7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга

Всім відома історія про те, що Стівен Кінг любить продавати права на свої твори за 1$, тому не дивно, що він є одним з найбільш екранізованих письменників сучасності. Зі зрозумілих причин, серед фільмів, що зняті за його творами, є як безперечні шедеври, так і стрічки, які краще не бачити взагалі. 

4 квітня на екрани українських кінотеатрів виходить нова адаптація книжки Стівена Кінга «Кладовище домашніх тварин». І якщо ви хочете перед переглядом ознайомитися з ранішими екранізаціями, я вирішив вам трохи допомогти не загубитися у всій цих назвах і зробив підбірку з 7 найкращих екранізацій творів Стівена Кінга і 7 фільмів, які краще оминати десятою дорогою. Рейтинг формувався згідно з сайтом IMDb.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Керрі (1976). Рейтинг IMDb 7,4.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Відкриває наш топ перша екранізація першого роману Стівена Кінга з однойменною назвою. Фільм Браяна Де Пальми заслужив любов, як критиків, так і глядачів, та зібрав доволі пристойну касу в кінотеатрах. Він вийшов успішним завдяки шаленому перфекціонізму творців фільму, зокрема виконавиці головної ролі Сіссі Спейсек, яка наполягала, щоб всі зйомки були натуралістичними. Наприклад, її, а не дублерку, закопували в землю, коли потрібно було зняти руку, яка з прямо з могили хапає іншу героїню. Фільм навіть здобув продовження «Керрі 2: Лють», яке до книги вже не мало абсолютно ніякого стосунку і має сумнівну художню цінність.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Воно (2017). Рейтинг IMDb 7,4.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Це друга екранізація одного з найоб’ємніших романів Стівена Кінга «Воно». Перша екранізація була в 1990 році і виходила на телебаченні в вигляді міні-серіалу. Новий фільм дуже ризикував, адже є велика когорта прихильників у вже класичного міні-серіалу, тому будь-які промахи йому просто не пробачили б. Тим не менше, він став абсолютним проривом у всіх можливих сенсах. Попри всі скептичні настрої, фільм зібрав рекордну касу і став найкасовішим фільмом жахів в історії. Восени цього року виходить продовження і, сподіваюся, воно порадує нас не менше.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Мізері (1990). Рейтинг IMDb 7,8.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Екранізація одного з найкращих романів Стівена Кінга, «Мізері», також заслужено вважається однією з найбільш вдалих адаптацій. Фільм Роба Райнера допоміг Кеті Бейтс здобути низку найвищих кінонагород, серед яких Золотий глобус і Оскар. Дивуватися не доводиться, адже те, як вона зобразила божевільну фанатку Енні Вілкс, вражає настільки, що аж мурашки біжать шкірою. Цікава історія, хороша постановка і чудова акторська гра допомогли цьому фільму полюбитися глядачам і зайняти почесне місце в списку кращих екранізацій.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Залишся зі мною (1986). Рейтинг IMDb 8,1.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Ще одна екранізація від режисера Роба Райнера. Фільм знятий за оповіданням «Тіло», яке входить в збірку «Чотири сезони». Оригінальна назва збірки «Different Seasons». В ній прихована певна гра слів. Цією книгою Кінг намагався позбутися тавра «письменник жахів», тому написав чотири історії, в яких практично немає елементів жахів чи містики, завдяки яким він прославився. Тому слово «different» натякає нам, що це інакша, відмінна книга Кінга, яка не буде схожою на ті, до яких вже звик його читач. Повертаючись до фільму, варто зазначити, що він беззаперечно здобув любов критиків і глядачів та входить в список 250 найкращих фільмів всіх часів і народів.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Сяйво (1980). Рейтинг IMDb 8,4.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Фільм Стенлі Кубрика на момент виходу на екрани здобув цілу лавину несхвальних рецензій. Цей фільм глибоко ненавидить сам Стівен Кінг, вважаючи, що Кубрик перекрутив всю ідею, яку вклав цю історію сам Кінг. «Сяйво» навіть здобуло дві Золоті малини за найгіршу акторську жіночу гру і режисуру. Тим не менше, зараз, після кількох десятків років з часу прем’єри, фільм майже одноголосно вважають шедевром кінематографу. Він входить в різноманітні списки кращих фільмів, а сцена Джека Торенса з сокирою вважається найстрашнішою сценою всього кінематографа. Стрічка дуже неоднозначна, але навряд чи хтось буде заперечувати її культовість. Вона досі вражає і нею досі надихаються митці у всьому світі.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Зелена миля (1999). Рейтинг IMDb 8,6.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Джордж Стінні-молодший був наймолодшою людиною, яку засудили до смертної кари в XX столітті в США. Він був чорношкірим, і йому було 14, коли його стратили на електричному стільці за звинувачення у вбивстві двох білих дівчат 11 і 7 років. І хоч він клявся в своїй невинності, присяжні визнали його винним. Лише через 70 років була доведена його невинність. Лом, яким вбили дівчат, важив 19 кілограмів. Хлопець не зміг би його підняти, не кажучи про те, щоб когось вбити. Його засудили і вбили лише тому, що він був чорношкірим. Стівен Кінг дізнався про цю історію і написав один з найкращих своїх романів «Зелена миля», за яким пізніше було знято безперечний шедевр на всі часи з однойменною назвою.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Втеча з Шоушенка (1994). Рейтинг IMDb 9,3.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Напевно, немає людини, яка б не чула про фільм «Втеча з Шоушенка», який вже багато років заслужено посідає першу сходинку в списку найкращих фільмів всіх часів і народів. Але, мабуть, не всі знають, що цей фільм знято за оповіданням Стівена Кінга «Рита Гейворт, або втеча з Шоушенка», яке входить у вже згадану збірку «Чотири сезони». Ця історія сильної духом людини, яка бореться з несправедливістю і, зрештою, здобуває собі волю, не залишить байдужим абсолютно нікого. Фільм здобув загальну любов. Він займає почесні місця не лише на верхніх сходинках різноманітних топів, а й в серцях дуже багатьох людей. І якщо ви досі його не бачили, то посвятити сьогоднішній вечір перегляду цього фільму буде хорошим рішенням.

