Книжки зарубіжних письменників, які народилися восени

День народження – завжди гарний привід, щоб згадати про людину та сказати їй кілька приємних щирих слів. А якщо день народження у письменника, то це ще й хороша нагода прочитати його книжку! І серед письменників виявилося чимало осінніх іменинників. Звісно, усіх їх зібрати в одну підбірку нам би не вдалось, але кількох зарубіжних авторів, книги яких допоможуть вам впоратися із четвертим пунктом осіннього бінґо від Yakaboo, ми згадали й склали цей список (поціновувачі укрліту можуть бути певні – добірка з вітчизняними авторами теж буде!).

2 вересня – 125 років з дня народження

Зовсім нещодавно в українському перекладі вийшла збірка публіцистики Йозефа Рота «Міста і люди». Книгу, як помітно вже з самої назви, можна умовно поділити на дві частини – про міста та про людей. Перші три розділи репортажів Рота – це Подорож Францією, Подорож Росією, Подорож Балканами, а четвертий – есей «Євреї: дороги і бездоріжжя». «Міста і люди» допоможуть читачу відкрити для себе з нового боку творчість цього видатного уродженця галицької землі та повніше оцінити його літературний геній, більше дізнатися про міжвоєнний період в Європі та Росії, журналістську діяльність самого Рота – відкрити його для себе як талановитого репортера. У творах, вміщених тут, Йозеф Рот зумів не тільки створити хроніку доби, описавши побачене, але й завдяки власному авторському стилю і витонченій іронії надати їм безумовної художньої цінності.

День народження – 6 вересня (47 років)

Якщо ви полюбляєте стімпанк, або ж так зване «нове химерне фентезі», то вам варто знати, що саме завдяки цьому британському письменнику воно стало окремим популярним нині піджанром в літературі. «Вокзал на вулиці Відчаю» розповідає про химерний альтернативний світ – місто Новий Корбузон, який населяють не тільки люди, а й представники інших дивних рас. Разом громадяни Нового Корбузона немов складають кольорову та різношарову мозаїку, однак райдужною місциною їхній світ далеко не назвеш. Дух вікторіанської епохи в цьому місті поєднується із повсюдним занепадом: уряд перебуває у змові з місцевими мафіозі, а за злочини для простих громадян передбачені вкрай моторошні покарання – фізична зміна особистості, що, звісно, тягне за собою і емоційне спотворення. Чайна М’євіль зумів описати багато вад суспільства за допомогою своєї фантасмагоричної уяви, плодом якої став, зокрема, «Вокзал на вулиці Відчаю», і вся трилогія Бас-Лаґ загалом.

День народження – 18 вересня (50 років)

18 вересня народився один з найвідоміших істориків сучасності – американець Тімоті Снайдер. «Роздуми про XX століття» написані ним у співавторстві з іще одним сучасним істориком на есеїстом – британцем Тоні Джадтом, біографія якого є одним з елементів книжки. Але загалом вона – своєрідна історична розвідка про те, звідки беруть свій початок сучасні політичні ідеї, поширені на теренах Західної цивілізації. Тут розповідається про такі важливі явища XX століття, як Голокост, сіонізм, марксизм, фашизм і антифашизм, лібералізм, соціальне планування в Європі та Сполучених Штатах та інші. «Роздуми про XX століття» будуть цікаві серед іншого і тим, хто прагне зрозуміти роль інтелектуалів у політиці.

День народження – 25 вересня (55 років)

Іспанський письменник Карлос Руїс Сафон став відомим у світі насамперед завдяки своїй книжковій серії «Цвинтар забутих книжок». Роман «Володар туману» же відкриває інший цикл автора – «Трилогію туману», орієнтовану на читача-підлітка. Але й дорослим прочитати ці книги не завадить, тим більше, що саме з «Володаря туману» Сафон почав свою письменницьку кар’єру, а отже, прихильникам творчості автора буде цікаво познайомитися з його дебютом. У романі головним героєм є юнак Макс, родина якого переїздить до невеликого прибережного містечка і поселяється у дивному будинку, що приховує загадкову історію свого попереднього господаря. Сюжет цієї містичної розповіді обертається навколо теми людських бажань і ціни, яку доведеться заплатити за їх виконання.

