В Одесі в останній момент відмінили виступ Світлани Алексієвич: що трапилось

Вчора, 8 серпня, в Одесі мала виступати нобелівська лауреатка, білоруська письменниця українського походження Світлана Алексієвич. Але виступ в останній момент було відмінено.

Як повідомляють одеські ЗМІ, коли слухачі вже зібрались, за 15 хвилин до початку виступу Алексієвич організатори вийшли на сцену і повідомили, що все скасовується.

За їхніми словами, за чотири години до виступу Світлана Алексієвич була внесена до бази даних Миротворець за «пропаганду, спрямовану на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, і маніпулювання суспільно значущою інформацією» під час виступу в Брукліні в 2016 році.

На сторінці «Зеленого театру», який організовував зустріч, з’явилось коротке відео, на якому Алексієвич розповідає про погрози:

«Я дізналася, що надходять погрози організаторам сьогоднішньої нашої зустрічі і мені особисто, звинувачуючи мене в надуманих кривдах, завданих українцям. Це ніяк не може бути, оскільки моя мати українка, і народилася я в Україні, і завжди я відчувала в собі українську кров. Але заради нашої спільної безпеки сьогоднішньої зустрічі не буде. Ми її скасуємо», — сказала Алексієвич.

«Нобелівський лауреат дала зрозуміти, що виступ в такій атмосфері буде для неї некомфортним. Для команди Зеленого Театру також неприйнятно наражати аудиторію і спікера будь-якому роду ризиків. Діалоги зі Світланою Алексієвич скасовуються, ми приносимо вибачення за завдані незручності», – додали організатори.


Цитата, за яку Алексієвич внесли до «Миротворця», виглядає ось так:

quote1

«Я вам больше скажу. В той же, например, каратели, которые работали на территории Белоруссии, они были все из Украины. И больше того, не только в Литве, там, Латвии уничтожили, сами уничтожили евреев еще до того, как успели прийти немцы. Но это было и на Украине. И вы знаете, что делала Польша с евреями. Есть разное время, и сегодня люди, живущие в Латвии, несут ли они ответственность за то, что делали их родители? В высшем смысле — несут! В высшем смысле несут! Но я знаю, один из моих знакомых журналистов в Польше написал, что поляки делали с евреями. Поляки хуже всех относились к евреям. И в этом ксендзы прямо проповеди произносили: «Убей еврея!».

quote2

Цікаво, що приблизно о 18:30 нобелівський лауреат була вилучена зі списку Миротворця.

Нагадаємо, що кошти на приїзд Алексієвич в Одесу збирали за допомогою краудфандінгу. На це було потрібно 160 тисяч гривен. Зібрано було 102 тисячі.


Світлана Алексієвич — Нобелівська лауреатка, білоруска українського походження, видала кілька напівдокументальних книг — про долю жінок під час Другої Світової, про ліквідаторів Чорнобиля та війну у Чечні. Авторка книг «Чорнобильська молитва», «У війни не жіноче обличчя», «Цинкові хлопчики» та інших. Вона отримала Нобелівську премію з літератури «за поліфонічні твори, що стали пам’ятником страждань і мужності в наш час». Алексієвич народилася в Івано-Франківську і виросла в Білорусі.

Тетяна Гонченко
Маю в житті чотири пристрасті: журналістика, подорожі, література і котики. Тож багато пишу, багато їжджу по світу, багато читаю і маю двох котиків. Зрештою, ці сфери тісно пов’язані: хороший журналістський текст – це теж література. А книги – це ще один спосіб подорожувати. Котики ж прекрасні самі по собі. Веду телеграм-канал про книжки: http://t.me/npzbvnkngchtn
https://www.facebook.com/atanoissapa

9 thoughts on “В Одесі в останній момент відмінили виступ Світлани Алексієвич: що трапилось

    Залишити відповідь