7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга 0

Приз глядацьких симпатій. 11.22.63. (2016) Рейтинг IMDb 8,2.

Оскільки до огляду я брав лише стрічки, які виходили на великі екрани, 8-серійний фільм туди ввійти не міг. Однак, серіал «11.22.63», як і першоджерело, дуже сподобався як відданим фанатам Стівена Кінга, так і тим, хто з його творчістю не знайомий взагалі. Серіал розповідає про розслідування вбивства Кеннеді, а також про те, що б сталося, якби цьому вбивству вдалося запобігти. Якщо матимете вільні 8 годин, я дуже раджу переглянути цей чудовий серіал про альтернативну історію.

Починаючи писати цю статтю, я планував спершу написати про найкращі фільми, а потім про найгірші. Але після того, як вже було написано про 7 справді крутих стрічок, беззаперечних шедеврів, писати про найгірші вже не дуже хочеться, тому просто перерахую ті фільми, які краще обходити десятою дорогою. Просто повірте мені і не дивіться їх. Не дивіться за жодних обставин. Звісно, це лише за умови, що вам дорогі ваші час та нерви.

1. Діти Кукурудзи: Генезис (2011). Рейтинг IMDb 3,8.

2. Давилка (1995). Рейтинг IMDb 4,1.

3. Діти Кукурудзи 3: Міські жнива (1994). Рейтинг IMDb 4,1

4. Зона покриття (2016). Рейтинг IMDb 4,3

5. Повернення в Салемз Лот (1987), Рейтинг IMDb 4,3

6. Діти Кукурудзи 2: Остання жертва (1992). Рейтинг IMDb 4,3

7. Керрі 2: Лють (1999). Рейтинг IMDb 4,7

Ну і поза конкуренцією, звісно, фільм «Темна вежа», рейтинг якої 5,7. І хоч це трохи вище за рейтинг найгірших стрічок, все ж, я, як фанат цієї серії книг, закликаю вас не дивитись цей дуже поганий фільм. Краще ознайомтеся з літературним варіантом, адже це справді чудова книжка, на відміну від екранізації.

15 thoughts on “7 найкращих екранізацій книжок Стівена Кінга

    Залишити відповідь