30 вересня – 95 років з дня народження

Уже майже шість десятків років не втрачає популярності цей твір Трумена Капоте – маленька книжка про велику мрію, на заваді здійснення якої завжди щось стоїть. З моменту екранізації у 1961 році повість «Сніданок у Тіффані», написана 1958 року, стала дійсно культовою. Здавалося, весь Нью-Йорк простелився до ніг витонченої красуні Голлі Ґолайтлі. Вона юна, живе на Мангеттені і влаштовує розкішні вечірки, але її життя насправді – це дружба без друзів, любов без кохання, великі надії – на жаль, без їхнього втілення і самотність, попри оточення натовпами людей. Її історію нам розповість закоханий оповідач, імені якого ми не знаємо, та якого Голлі підпускає до свого богемного життя і ділиться з ним своїми відвертими думками про Нью-Йорк протягом одного року – 1943-1944.

День народження – 5 жовтня (27 років)

Наймолодша осіння іменинниця у нашій підбірці – канадська мисткиня індійського походження Рупі Каур. Вона вразила весь світ тим, що самотужки видала власну поетичну збірку зі своїми ж ілюстраціями після відмови видавців її друкувати. В результаті, книжка «Молоко і мед» з відвертими і емоційними поезіями стала бестселером, а Рупі – знаменитістю. Фотографії і графічні роботи Рупі Каур сьогодні виставляються в галереях по всьому світу, а сама авторка мандрує різними країнами з театральними перфомансами, окрім того – ще й організовує письменницькі семінари. У своїх віршах Рупі не боїться порушувати важливі і гостросоціальні теми, пов’язані з правами жінок і пошуками власної ідентичності.

15 жовтня – 90 років з дня народження

Цієї осені Мілораду Павичу могло б виповнитися 90 років. І це хороший привід вкотре насолодитися його творчістю, прочитавши, наприклад, «Останню любов у Царгороді» – чудовий роман у жанрі магічного реалізму, який розповідає історію трьох родів: Опуїчів, Тенецьких і Калоперовичів. Їхні долі тісно переплелися між собою на зламі ХІХ-ХХ століть, а сюжет, який розгортається на основі цього хитросплетіння, вміщує в собі і містику, й кохання, і смерть, і війни, й кровну помсту. Розділи книги позначені картами Таро, тож процес читання мимоволі ототожнюється із процесом ворожіння – цікавий стилістичний прийом Павича, завдяки якому «Остання любов у Царгороді» перетворилася на роман-загадку, не схожу на жодну іншу книгу.

18 жовтня – 242 роки з дня народження

Що не кажіть, а класику знати треба! «Розбитий глек» Гайнріха фон Кляйста (1777–1811) у перекладі самого Юрія Андруховича – п’єса із цікавим та кумедним сюжетом про пошук «злочинця», який розбив глека. Доволі пікантні обставини цього «злочину» – то, власне, і є той елемент, який робить цей твір комедією (на перший погляд, дуже незамислуватою, але не все так просто). Виявляється, задум автора полягав у тому, щоб під «Розбитий глек» замаскувати власну інтерпретацію Судного дня (навіть своїх героїв він називає іменами біблійних персонажів). Тому за тонкою сатирою письменника читачеві варто постаратися розгледіти набагато глибший сенс. Ну, а процес розслідування «злочину» та судочинства Кляйст, цілком сподівано, висміяв майстерно та вишукано, як і належить.

