Як втілити свої амбіції: «5 рівнів лідерства»

Кажуть, лідерами не народжуються, ними стають. Книжка Джона Максвела «5 рівнів лідерства» (Фабула, 2018, пер. Тамара Куріпкоможе навчити вас стати лідером. Автор навчає лідерству вже понад 30 років. 80 днів на рік він читає по всьому світу  семінари, присвячені лідерству. З книжки ми дізнаємось, як це працює на практиці і на що звертати увагу, щоб розвинути власні лідерські якості до найвищого рівня.

У 2013 році фахівці Лондонського коледжу виявили ген лідерства. Співставивши генетичні зразки всіх піддослідних, вони виявили, що більшість лідерів мали генотип rs4950. Проте вчені заявили, що найважливішим фактором для напрацювання лідерських якостей, є виховання. Саме цьому присвячена книжка Джона Максвела.

Кожен, хто задумувався про свій особистісний чи кар’єрний ріст, не раз зупинявся перед питанням: яким треба бути, щоб за тобою йшли? Якими навичками треба володіти? Що треба знати, робити та говорити, щоби завоювати довіру інших?

Більшість людей асоціюють лідерство із владою та статусом, проте автор цієї книжки так не думає. Джон Максвел впевнений, що лідерство − це не просування себе, лідерство − це просування своєї команди. Він переконаний, що можна бути лідером, не маючи влади, і так само можна обіймати посаду, не будучи лідером.

Особливості книжки

– цю книжку застосовують для тренування лідерів у компаніях різного масштабу та структури;

– її використовують, щоб допомогти неприбутковим (громадським) організаціям у роботі з волонтерами;

– за нею викладають лідерство у більше ніж 120 країнах світу;

– бестселер щоразу оновлюється та вдосконалюється завдяки запитанням та уточненням, які звучать на лекціях та семінарах.

Про книжку

  1. Це чітка картина лідерства.
  2. Визначається дією, а не словом.
  3. Вона розділяє лідерство на зрозумілі етапи.
  4. Надає чіткий план лідерського розвитку.
  5. Ця концепція ставить на один щабель лідерські практики, принципи та цінності.

Книжка складається з п’яти розділів, кожен з яких присвячено одному із 5 рівнів. У кожному розділі читач ознайомлюється із перевагами та недоліками рівня, дізнається, яка модель поведінки найкраще відповідає цьому рівню, які переконання допомагають лідеру перейти на наступний рівень, які закони лідерства спрацюють.

Кожен розділ завершується списком порад, за якими лідер може оцінити, наскільки він виріс. Цікаво, що розділи спрямовані на висвітлення різних граней управління − посада, комунікація з людьми, результативність, розвиток кадрів, впливовість.

Книжка буде корисна і тим, хто раніше не цікавився темою лідерства, і тим, хто вже має деякі знання та навички. Другі зможуть побачити, як зрозумілі їм закони адаптовуються до різних рівнів.

Короткий огляд рівнів

1 рівень: ПОСАДА.

Це початковий рівень лідерства. Рівень прав. Єдиний рівень, якого можна досягнути без навичок та зусиль.

Люди слідують за вами, тому що мусять це робити.

 

2 рівень: ДОЗВІЛ.

Рівень, заснований на стосунках.

Люди слідують за вами, бо прагнуть цього.

 

3 рівень: ПРОДУКТИВНІСТЬ.

На цьому рівні лідери здобувають впливовість та надійність завдяки  результатам.

Люди слідують за вами через те, що ви зробили для організації, компанії.

 

4 рівень: ЛЮДСЬКИЙ РОЗВИТОК.

Лідери використовують свою силу та зв’язки задля розвитку своїх послідовників.

Люди слідують за вами через те, що ви зробили для них.

 

5 рівень: ВЕРШИНА.

Вчать послідовників допомагати іншим стати лідерами. Це лідерство, яке здобуває репутацію, лідерство завдяки повазі.

Люди слідують за вами через те, ким і яким ви є.



Книжка добре читається і написана доступною мовою. Текст доповнений конкретними прикладами на основі реальних історій.

Тому, якщо ви серед тих, хто має бажання стати лідером − вперед! Досвід та поради, що ними ділиться автор, допоможуть вам в цьому.

«5 рівнів лідерства» стане у пригоді людям, що мають кар’єрні амбіції, планують відкрити та очолити власну справу, а також людям, які хочуть здійснювати вплив. Читайте та знаходьте власний шлях до вершини!

Олеся Венгринович
Письменниця, фотограф. Колекціоную документи про освіту. На сьогодні їх 9. Пишу дисертацію про наукове кіно в Україні та психологічний роман. Білий колір волосся вважаю своїм "алібі".

10 thoughts on “Як втілити свої амбіції: «5 рівнів лідерства»

    Залишити відповідь