7 інстинктів, що не дають спокійно жити. Перепрошивка мозку з Ребеккою Гайсс

Наш мозок і сьогодні працює на програмному забезпеченні предків. Його переслідують біологічні привиди минулого. А він покладається на архаїчні інстинкти, які колись рятували нам життя, а сьогодні завдають болю, нещасть і мук. Зрозуміти та навчитися керувати своїми інстинктами допоможе книжка «Інстинкт. Перепрошивка для мозку, яка підвищить вашу продуктивність» Ребекки Гайсс.

Ребекка знає все про первісний мозок

Ребекка Гайсс — справжній профі у подоланні стресів та інстинктивних обмежень, науковиця та біологиня, а ще — генеральна директорка і засновниця компанії Biologic Balance, що займається моніторингом та зниженням стресу в суспільстві.

Тому, якщо ви напружені чи переживаєте нервове потрясіння, то десь там у компанії про це сигналізує радар стресів, а працівники компанії вже вигадують, як підвищити рівень щастя у вашому регіоні. Але це не точно.

У книжці «Інстинкт» докторка пропонує інноваційний підхід для приборкання інстинктів і перетворення їх зі шкідників на помічників. Національний науковий фонд назвав його «трансформаційним». Воно вже змінює життя по всьому світу, а тепер перепрошиває мозок й українців.

Як саме? Гайсс ділиться знаннями й порадами, як навчитися керувати семи людськими інстинктами — виживання, статевий інстинкт, розмаїття, самообман, належність, страх і збір інформації. Читайте та управляйте пращурівськими інстинктами!

7 порад для приборкання 7 інстинктів

№1. Інстинкт виживання

 Це найважливіший та найголовніший з існуючих інстинктів. У первісні часи він рятував людину від смертельної небезпеки, але сьогодні «призводить до надмірного напруження мозку, тіла, стосунків, спаду робочої продуктивності». Як його підкорити? Наприклад, навчитися правилу Festinate lente — поспішати повільно або установити денні будильники для контролю свідомості та вести  щоденник вдячності, щоб позбутися негативної упередженості.

    №2. Статевий інстинкт 

    «Упродовж 200 тисяч років чоловіків обирали за статусом, домінуванням і здатністю забезпечувати ресурси… Коли з’явилася можливість виживати й здобувати ресурси незалежно від чоловіків, жінки ввірвалися у сфери, традиційно призначені для чоловіків». Тому сьогодні у професійній сфері часто-густо виникають міжгендерні конфлікти. Приборкати цей інстинкт складно, але варто визначити, які емоційні стани впливають на ваші рішення та читати книжки та слухати подкасти, які створені жінками, а також книги про виховання дітей та ведення домогосподарства, що написані чоловіками.

      №3. Інстинкт розмаїття

      Якщо нашим предкам інстинкт допомагав дотримуватися оптимального раціону для задоволення всіх харчових потреб, то у сучасному світі надзвичайно великий вибір не приносить людині щастя, а подекуди породжує страх неправильного вибору. Щоб побороти його авторка радить переглянути переконання «більше — це завжди краще», обмежити вибір завдяки встановленню критеріїв і суворих дедлайнів та почати любити те, що вже маєте. 

        №4. Інстинкт самообману

          «Це універсальний людський інстинкт… вдаватися до самовиправдання поведінки без глибокого, повного усвідомлення того, чому ми чинимо саме так». Він здатний зруйнувати стосунки та професійне життя. Щоб його приборкати, потрібно добряче попрацювати, зокрема: частіше вмикати режим «не-експерт» та визнати, що ваші правила не є 100% правильними та класними.

        №5. Інстинкт належності

         Завдяки цьому інстинкту людина в давні часи усвідомлювала свою приналежність до певної спільноти, де всі налаштовані на співпрацю та взаємодопомогу. Він допомагав виявити прихильників і суперників. Сьогодні «інстинкт може призвести до зайвих суперечок між колегами в команді чи між цілими відділами у компанії». Ребекка радить створити в організації позитивні союзи завдяки мінімальній груповій парадигмі та запровадити традиції для створення родинної атмосфери.

        №6. Інстинкт страху

        «Наш інстинкт страху може завадити пошуку нових можливостей; через нього можна проґавити нові таланти». То як його використати собі на благо? Гайсс радить: забезпечити рівне право голосу і доступу до ресурсів та проводити час із людьми, не схожими на вас.

        №7. Інстинкт збору інформації

         Накопичення знань було важливим еволюційним інструментом для наших предків, завдяки якому вони дізнавалися про розташування запасів харчів, про те, в кого печері тепліше, куди йти на полювання тощо. «Володіння всіма можливими даними перед прийняттям рішення — це, либонь, гарантія найкращого вибору».

        Домінування цього інстинкту можна зменшити, якщо: забути, що таке СУМ (синдром утрачених можливостей) та шукати найсильніші аргументи в альтернативних поглядах, а не наліплювати негативні ярлики на все, що не вписується у вашу історію.

        Авторка: Любов Ляшко