День народження – 19 жовтня (73 роки)

«Тінь на півночі» – друга книга із циклу про Саллі Локгард – молоду амбіційну дівчину, яка живе в Англії кінця XIX століття. Саллі – не яка-небудь розпещена панночка Вікторіанської епохи, вона хвацько скаче на коні, без промаху стріляє з пістолета і вміло веде справи. Їй було всього 16 років, коли при загадкових обставинах загинув її батько, тоді дівчина залишилася сам на сам із похмурою таємницею, від розгадки якої залежало її життя. Розкривши таємницю рубіна Махараджі («Рубін в імлі» – перша книжка циклу), Саллі змінила свою долю і знайшла нових друзів. Коли вони натрапляють на власника заводу «Полярна зірка», Саллі та друзям мимоволі доводиться перетворюватись на справжніх детективів і розслідувати зловісні вбивства та навіть міжнародну змову. Цикл підліткових романів про Саллі Локгард приніс Філіпу Пулману не меншу славу, ніж його дорослі книги зі знаменитого циклу His Dark Materials.

День народження – 27 жовтня (49 років)

До іменинника, який святкуватиме свої уродини 27 жовтня, – Джонатана Страуда – справжня слава вперше прийшла саме завдяки «Трилогії Бартімеуса». Її визнано одним із найкращих дитячих і підліткових книжкових циклів (отримала чимало літературних нагород та всіляких відзнак). Нещодавно вийшла в українському перекладі третя, фінальна книга з циклу – «Брама Птолемея». Герої «Бартімеуса» подорослішали, їхні характери вже сформувалися, та чи готові вони зіткнутися з найбільшим злом? І чи можливо нарешті остаточно покласти край одвічному конфлікту джинів з людьми? Завершення історії вразить читачів насиченістю подій та емоційністю, а фінал буде несподіваним і дійсно вражаючим.

День народження – 8 листопада (65 років)

Цього року виповнюється 65 Нобелівському лауреату з літератури, володарю Букерівської премії – британському письменнику японського походження Кадзуо Ішіґуро. У цього автора ми радимо читати буквально все, але роман «Залишок дня», який і помістили у нашу підбірку, – особливо. Саме цей твір Ішіґуро знавці називають найбільш «англійським» романом кінця XX століття, адже він ідеально передає англійський дух. Для головного героя Стівенса дворецький – це не просто його професія, це сенс життя. Він невідступно і віддано дотримується свого неписаного кодексу служіння навіть після того, коли господарем маєтку, де Стівенс пропрацював усе життя, стає американець, м’яко кажучи, далекий від англійських традицій. Стівенс немов би резюмує весь свій життєвий шлях під час кількаденної мандрівки, записуючи власні роздуми до щоденника, який ми маємо змогу читати як глибокий і філігранний роман.

День народження – 10 листопада (59 років)

Улюбленець мільйонів читачів по всьому світу Ніл Ґейман, виявляється, теж святкує День народження восени. Тому ми просто не можемо не згадати тут свіженького перекладу українською його роману «Дітлахи Анансі». Скромний і абсолютно позбавлений амбіцій мешканець Лондона Чарлі готується до весілля з Розі. Та раптом він дізнається про смерть свого горе-татуся. Останній вічно полюбляв ставити Чарлі в незручне становище, та ще й і помер, ніби глузуючи: фліртуючи з дівчатами в караоке-барі. З цього моменту життя Чарлі перевертається з ніг на голову. Щоб знову знайти себе, йому доведеться звернутися за допомогою до відьом, вирушити на край світу та, можливо, навіть втратити свою наречену.

11 листопада – 97 років з дня народження

Хоч самого Курта Воннеґута й давно немає з нами, та діло його живе. «Буффонада, або Більше не самотні» – четверта книжка письменника, перекладена українською й видана у нас за останні кілька років. У центрі сюжету «Буффонади» – рідні брат і сестра, які в очах своїх родичів та близьких є ледь не потворами: вони неповноцінні як зовні, так і психічно. Однак розумові здібності двійнят насправді далеко не такі, якими можуть здатися на перший погляд: вони оригінально мислять і відчувають, але тільки тоді, коли роблять це спільно. Ба більше, можна сказати, що разом вони робляться просто-таки геніальними. Але після насильного розлучення ці двоє приречені на самотність… Шедевральний роман, який є чудовим взірцем американської інтелектуальної прози у фірмовому психоделічному стилі дядечка Курта.

