Про новий та старий романи Арундаті Рой

Фото: Suki Dhanda for the Observer

24 листопада 55-ий день народження святкує одна із найвідоміших у світі індійських письменниць – Арундаті Рой. Вона авторка поки лише одного роману “Бог дрібниць”, який отримав дуже велику кількістю позитивних відгуків та нагород. Серед них зокрема Букерівська премія. Цієї осені видавці оголосили про вихід її другого роману. А “Бог дрібниць” має вийти наступного року українською у Видавництві Старого Лева. Про те, чому потрібно читати Арундаті Рой розповіла Медузі критик Галина Юзефович.

Британське видавництво Penguin 3 жовтня оголосило про вихід у 2017 році нового роману індійської письменниці Арундаті Рой «Міністерство найвищого щастя». Це друга книга автора «Бога дрібниць» – роману, який в 1997 році отримав Букерівську премію й найвищу оцінку від Джона Апдайка і Джуліана Барнса.

Хто така Арундаті Рой?


Індійська письменниця, архітектор за освітою. Рой написала свій дебютний роман «Бог дрібниць» у 1996 році, у віці 34 років, і відразу стала міжнародною суперзіркою. Аванс, сплачений їй видавцем, склав півмільйона доларів, а стартовий тираж книги в Великобританії – 50 тисяч примірників. У 1997 році роман Рой отримав Букерівську премію, дійшов до четвертої позиції в списку бестселерів The New York Times, а в наступні роки був успішно перекладений на 18 мов і виданий більш ніж в 30 країнах світу сумарним тиражем близько мільйона примірників. Російською «Бог дрібниць» вперше був опублікований в перекладі Леоніда Мотильова в 2001 році (видавництво «Амфора»), останнім виданням на сьогодні є робота 2015 року видавництва АСТ.

Читати: Сучасні письменниці, яких обов’язково варто читати

Досягнувши вершин літературної популярності, Арундаті Рой різко змінила поле діяльності – з письменника перекваліфікувалася в громадянського активіста лівого спрямування, жорсткого критика американської зовнішньої політики, борця за права людини та журналіста-розслідувача. Серед найвідоміших її проектів – боротьба з будівництвом дамби на річці Нармада (на протидію цьому будівництву Рой витратила всі гроші, отримані за книги), розслідування міжетнічних конфліктів в штаті Кашмір, а також публічні акції в підтримку маоістського наксалітського руху в Індії. У себе на батьківщині Арундаті Рой має скандальну і неоднозначну репутацію. Причиною тому стала її різка критика на адресу Махатми Ганді (Рой інкримінує йому фактичну підтримку кастової системи), позиція щодо штату Кашмір (на думку письменниці, він не повинен залишатися в складі Індії), а також відмова прийняти премію Сахітья (найвища літературна нагорода Індії) в знак протесту проти зближення Індії з США. У 2014 році журнал Time включив Арундаті Рой в список 100 найбільш впливових людей планети, а роком пізніше стало відомо, що вона повернулася до літературної кар’єри й продовжила роботу над романом, перервану в 2011 році через участь в наксалітстьких протестах.

Про що був попередній роман?


Дія «Бога дрібниць» розгортається в південному індійському штаті Керала, де минуло дитинство самої письменниці, в 1980-і роки. Після розлучення з чоловіком молода красуня Амму повертається під батьківський дах з двома дітьми – близнюками Естою і Рахель. Консервативний і безжалісний кастовий світ, манірний, зарозумілий і замкнутий прошарок індійських християн, а також нестримний комуністичний рух стають фоном для несамовитої сімейної та любовної драми. На думку англомовної критики, успіх роману забезпечило поєднання чарівного колориту південної Індії, чіткого соціально-політичного посилу, унікальної мови – поетичної й разом з тим кристально прозорої, а також універсальної людської трагедії в серці сюжетної основи.

Результат пошуку зображень за запитом "the god of small things"

Книга Рой отримала високу оцінку Джона Апдайка, який заявив, що «по-справжньому амбітний роман повинен формувати новий спосіб говорити про світ – саме це “Бог дрібниць” і робить». Джуліан Барнс назвав текст Рой шедевром, а оглядач The New York Times Мітіко Какутані описала його як «річ одночасно неймовірної ніжності й неймовірної потужності». Читачі порталу Goodreads визнали «Бога дрібниць» «найкращим романом 1990-х» і «найкращим Букерівським романом з часів “Опівнічних дітей” Салмана Рушді».

Читати: Джуліан Барнз: п’ять книг для знайомства

Що відомо про новий роман Арундаті Рой?


Новий роман письменниці «Міністерство найвищого щастя» вийде у видавництві Penguin. Його зміст поки тримається в секреті, проте відомо, що сюжетно він ніяк не пов’язаний з «Богом дрібниць». І видавці, і літературний агент Арундаті Рой одноголосні в своїй оцінці: на їхню думку, новий роман нітрохи не поступається попередньому і також є «дивовижною, багатошаровою книгою – мабуть, найкращим романом, який нам довелося прочитати в останні роки». Сама письменниця каже, що закінчити роботу її переконав один колега й однодумець-марксист, Букерівський лауреат 1972 Джон Берджер. За словами Арундаті Рой, у 2011 році він змусив її показати йому начерки роману і з тих пір постійно «смикав, вимагаючи, щоб я вирушила додому в Делі, включила комп’ютер і будь-що-будь дописала книгу». Penguin призначив вихід «Міністерства найвищого щастя» на весну 2017 роки; про попередню зацікавленість в російському виданні вже повідомили у видавництві АСТ.

Читати: 10 маловідомих фактів про Курта Воннеґута


Джерело: meduza.io

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

136 thoughts on “Про новий та старий романи Арундаті Рой

    Залишити відповідь