувалися цими сервісами?


27_26_04

Дженні Брум «Анімаліум»


На сторінках цієї книжки вас чекає цілий природничий музей, який розповідь про фауну – від найкрихітніших безхребетних до величезних китів. Тут більше, ніж півтори сотні представників тваринного світу. Чудові ілюстрації та добре структуровані тексти поєднають здобуття нових знань з отриманням естетичної насолоди. Красою оформлення «Анімаліум» захопить і дорослих, і малих.


27_27_04

Дмитро Павличко «Золоторогий олень»


Зворушлива книжка про дружбу хлопчика та оленя. Можливо, ви вже читали цю історію в дитинстві, але нове видання містить оновлену розширену авторську редакцію. Поему в гуцульському стилі ілюструвала львівська художниця, яка надихалася карпатськими краєвидами, та мандрувала горами та полонинами, де зустрічалися хлопчик та Золоторогий Олень.


27_28_04

Ханна Йохансен «Я тут просто кішка»


Ви колись розмовляли з котами? А вони з вами? А от німецька письменниця Ханна Йохансен зуміла поспілкуватись із кішкою Ільзебіль і вислухати її версію подій. Пухнаста і хвостата розповість, що думає про собак, чому вважає немовлят дивними істотами й підкаже, чому в певні моменти коти чинять саме так. До речі, вони теж святкують Різдво – стільки всього смачненького на столі. Так, про їжу буде вичерпно.


Читати: Чудовий переклад. 12 книг, які хочеться читати

Читати: Друга частина серії для бінґо у двох томах. Том перший

Читати: Мастрід квітня. Читання на вихідні: насолоджуємося теплом і відкриваємо нових авторів

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

14 thoughts on “Читання на довгі вихідні. 10 книг, яким варто приділити багато часу

    Залишити відповідь