День народження – 24 листопада (58 років)

Можна впевнено казати, що повторити успіх «Бога дрібниць», першого роману Арундаті Рой, письменниці все ж таки вдалось, хай навіть і через двадцять років. Ця книга – ще одна абсолютно нетуристична мандрівка в Індію без прикрас і фальшу, але вже в сучасну, Індію наших днів з багажем складної і кривавої історії останніх двох десятиліть. Герої «Міністерства граничного щастя» – надломлені світом люди, які були врятовані і вилікувані любов’ю та надією. А тому вони настільки ж тверді, як і тендітні, ніколи не здаються, а сподіваються на краще. Навколо них точаться постійні війни, спричинені релігійними розбіжностями, але час від часу їм «оголошують», що знову настало «нормальне життя», а тому все йде своїм ходом і тече, як тече…

День народження – 26 листопада (78 років)

Якщо вам цікаво дізнатися, як та коли в Європі з’явилися чай, кава, тютюн, шоколад і більшість із використовуваних тепер щоденно спецій, то вам потрібна ця книжка! Німецький історик культури Вольфґанґ Шивельбуш дуже цікаво й доступно розповідає в своїх «Смаках раю» про все це і не тільки. Захопливо описаний ним також і вплив, які мали свого часу усі ці нові збудники на суспільний та економічний розвиток цілих європейських країн. Так, ставлення соціуму до екзотичних продуктів поступово, а іноді й кардинально змінювалось із їх поширенням. На зміну первинній культурі їх споживання приходили нові способи приготування та застосування прянощів, курінь і завезених з далеких країв напоїв. Зазнавали змін і уявлення попередніх поколінь про шкоду чи користь речей, які сьогодні для нас є абсолютно буденними та звичними. Уся ця пізнавальна розповідь проілюстрована багатьма малюнками і супроводжується документальними цитатами, тож вона точно вдовольнить вашу допитливість.

27 листопада – 125 років з дня народження

Засновник корпорації Panasonic і один з найкращих японських менеджерів Коносуке Мацушіта, звісно, мав власний філософський погляд на життя та працю, щасливе суспільство, успіх і природу речей. Власним прикладом він показав, що навіть без належної освіти та капіталу можна досягти чогось видатного в бізнесі. Його «Шлях» – це 121 текст, який можна читати, як мотиваційну літературу, або ж як сповідь людини, яка ділиться своєю життєвою мудрістю з іншими. Та, з іншого боку, настанови Мацушіти не є чимось унікальним, вони просто ще раз формулюють для нас прості та очевидні істини, прийнявши які можна сподіватися на позитивні зрушення і якісні зміни в своєму житті й оточенні.

30 листопада – 145 років з дня народження

Люсі-Мод Монтгомері подарувала світові неймовірну героїню – Енн із Зелених Дахів, яка припала до серця багатьом поколінням юних читачів і продовжує завойовувати симпатії, в тому числі, українських підлітків та їх батьків. Але що ж робити, якщо усі книжки-частини історії про Енн уже прочитано, а атмосферу відпускати зовсім не хочеться? Дванадцять оповідань, які увійшли до «Ейвонлійських хронік», сповнені доброго гумору і світлих сподівань, зможуть вас виручити. «Ейвонлійські хроніки» розкажуть, як там справи на Острові Принца Едварда, де зростала Енн із Зелених Дахів, які дивовижні історії та з ким там відбуваються, і що хвилює тамтешніх мешканців – як добре знайомих нам героїв із книжок про Енн, так і нових персонажів.

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

21 thoughts on “Книжки зарубіжних письменників, які народилися восени

    Залишити відповідь