«До Книжкового Арсеналу підготуйте біцепси» – 7 весняних порад від Кота Інжира

Що робити, коли у вас весна? Весну діагнозувати легко – ви намагаєтеся ходити, а виходить тільки літати. Ви зняли шапку і шубку. Вирішили почати нове життя з понеділка. Перенесли початок нового життя на вівторок, бо у понеділок щось пішло не так. Тягнете додому всі книжкові першоцвіти і вже за місяць знаєте, що одягнете на Книжковий Арсенал. Закохалися. Перезакохалися. Вирішили схуднути, хоча ви й так гарні. Вітаю, у вас – весна. Передається весна повітряно-крапельним шляхом – коли на вас потрапляють перші краплі весняного дощу. І все, це не можна вже зупинити.


1. У жодному разі не опирайтеся весні. Бо весна все одно переможе. Негайно закохайтеся. Якщо ви вже закохані – перезакохайтеся ще раз у вашу кохану людину чи іншу форму життя. Читайте нові, світлі книжки. Пийте більше води, бо зараз ви складаєтеся на 80 % з води і на решту – з весни. Купіть нові кеди чи дістаньте з шафи старі улюблені. Одягніть щось яскраве або зелене. Слухайте тільки нову красиву музику, бажано на вірші українських поетів, щоб ця весна залишилася у пам’яті піснею назавжди. Пам’ятайте, весна мине швидко. Не гайте її у соцмережах – лайкайте друзів та котиків офлайн. Натомість прочитайте нову книжечку, в якій багато сонця, кохання і подорожей. І пакуйте речі в дорогу – скоро літо. Або не чекайте літа – подорожуйте вже. Нагадую, що важкий рюкзак здається набагато легшим, коли там хороша книжка.

травень


2. Отже, весна, а це значить – любов. Пам’ятайте, ворожити треба тільки на правильних, заздалегідь математично перевірених квіточках та книжечках. Ми не можемо дозволити випадку втручатися в такі важливі справи, як любить чи не любить. Треба, щоб було «любить». Тому з книжечок рекомендую новинки української поезії, наприклад, «Хвою» Павла Коробчука. А з нещодавніх збірок Жадана «Життя Марії» дає точніші результати, ніж «Тамплієри». Також пораджу запис його проекту з Арт-Полем «Розділові» – для справжнього весняного котячого трансу. Але найбільше я чекаю, коли вийде нова збірка віршів Катерини Бабкіної «Заговорено на любов» – ну як тут не поворожити!


3. Але замість того, щоб ворожити, краще діяти. Шлях до серця жінки лежить через книжку і каву в ліжко. Часто розмірковую над основним питанням філософії «Чого хочуть жінки?» Вивів формулу: тюльпани, марципани, найкращі романи. Марципани можна замінити на круасани. У цьому сезоні основний тренд такий: киця має бути з бантиком і з характером. А характер гартують хороші книжки.

7_1_03


4. Отже, навесні сонечко тягне надвір, вишні цвітуть, хрущі гудуть, киці по вулиці йдуть всі такі гарні – ну як тут сконцентруватися? Переглянув свій котячий тайм-менеджмент. Раніше було: хорошу книжку можна прочитати за ніч (Джойса за полярну ніч), а тепер вночі – любов, книжечки – вдень. Де взяти час на книжечки? Все просто – якщо замість фейсбука та інстаграма читати книжечки, то так і до Арсеналу можна прочитати все, що накупили раніше. Інакше шукайте їх на дні книжкових териконів, які виростуть у вас посеред хати після Арсеналу.


5. Правила виживання на цьогорічному Книжковому Арсеналі майже не змінилися. Додалося нове: не надірвати животики, бо тема фестивалю – сміх. Решта – стандартні:

  • Заздалегідь розплануйте витрати, не беріть більше грошей, ніж треба: тут буде стільки смачних книжечок, що до осені доведеться економити на їжі (а там і Форум видавців).
  • Підготуйте до фестивалю біцепси та трицепси – книжечки самі себе не поносять.
  • Беріть з собою їжу, бо програма настільки насичена, що вийти поїсти не буде коли. Їжу, звісно, можна буде купити в Арсеналі, але гроші краще витрачати на книжечки.
  • Тільки зручне взуття: ви ж не проґавите виступ Андруховича чи Жадана через те, що втомилися ноги.
  • Не змішуйте біле і червоне, бо все одно все завершиться коньяком.

6. Неймовірно цікаву комікс-програму готує на Книжковому Арсеналі Ґете-інститут. Також дуже чекаю на Коротку історію сміху в українській літературі від Ростислава Семківа. З книжечок не терпиться погортати «Декомунізовані» – альбом про мозаїки від видавництва Основи. І вже можна буде послухати уривки з найновішого роману Сергія Жадана, який вийде восени. Заінтригувала виставка, присвячена журналу «Перець», на якому я виріс, кошеням перечитавши все на горищі. Дискусія про книжкові блоги за участі Ксені Різник та Юлії Юрчук і про коротку прозу від «Новели по-українськи» – в моєму списку мастгоу. А вишенькою на торті стане майстер-клас кота Інжира з малювання коміксів для малят «Суперкіт рятує світ». Так що не проґавте Арсенал.


7. І якщо ви все-таки вирішили цієї весни розпочати нове життя, пам’ятайте: у кожного в житті повинен бути план. Наприклад, мій план – ніжитися на сонечку з хорошою книжкою.


Читати: Олена Павлова для #ПроЧитання: “Моя бібліотека нагадує готель для книжок”

Читати: Як дотягнути до кінця зими — 7 книжкових порад від кота Інжира


Текст записала Олена Павлова, особистий секретар кота Інжира

Олена Павлова
Журналістка, редакторка, художниця, авторка кота Інжира – найкнижковішого комікс-котика України. Засновниця і координаторка конкурсу «Новела по-українськи» від журналу «Країна», де 6 років вела відділ «Культури». Захоплюється книжковою графікою, шрифтами, антропологією та урбаністикою, веде фотопроект «Шкіра міст» про стіни, які мають душі. Мріє про нові лоукости над мирним українським небом.
https://www.facebook.com/olena.pavlova

105 thoughts on “«До Книжкового Арсеналу підготуйте біцепси» – 7 весняних порад від Кота Інжира

    Залишити відповідь