«Реальність Барґеста», або Уроки виживання в штучно синтезованому світі

Чи любите ви казки, міфи чи легенди? Або можливо у вас є улюблений фантастичний персонаж? Тоді вам точно сподобається світ, де всі вигадані колись людиною істоти оживуть. Але, що станеться, коли  рівновага цієї паралельної реальності порушиться й вона опиниться під загрозою зникнення?

Аліна Штефан – українська дитяча письменниця та книжковий оглядач. За фахом Аліна лікарка, але любов до фантастики та бажання зацікавити нею інших змусило її трішки змінити спеціальність.  Штефан автор таких книг, як «Літо довжиною в ДНК», «Шафа під сливою» та «Реальність Барґеста». Власне про неї ми й поговоримо.

Не варто приносити додому книжку-перевертня

У вирі подій опиняється троє сестер: Дзиґа, Читачка та Мала. Одного разу Дзиґа випадково знаходить старовинну книгу, яка виявилась ключем до штучно синтезованої вченими реальності Барґеста, що населена цілою купою різних міфічних істот. Вона забирає до себе наймолодшу з сестер – Малу.   Тепер на Дзиґу й Читачку чекають небезпечні пригоди, неймовірні подорожі та неочікувані знайомства. Та чи вдасться дівчатам врятувати не лише молодшу сестру, але й всю реальність Барґеста від руйнування?

Якщо ви досі скептично ставитеся до українського фентезі, то ця книга здатна змінити вашу думку, адже ні на мить не поступається закордонним творам.

Саме мене вона й зачепила позначкою «Наше фентезі», адже це мій улюблений жанр літератури, тим паче, що сюжет виявився захоплюючим.

Головних героїв книги двоє – Читачка і Дзиґа, які вирушили на пошуки своєї молодшої сестри  в таємничу реальність Барґеста, а також їх новоспечені друзі Троль та Чеширський, чиї батьки також заточені  в іншому світі.

За характером персонажі абсолютно різні: запальна Дзиґа, виважена Читачка, сміливий Троль та рішучий Чеширський, створюють досить різнобарвну команду порятунку.

«Кожен у житті, мабуть,  когось вважає нестерпним, з іншого боку, хіба це не цікаво, що всі різні?»

Світ без минулого

Реальність Барґеста – це надзвичайно цікаво штука, адже є першим штучно синтезованим світом, створений на замовлення двома генетиками й одним хобгобліном. Круто, еге ж?

Свою назву ця паралельна реальність отримала на міфічної істоти родом з Британії, величезного чорного собаки на ім’я Барґест, який за легендою викрадав неслухняних дітей.

Але саме в цій реальності Барґест – милий , майже домашній песик, розміром з дракона. Пояснюється це тим, що  в істот, які населяють світ Баргеста, відсутня пам’ять й знання про те, якими якостями їх наділяли люди. 

«Цей світ – конструктор, де ретельно все зібрано з міфів і легенд, які будь-коли створювала ваша уява. Ваша людська уява. Але все живе завжди потребує  пам’яті, щоб зрозуміти себе і своє призначення.»

Саме через відсутність пам’яті цей світ починає потроху руйнуватись, а врятувати його здатна лише хазяйка Барґеста, яка назавжди повинна залишитися з ним. 

Кому читати

Любителям фентезі або тим, хто шукає якісну українську літературу.

Цитата

«Будь-хто і будь-що  має розвиток, народжується у минулому, перетікає у теперішнє ,а потім прямує до майбутнього. Ви вперше створили світ, тепер маєте неслухняну іграшку, реальність вічного сьогодення, бо ніхто з його мешканців не має історії, а тому не знає, куди йому прямувати далі»
Марина Степурська
Невтомний читач, обожнюю історію та письмеників «втраченого покоління». Захоплююсь рукоділлям та малюванням. Вірю, що класика завжди цікава, а Стівен Кінг ніколи не набридне. У майбутньому мрію стати психологом і прочитати всі частини Дискосвіту.

436 thoughts on “«Реальність Барґеста», або Уроки виживання в штучно синтезованому світі

    Залишити відповідь