Що читають у світі: Довгий список Букерівської премії 2017

У четвер, 27 липня, комітет Букерівської премії оголосив фіналістів довгого списку. До нього потрапили 13 письменників із США, Ірландії, Пакистану, Великої Британії та Індії. До фіналу зокрема потрапив і цьогорічний лауреат Пулітцерівської премії, роман Колсона Вайтхеда «Підземна залізниця».

До фіналу також потрапили нові романи Пола Остера, Себастіана Баррі, новий (після 20-річної паузи) роман Арундаті Рой, новинки від Зеді та Алі Сміт. Ми розповімо про кожну із книжок у короткому огляді.


1

4321 Пол Остер (Paul Auster), США


Перша книжка за останні сім років від американського письменника Пола Остера розповідає про чотири життя Арчібальда Фергюсона від моменту його народження в 1947 році в Нью-Джерсі. 880-сторінковий роман зачіпає такі події, як холодна війна, вбивство Кеннеді та масове вбивство цивільного населення у В’єтнамі під час війни в Сонгмі. У романі йдеться про те, як розгортаються його особисті історії на фоні цих подій.


1000

Days Without End (Дні без кінця) Себастіан Баррі (Sebastian Barry), Ірландія 


Роман Баррі (автора відомого та екранізованого роману «Скрижалі долі»), який вже отримав поважну британську премію Costa розповідає про Томаса МакНулті, його життя у рідній, проте голодній Ірландії, та його подорож до США. Там герой набуває нових травм, зокрема і участь в громадянській війні, і глибоку любов до солдата-товариша. Оглядач видання Guardian Алекс Кларк про роман: «це робота вражаючої щирості; красиві речення настільки місткі, що важко це припинити читати, а оповідь настільки динамічна, що змушує постійно рухатися уперед».


1630

History of Wolves (Історія вовків) Емілі Фрідлунд (Emily Fridlund), США


Дебютний роман від американки Емілі Фрідлунд розповідає про історію 14-річної Лінди, доньки колишніх членів ізольованоої комуни у провінційній Міннесоті. У школі однокласники вважають її дивачкою, вдома вона ізольована від соціуму. Поява ідеальної сім’ї, в якій Лінда стає нянькою для маленького Пола, має зробити життя дівчини легшим та отримати сенс. Але все не так просто.


800

Exit West Мосін Хамід (Mohsin Hamid), Британія-Пакистан


Безіменна країна на Близькому сході опиняється на межі громадянської війни, у молодої пари у цей самий момент починаються романтичні стосунки. Конфлікт розростається якраз навколо них, вони вимушені шукати вихід із цього небезпечного становища. Ендрю Мошн із видання Guardian про роман: «Головне досягнення Хаміда в цьому романі — це показати, якою глибокою є насправді соціальна шкода, та як вона впливає на приватні життя — не лише в найбільш очевидний спосіб (через поранення, втрату домівки), а й позбавлення людей права на будь-які види життя поза сферою конфлікту».


947

Solar Bones Майк МакКормак (Mike McCormack), Ірландія


Роман МакКормака є рефлексіями привида чоловіка, батька та інженера Маркуса Конвея щодо свого життя в маленькому містечку. Книжка вперше вийшла в маленькому ірландському незалежному видавництві у 2016 році, проте правила Букера зобов’язують публікацію саме в Британії. Тож цього року історія була видана вдруге. Ієн Сенсом про роман: «…ця книжка нагадує про те, що талант письменника дозволяє взяти будь-яке місце, будь-який набір характерів, будь-яку ситуацію та створити бачення реальності. Це книжка про Майо, Ірландію, Європу, світ, Сонячну систему, Всесвіт».


1500Reservoir 13 Йон МакГрегор (Jon McGregor), Британія 


Під час сімейних канікул в Пік-Дістрикт зникає 13-річна дівчина Ребекка. Через пошуки дівчинки автор розкриває характерів жителів села. Поки ведеться розслідування попри усе має тривати життя: доїтися корови, лаштуватися огорожі, добуватися каміння, наливатися пінти… Оглядачка Тесса Хадлі про книжку: «МакГрегор — письменник із відчуттям екстраординарного контролю, він використовує силу архетипу, так само, як і прийоми із наших жанрових очікувань для його власних цілей. Його речення обірвані та мінімалістичні, суворо вказівні; створюючи напругу, він не марнує часу на зайві оповіді.»


