Приготувати собі їжу – одне із основних вмінь потрібних кожній людині. Коли ж починати цьому вчитись як не в дитинстві? Пропонуємо вам кілька книг, які допоможуть зацікавити дитину кулінарією, а також показати, що це не просто практично а і весело.
Катерина Галицька, Ольга Черепанова «Книжка-з’їжка»
У вигляді художньої історії і покрокових картинок діти, разом із героїнею книги дізнаються, для чого ж на кухні різний посуд, з чого готують салати, а з чого пироги, як вариться каша.
В легкому викладі дітям розкажуть, чому потрібно тримати кухню в чистоті, чому без дозволу батьків не можна вмикати плиту, як правильно сервірувати стіл.
Завдяки дуже вдалим ілюстраціям книгу буде цікаво розглядати малечі. Адже, наприклад, в ній пояснюється чим столова ложка відрізняється від десертної і чайної, показано наглядно.
До речі, крім паперового варіанту ця книга існує у вигляді інтерактивного додатку для смартфонів та планшетів.
Книга розрахована на дошкільнят і молодший шкільний вік.
Віолетта Борігард «Принцеса-кухарка»
Це книга-розмальовка про пригоди принцеси, яка раптом потрапила на кухню свого палацу. І скільки цікавого вона там знайшла. Як і на справжній кухні, на сторінках книги — велике поле для творчості. Малювати можна скрізь. Тістечка і піца, яку вигадає малюк, може бути будь-якого кольору. Загалом, все як і на кухні.
Наталія Чуб «Казки-вітамінчики»
Дитина зможе вивчити нові фрукти, дізнатись, які в них живуть вітаміни і чим кожен фрукт чи овоч корисний для здоров’я.
До того ж ілюстрації книги зацікавлять малюка і змусять проекспериментувати батьків, адже створені вони зі свіжих овочів та фруктів.
Тож окрім нової інформації книга розвиває уяву. Це і не дивно, авторка ж Наталя Чуб — психолог за освітою.
Оксана Стехіна, Наталія Самойленко «Що в тарілці»
«Що в тарілці» – це книга і для дорослих, і для дітей, яка має на меті розказати про основи здорового харчування. Пояснити і дорослим, і малим, чому ж таким важливим є те, що ми їмо, де ховаються білки, а де вуглеводи, та чому не можна їсти лише смачні солодкі пундики.
Дитяча частина побудована як казка, доросла – як порадник із здорового харчування та добіркою корисних рецептів. Головне, що одна із авторів книги — лікар дієтолог-ендокринолог Наталія Самойленко, тож її поради базуються на фактах.
Основний меседж книги – ваші діти будуть харчуватись так як і ви, тож важко буде привчити дітей до корисної їжі, якщо ви за обидві щоки їсте гамбургери і олів’є.
Леся Кравецька «Смачно з Лесею Кравецькою»
Це єдина в цьому списку книга, розрахована на підлітків і молодих господинь. Відома в мережі фуд-блогерка дібрала в ній рецепти від найпростіших (оката яєчня, правильно зварена манка і рис, омлет в духовці, оладки) до складніших – випічки, страв з м’яса і риби.
Рецепти мають покрокові фото і чіткі інструкції, а також низку порад для новачків. Завершує книгу інформація про правила і терміни зберігання продуктів та поради, як використати залишки продуктів, аби створити з них нову смачну страву, а не викинути.
Всі рецепти базуються на основі простих, доступних українцям продуктів.
До речі, це прекрасна можливість зайняти підлітка на канікулах, запропонувавши йому приготувати щось смачне.
Схожі книги: Дарія Цвєк «Малятам і батькам», Туве Янссон і Саві Маліла «Рецепти Мумі-мами».
Читати: БараБука назвала найкращі дитячі, підліткові та родинні книжки 2017 року
Читати: «Культ предків»: інтерактивна книга про українські звичаї, які зникають
20 thoughts on “5 книг про їжу та кулінарію для дітей”