Будь здоровий! Книги про здоров’я та довголіття

Немає застілля, яке обійшлося б без традиційного побажання здоров’я. Часто воно здається несвіжим і нудним. Але якщо починаються проблеми зі здоров’ям, пропадає бажання насолоджуватися життям і… читати. Тому книгомани просто зобов’язані прислухатися до себе. Це дозволять зробити кілька тематичних видань.

Ікіґаї — це японський термін, приблизний переклад якого «щастя бути завжди зайнятим» або «почуття власного призначення». Автори книги вирішили дізнатися, в чому секрет щасливого і довгого життя японців. Вони вирушили на острів Окінава – це один з п’яти регіонів (т.зв. «блакитна зона») з найвищими показниками тривалості життя. Знайшли там село Оґімі, де проживає 3 тис. осіб і яка вважається сконцентрованою у світі за кількістю довгожителів. Спілкувалися з жителями, збирали їх історії життя і правила харчування, довголіття. Вчені прийшли до висновку, що запорука довгого і щасливого життя – правильне харчування (1800-1900 калорій в день), фізичні вправи (прогулянки на повітрі або невеликий город), мета (ікіґаї), міцні соціальні зв’язки (моай – неформальні об’єднання людей із загальним дозвіллям). Головний принцип японців простежується в японській приказці: «Ти захочеш прожити сто років, тільки якщо у тебе буде справа».

Для кого ця книга? Для всіх, хто хоче вести здоровий спосіб життя, але при цьому не витрачати на це весь свій вільний час і гроші. У книзі є опис східних практик, які допомагають жити здорово і довго. Список продуктів, які бажано вживати щодня. Опис традицій і життєвої філософії села Оґімі.

За статистикою ВООЗ, в середньому 27% людей у світі хоча б раз в житті страждали від психічного розладу. Психічні захворювання пережили або переживають Стівен Фрай, Г’ю Лорі, Кортні Лав, Кетрін Зета-Джонс і багато інших знаменитостей. Не всі афішують, побоюючись осуду і нерозуміння. Щоб не вішати ярлики, вміти вчасно «почути» тривожний дзвіночок хвороби, знати, до кого бігти і що робити – прочитайте цю книгу!

Автори «С ума сойти!» – не психологи. Вони професійні журналісти, які пережили клінічну депресію, зіткнулися з повним нерозумінням оточуючих і… вирішили написати книгу – корисну для кожного. Науковим редактором видання була лікар-психотерапевт і психіатр Павло Бесчастнов. У путівнику дуже цікаво написано про депресію, біполярний і тривожний розлад, синдром дефіциту уваги, синдром Аспергера, шизофренію, антисоціальний і прикордонний розлади.

Для кого ця книга? Якщо вам цікаво, як влаштована психіка, як і чому вона ламається і що з цього приводу можна зробити. А також тим, кому цікаво прочитати актуальні відповіді на питання психічного здоров’я і патології.

Кожен з нас складається з 10 трильйонів людських клітин. Але в нашому тілі живуть приблизно сотні трильйонів клітин мікробів і доросла людина носить їх в собі в обсязі приблизно 1,5 кг! Тому про мікроби потрібно знати, поважати їх і дружити з ними. Ця книга про наш мікробіом і про те, як на нього впливають ліки, режим харчування, куріння, кількість сексуальних партнерів, порядок народження в сім’ї і т.д. Ви знали, що різні народи відрізняються мікробіомами своїх кишечників? Саме тому японцям легко адаптуватися до вживання суші – у них є ген морських видів бактероїдів, який розщеплює водорості в кишечнику. А про те, що важливу роль в ожирінні грають мікроби? Професор педіатрії Роб Найт відкриє вам очі на багато речей, що пов’язані з нашим станом здоров’я.

Для кого ця книга? Для тих, хто любить наукову літературу, яка написана доступною мовою.

В інтернет-просторі Наталія Лелюх більш відома, як Лікар Наташа. Вона акушер-гінеколог, яка веде блог про жіноче здоров’я. У своїй першій книзі розповідає, що потрібно знати жінці про лікарів і пацієнтів, мікрофлору і гормони які нюанси допоможуть встановити точний діагноз, а на які аналізи не варто витрачати гроші. А також багато про вагітність, менопаузу, замісну гормональну терапію, жіночі хвороби.

Читаючи, дійсно складається враження відвертої розмови в кабінеті доброго і розуміючого жіночого лікаря. Всі медичні терміни автор пояснює, в книзі багато гумору і тематичних ілюстрацій.

Для кого ця книга? Якщо ви соромитеся ставити жіночі питання своєму лікарю – прочитайте хоча б книгу. Якщо начиталися страшилок про свою хворобу в інтернеті – читайте книгу, а не пийте валеріану, а потім відразу відвідайте лікаря. Якщо не знаєте, як поговорити з дочкою-підлітком про своє, про дівоче – подаруйте їй цю книгу.

Зоя Нікітюк
Вважаю, що читати потрібно, шоб мозги не засохли. Саме з такою метою створила групу у фейсбук «Шоб мозги не засохли», проводжу зустрічі книгоманів і веду програму з однойменною назвою на РадіоМ. А ще моєї любові до книг вистачило, аби написати власну :)

11 thoughts on “Будь здоровий! Книги про здоров’я та довголіття

    Залишити відповідь