565

Elmet Фіона Мозлі (Fiona Mozley), Британія


Перший роман від письменниці із Йорку. Вихід книжки запланований на листопад. Це історія проблемної родини із Ельмету (назва стародавнього бріттонського королівства, яке зараз називають West Riding). Брат і сестра Деніел та Кеті виросли в будинку, який збудував їхній батько власними руками. Але ситуація перестала бути спокійною, коли атмосфера між батьком та місцевими чоловіками породила насильство.


1807

The Ministry of Utmost Happiness Арундаті Рой (Arundhati Roy), Індія


Авторка єдиного, проте призового роману «Бог дрібниць» (Букерівська премія), 20 років потому написала нову історію. Рой повернулася із романом про складні стосунки між Індією та Пакистаном, про вічну суперечку щодо провінції Кашмір. Головний героєм/героїнею роману стала хіджра (так називають в Індії членів однієї із каст, трансгендерів) Анжума. Її дім — старий персидський килим на місцевому кладовищі. Разом із нею там живуть інші хіджри, бійці за свободу Кашміру, активісти, сироти, індуси та мусульмани нижчих каст та тварини. Її дім — це місце, де усі небажані кимось, можуть приймати один одного такими, як вони є.

Читати: Про новий та старий романи Арундаті Рой


1843

Lincoln in the Bardo Джордж Сандерс (George Saunders), США


Вже визнаний у ролі автора оповідань та коротких історії Джордж Сандерс написав перший роман про сина американського президента Авраама Лінкольна  — Віллі, який помер в 11 років, коли його батько був на роботі. Потрапивши у посмертну пастку на кладовищі, Віллі намагається спілкуватися із власним батьком. Це і спричиняє незадоволення серед інших привидів.


833

Home Fire Каміла Шамзі (Kamila Shamsie), Британія-Пакистан 


Історія практичної дівчини Ізми, яка після смерті матері, стала за старшу в родині. У Північному Лондоні вона доглядала своїх брата і сестру двійнят Парвіза та Аніту, аж поки не отримала запрошення на навчання у США. Навіть за океаном вона не може припинити думати про них. Аж поки на горизонті не з’являється незнайомець із сирійської Ракки і не називає себе їхнім батьком.


1240

Autumn Алі Сміт (Ali Smith), Британія 


Перша із чотирьох запланованих сезонних книжок Алі Сміт досліджує наш досвід сьогодення у пост-брексітівській Британії. Оглядачка Джоанна Кавенна називає роман: «прекрасною, зіпсованою симфонією спогадів, мрій та минулих реалій, „безкінечною сумною крихкістю“ смертного життя».


1662

Swing Time Зеді Сміт (Zadie Smith), Британія


Зеді Сміт у новому романі досліджує сором, материнство та глобальну нерівність у світі. Оглядачка Амінатта Форна називає роман “чарівним портретом дружби, рушієм якої є заздрість та змагання, але водночас і любов та лояльність. Можливо, у серці цієї книжки лежить ідея про те, що усі стосунки у світі є транзакційними… навіть і з тими людьми, яких ми маємо любити найбільш, і особливо між багатими і бідними”. 


img054_4_1

Підземна залізниця (The Underground Railroad) Колсон Вайтхед (Colson Whitehead), США


Роман Колсона Вайтхед вже отримав цього року Пулітцерівську премію та став найкращою книжкою книгарні Амазон. Автор змальовує історію двох рабів, які тікаючи із жахливих плантацій, потрапляють до підземної залізниці. Вона і стає їх символом свободи. Оглядачка Синтія Бонд: «Я можливо не знаю, ким була моя пра-пра-пра-бабуся, але після прочитання цього роману я знаю, де б вона була у тих обставинах.»

Читати: Amazon назвав найкращу книжку року


 Джерело: theguardian.com

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

30 thoughts on “Що читають у світі: Довгий список Букерівської премії 2017

    Залишити відповідь