8 книг, які читають успішні люди та світові лідери

У Ілона Маска якось запитали, як він може конструювати ракети, виробляти електрокари й займатися багатьма іншими проектами. Підприємець відповів, що секрет його успіху полягає в читанні книг. Успішні люди багато читають, тож цікаво дізнатися, які літературні вподобання мають всесвітньо відомі персони.


Марк Цукерберг. Глава компанії Facebook Inc., програміст, підприємець

11_01_06

Книга: Метт Рідлі «Рациональный оптимист»


Книгу написав науковий журналіст Метт Рідлі, котрий вважає, що людство має непогані перспективи, незважаючи на тимчасовий загальний регрес і різні кризи. Автор ділиться з читачами своїм обґрунтованим оптимізмом. Рідлі не бачить нічого поганого в прагненні людства до прогресу і впевнений, що світ завжди буде ідеальним, якщо вміти жити. Журналіст відповідає на популярні запитання й закликає усіх діяти разом для досягнення спільного успіху.

Чому читає Цукерберг: Глава Facebook обрав цю книгу, тому що вона спростовує теорію, згідно з якою економіку і практично все у світі контролюють соціальні й політичні сили. Цукербергу цікаво порівняти ці дві ідеї й зробити для себе певні висновки.


Ілон Маск. Глава компаній Tesla Motors і SpaceX, інженер, винахідник, підприємець

11_02_06

Книга: Дуґлас Адамс «Путівник по Галактиці для космотуристів»


Фантастично-наукова книга про пригоди веселої компанії, яка складається із декількох людей та депресивного робота. Цю дивну команду чекають цікаві пригоди, змішані з дотепними діалогами. Не дивлячись на гумор, твір має серйозну складову, бо в ньому зачіпаються теми буття і Всесвіту.

Чому читає Маск: Після прочитання цієї книги підприємець зрозумів, що на деякі запитання дуже складно і майже неможливо відповісти, але його це тільки спонукало до підкорення наукових вершин. У деяких конструкціях електрокарів Tesla можна знайти зашифровані відсилки до роману Адамса. У майбутньому Маск хоче назвати космічний корабель на честь котрогось із персонажів книги.


Білл Ґейтс. Глава компанії Microsoft, підприємець, філантроп, громадський діяч

11_04_06

Книга: Елізабет Колберт «Шосте вимирання»


Репортерка Елізабет Колберт об’їздила майже всі континенти, поспілкувалася із сотнями людей, після чого написала великий матеріал на тему можливого прискорення темпів вимирання усього живого. Авторка розповідає про негативні наслідки бездумного користування планетою, а також про речі, від яких може залежати майбутнє цілої цивілізації.

Чому читає Ґейтс: Одному із перших мільярдерів сподобалася важлива тема книги і те, як її розкрила Колберт. На думку Ґейтса, авторка має рацію стосовно того, що людська діяльність може стати причиною великого і страшного шостого вимирання.


Дональд Трамп. Політик, бізнесмен, чинний президент США

11_05_06

Книга: Норман Вінсент Піл «Сила позитивного мышления»


Як і у випадку з Рідлі, автор ділиться з читачами формулою довіри й оптимізму. Філософію Піла мільйони людей перейняли саме через його твори, а сам письменник вважається одним із родоначальників «позитивного мислення» в літературі.

Чому читає Трамп: Американський президент стверджує, що його улюблена книга – Біблія, але визнає, що твір Піла йому теж дуже подобається. Раніше автор був пастором церкви, до якої Трамп ходив разом із сім’єю, тому книга стала важливою і для політика, і для його родини. До того ж, у творі розповідається, як досягати життєвого успіху.


Малала Юсуфзай. Правозахисниця, блогер, письменниця, наймолодший в історії лауреат Нобелівської премії

11_06_06

Книга: Пауло Коельйо «Алхімік»


Історія про пастуха Сантьяго, що стала світовим бестселером. Хлопцеві приснився сон, після чого він вирушив у довгу подорож. Головний герой шукав матеріальне багатство, а натомість збагатився духовно, зустрівши на своєму шляху багатьох мудрих людей та відкривши для себе «душу світу». Звичайно, не обійшлося і без історії про кохання.

Чому читає Юсуфзай: Автора бестселера «Я – Малала» книга бразильського колеги надихає. У пам’яті дівчини закарбувалася описана в романі реальна несправедливість, з якою їй хочеться боротися. Юсуфзай зазначила, що книга має велику силу.


Гіларі Клінтон. Політик, лідер Демократичної партії, колишня перша леді США

11_07_06

Книга: Федір Достоєвський «Братья Карамазовы»


Остання книга Достоєвського спонукає читачів звернути увагу на людські гріхи, покаяння, милосердя й співчуття. Майже детективний роман, у якому події розгортаються після вбивства голови сім’ї Карамазових. Автор відкрив читачам дві сторони людської душі – світлу й темну, а також описав ситуації, коли вони зіштовхуються в серйозному протистоянні.

Чому читає Клінтон: Дружина Білла Клінтона прочитала книгу ще в юності, але запам’ятала її на все життя. Колишній першій леді США роман дав зрозуміти, що людина завжди помиляється, впевнившись у своїй одноосібній правоті. Політик порекомендувала книгу тим, хто живе за менталітетом «холодної війни».


Джефф Безос. Підприємець, власник компанії Amazon, аерокосмічної компанії Blue Origin і видавничого дому The Washington Post

11_08_06

Книга: Кадзуо Ішіґуро «Остаток дня»


Дворецький Стівенс багато років служив лорду Дарлінгтону. Головний герой залишився в тому ж домі, тільки його хазяїном став уже багатий американець Фаррадей. Чоловік відправляється в довгу подорож, сподіваючись вмовити економку міс Кентон повернутися на колишнє робоче місце, а під час поїздки Стівенс згадує часи, проведені з лордом Дарлінгтоном.

Чому читає Безос: Один із найуспішніших підприємців сучасності назвав «Остаток дня» своєю улюбленою книгою всіх часів. Спочатку глава Amazon сумнівався у «силі» цього роману, але все-таки вирішив почитати. Безоса захопило те, що з твору японського письменника можна дізнатися щось нове про життя.


Ніл Деграсс Тайсон. Астрофізик, письменник, популяризатор науки

11_09_06

Книга: Джонатан Свіфт «Мандри Гуллівера»


Свіфт написав гнівну сатиру на державний устрій Англії XVIII століття, «загорнувши» все в цікавий художній твір з мотивами та образами із народних казок. Крім того, автор замасковано розкритикував тогочасних багатіїв, їх жорстокість та свавілля.

Чому читає Тайсон: Астрофізик вважає твір Свіфта найкращою книгою усіх часів та народів (не тільки для себе). Як людина науки, Тайсон часто думає про персонажів, котрих вигадав письменник, і про те, як вони помиляються щодо природи.


Читати: Попутний вітер змін. 5 книг для тих, хто хоче зробити світ кращим

Читати: 24 книги, про які хочеться говорити вічно. Версія Goodreads

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

1 133 thoughts on “8 книг, які читають успішні люди та світові лідери

    Залишити відповідь